Famílies de Reus s'oposen a la proposta de nova zonificació escolar: «És injusta, ningú ens ha consultat»

A l'espera de l'aprovació definitiva per part de la Generalitat, el plantejament de l'Ajuntament amb quatre zones delimitades no ha tingut bona rebuda entre les famílies més afectades pels canvis

Les famílies en peu de guerra porten els seus fills a l'escola bressol El Marfull
Les famílies en peu de guerra porten els seus fills a l'escola bressol El Marfull | Ajuntament de Reus
23 de gener de 2025, 14:56
Actualitzat: 18:36h

El període de preinscripcions escolars per al curs acadèmic 2025-2026 està a tocar i ja s'han anunciat els horaris i dates de portes obertes -a partir de mitjan mes de febrer- perquè les famílies de Reus puguin anar a visitar els centres educatius, però tot plegat no és tan senzill, perquè, com es detalla al web de l'Ajuntament, "s'està treballant en una nova zonificació per al 2n cicle d'educació infantil, educació primària i educació secundària obligatòria".

Encara més, com algunes famílies expressen a TarragonaDigital, "és indignant que hagin sortit les jornades de portes obertes i encara no sapiguem quines escoles ens toquen". Les nocions que tenen de la futura nova zonificació són les d'un plànol que es va filtrar al web municipal durant unes hores i encara no s'ha publicat la definitiva.

Com va recollir, el passat mes de desembre, el Diari de Tarragona, les zones quedarien distribuïdes de la següent manera: la zona A, al nord-oest, amb les escoles Cèlia Artiga, Mowgli, Els Ganxets, Montserrat, Joan Rebull, Maria Cortina, Pompeu Fabra i La Presentació; la zona B, cap al sud-oest, amb Prat de la Riba, Prim, Misericòrdia, Mare Molas, Teresa Miquel i Pàmies, Alberich i Casas i Pare Manyanet; la zona C, al sud-est, amb Sant Bernat Calbó, Marià Fortuny, Puigcerver, Eduard Toda, Rosa Sensat, Arce, Isabel Besora, La Salle i Aura; i la zona D, a la part nord-est de la ciutat, amb Sant Josep, La Vitxeta, Sant Pau, Pi del Burgar i Rubió i Ors.

El canvi només afectaria el 50% dels 800 infants que començaran l'etapa escolar el pròxim mes de setembre, ja que no s'aplicarà a aquells que ja tinguin germans escolaritzats. Fonts municipals detallen que el nou model de zonificació s’ha consensuat amb el Departament i s’ha debatut al llarg d’un gran nombre de reunions, més d’una vintena, amb tots els agents implicats. Així mateix, les trobades han inclòs altres ens educatius, les direccions dels centres locals en tots els nivells d'escolarització i les associacions de famílies.

Demanen les mateixes opcions

Davant d'aquest "mapa", diverses famílies afectades pel canvi i que porten els seus fills a l'Escola Bressol Municipal El Marfull s'han unit per alçar la veu i protestar per una zonificació que consideren "injusta" i que presenta un "greuge comparatiu" entre zones. Concretament, rebutgen la possible distribució perquè "en tres de les quatre zones hi hauria cinc escoles públiques i dues concertades i, a la zona D, ens tocarien només tres escoles públiques i dues concertades", expliquen.

"A més, entre les tres públiques, una d'elles és La Vitxeta, que té només una línia a I3 i amb el fet de prioritzar els germans d’alumnes que ja estan al centre, es va publicar que només quedarien cinc places lliures; l’altra és una escola de màxima complexitat, la Rubió i Ors; i la tercera és un institut-escola, el Pi del Burgar, que treballa per projectes i si no t’agrada aquest format educatiu, no tens més opció", afegeixen.

La nova zonificació proposada per l'Ajuntament de Reus segueix un model estàtic, que delimita una oferta preestablerta i atorga les prioritats de centre en funció de la seva ubicació; quan fins ara depenia del radi de proximitat a cada escola (model dinàmic). "Al final, podríem posar com a segona opció l'escola que volem i els nostres fills hi podrien anar si renunciem a la primera o ens quedem sense plaça, però com no ens pertocaria per zona, ens arrisquem a perdre-la i haver-nos de conformar amb els centres que quedin buits arreu de la ciutat", exposen.

Especialment, però, les famílies de l'EBM El Marfull lamenten que ningú s'hagi posat en contacte amb elles per comunicar-los el procés, mantenir-les informades sobre el mateix o consultat les seves necessitats, fet que des de la regidoria d'Educació desmenteixen i asseguren que el model "està àmpliament informat i debatut". Per tot plegat, denuncien que a la zona D tindrien "menys opcions que a les altres" i assenyalen la seva preocupació pel fet que "no hi hagi prou places per a tots els infants que han d'entrar a I3, quan els estan deixant amb molt poca oferta".

La proposta de les famílies

Així, per no arribar a aquesta situació, les famílies posen sobre la taula diverses propostes. D'una banda, que s'ampliï de nou l'escola La Vitxeta a dues línies d'I3, és a dir, que el departament tiri enrere la decisió que va prendre el març del 2024. D'altra banda, que s'inclogui l'escola Isabel Besora, per criteris de proximitat, en la zona D, de manera que sigui "més equitatiu respecte de les altres zones perquè ja tindrien quatre centres públics", justifiquen.

A més, les famílies afectades indiquen que podran triar l'escola Isabel Besora famílies que viuen a tocar de la sortida cap a Salou -i no elles-, provocant que s'allarguin les distàncies per anar a peu a l'escola amb els infants. Al mateix temps, desconfien que realment la nova zonificació aconsegueixi reduir la segregació, perquè "a la zona D ens han canviat, de la mateixa tipologia, una escola per una altra, Isabel Besora per La Vitxeta; però sortim perdent perquè una té dues línies i l'altra només una".

Cal recordar que les peticions de modificar la zonificació escolar de l'AMiPA de la Vitxeta eren per evitar el tancament de la línia d'I3, negociacions a què la Generalitat va tancar la porta, i que el govern reusenc es va comprometre a impulsar-ne una de nova amb l'objectiu de reduir la segregació i regular la programació de l’oferta educativa.

Negatives i manca de resposta

Diverses famílies de la llar d'infants El Marfull han intentat posar-se en contacte amb les administracions competents i no han rebut cap resposta. Descriuen que van fer una sol·licitud per reunir-se amb la regidora d'Educació, Pilar López, per conèixer en quin punt estava la proposta i "poder dir la seva, perquè no se'ls ha tingut en compte en cap fase del procés" -protesten-, i asseguren que els va enviar un escrit conforme el tema estava en mans del departament, però "en cap moment es va oferir a parlar amb elles", lamenten.

Han traslladat, també, els seus dubtes i queixes a l'Oficina Municipal d'Escolarització (OME) i tampoc els han pogut ajudar i van enviar les seves propostes conjuntament amb una sol·licitud de reunió als Serveis Territorials a Tarragona i encara no els han contestat. "Estem bastant enfadades i indignades, perquè no se’ns ha consultat, però patirem el canvi. Al final, les afectades som nosaltres que portarem els nostres fills a l’escola", conclouen les famílies.

Consultats per aquest mitjà, l'Ajuntament de Reus confirma que el procés està pendent de validació del departament d'Educació i Formació Professional i que la zonificació serà definitiva a partir de la publicació pública de la proposta per part de la Generalitat de Catalunya. Des del departament, informen a TarragonaDigital que "està en la darrera fase i aviat es donarà a conèixer" perquè entri en vigor en el curs 2025-2026.

Arxivat a