Familiars i usuaris de la residència de Reus reclamen un trasllat en bloc

Una de les usuàries assegura que moure'ls a diferents centres seria "com matar-los" i que estan "vivint amb molts nervis" l'anunci del tancament

Publicat el 27 de desembre de 2023 a les 11:19
Actualitzat el 27 de desembre de 2023 a les 11:23
La Paquita Besora viu a la residència de gent gran de Reus des de fa poc més d'un any. En aquest temps ha trobat en aquest equipament una llar i una família. "Hi ha gent que està en aquest centre des de fa més de 20 anys. Aquí se'ls hi ha mort la dona, el marit o els germans", apunta Besora a l’ACN.

Al centre, explica, la solitud es comparteix i se supleix amb les relacions establertes amb la resta d'usuaris i treballadors. Per això, la resident considera que moure la gent gran a diferents centres seria "com matar-los".

[noticiadiari]99/13930[/noticiadiari]

De fet, l'anunci del tancament i el trasllat "s’està vivint amb molts nervis, perquè ningú sap que passarà". Juntament amb els familiars, continuen insistint al Govern que executi les obres "sense fer-los fora de casa".

Comparar amb altres equipaments

Quan el passat 27 d'octubre, després de la visita del secretari general de Drets Socials, Oriol Amorós, es va anunciar el tancament de la residència de gent gran de Reus, Paquita Besora va ser una de les usuàries que es va començar a buscar un nou centre on viure. 

De fet, afegeix que en aquella primera reunió, des del departament, ja els van facilitar un llistat d'altres equipaments que hi ha a la ciutat on podien anar. Però, per a Besora, les altres residències de Reus "no es poden comparar amb aquesta" i els preus no tenen res a veure. 

La usuària assegura que en un altre centre haurien de pagar prop de 3.000 euros per tenir les mateixes condicions que a l'equipament públic. "Em van dir que les habitacions eren compartides entre dues o tres persones i que, si estava de sort, podia tenir un lavabo compartit entre totes les habitacions adjacents", ha denunciat Besora. Actualment, ella disposa d'una habitació amb bany per a ella sola.

Una usuària de la residència descriu com estan vivint la notícia del tancament del centre a Reus Foto: Neus Bertola / ACN

Mantenir places públiques i en bloc

"He estat en altres residències. Una vegada un home que no coneixia va entrar al lavabo a afaitar-se mentre jo era a dins", ha posat com a exemple del que no vol tornar a viure. "Això és el més humiliant que et pots trobar a la vida", relata Besora.

Per aquest motiu, entén i no se sorprèn que després d'estudiar les possibles alternatives, els usuaris i usuàries no vulguin marxar de la residència pública de gent gran de Reus. "Ja ho han mirat, però veuen que és pitjor", insisteix.

[noticiadiari]99/13651[/noticiadiari]

Besora, com els altres usuaris i familiars exigeixen a la Generalitat que trobi la manera de fer la reforma sense fer cap trasllat, encara que sigui provisional. No entenen que els "facin fora de casa" perquè argumenten que "l'equipament no està tan malament".

Per continuar lluitant per aquesta possibilitat, els familiars i usuaris, des de fa unes setmanes, s'han organitzat per pressionar units i "en bloc" el Govern. "Ho han fet molt malament", ha afirmat Tarsicio Ros, marit d'una usuària de la residència i un dels portaveus del conjunt de familiars i usuaris del centre.

Continuen les mobilitzacions

Ros ha defensat que la Generalitat hauria de prioritzar el benestar dels residents i prendre les decisions amb les famílies "en compte de "tirar al carrer totes les persones que viuen" al centre reusenc. "No ho podem consentir", ha declarat.

L'agrupació estudia fins i tot emprendre accions legals, i fins i tot fer una tancada al centre, perquè asseguren que diversos arquitectes han certificat i confirmat que l'immoble no té deficiències estructurals, contràriament al que diu l'informe tècnic de Drets Socials. 

Davant d'aquesta situació, familiars i usuaris exigeixen a la Generalitat "un informe tècnic real" que justifiqui què cal fer i els motius que obliguen a traslladar els residents i desallotjar l'immoble. Encara més, Ros ha recordat que l'any 1991 es van fer obres a l'equipament amb els usuaris a dins. "Per què ara no es pot fer?", qüestiona.

Joan Vendrell, un altre dels portaveus dels familiars i usuaris del centre, tem que el Govern no els està explicant tota la veritat. "No veure les coses clares fa que estiguem indignats", ha subratllat. "Ens sentim sols i abandonats", ha dit. 

Treballadors i usuaris de la residència de Gent gran de Reus continuen demanant un trasllat en bloc al mateix centre Foto: Neus Bertola / ACN

Evitar el tancament

Els familiars i els usuaris mantenen l'esperança que la Generalitat faci un pas enrere i que finalment no executi el trasllat que ha anunciat que començarà la segona quinzena de gener i s'anirà fent de manera gradual, d'acord amb les preferències dels familiars.

La proposta de l'agrupació és que si s'ha de fer el trasllat, que el facin "en bloc", amb tots els treballadors i usuaris a un mateix centre. "La màxima preocupació que tenim és que no es trenquin els vincles", ha apuntat Vendrell, com també ha demanat Antònia Romero, mare d'una resident. "És casa seva", ha reivindicat.

Segons Joan Vendrell, hi ha plantes buides que es poden habilitar per acollir els avis mentre es fan obres en les altres zones, "com s'ha fet en altres residències", en referència la residència Mare de Déu de la Mercè de Tarragona.

"Una residència pública no es pot tancar perquè sí. Hi ha d'haver motius molt greus", ha recriminat Vendrell, tot i que el departament insisteix que ho són perquè s'ha de resoldre "problemes detectats de legionel·losi, risc d'incendi i risc estructural", així com el compliment "de la normativa d'accessibilitat" i amb la distribució d'espais per a una residència "del segle XXI".