"No podem ni volem renunciar a allò que junts hem construït, sumant les aportacions de tots. Això és un valiosíssim detall que a tots ens pertany per igual", ha apuntat el monarca, que ha apel·lat al "respecte a les normes i les regles de la democràcia". "Estem en una Espanya en la qual tots els ciutadans tenen llibertat per trobar el seu espai, sense temors, allunyats del rencor i de les fractures", ha insistit Felip VI, que ha instat a respectar el "patrimoni comú". El rei ha apel·lat, de nou, a la "democràcia, les regles fonamentals i l'estat de dret" per construir l'"Espanya del segle XXI, de la qual -ha dit- "Catalunya és i serà una part essencial".
"Aquests ideals els hem de tenir sempre presents. Cap projecte de futur es pot basar en trencar la convivència democràctica. Cap projecte de progrés se sustenta en la desafecció ni en la divisió, sempre dolorosa i esquinçadora. Cap projecte pot portar a l'empobriment", ha ressaltat en el seu discurs a Oviedo. Segons el monarca, cal una "suma lleial i solidària" de sentiment. "Una suma que segueixi alimentant la gran realitat democràtica que avui és Europa", ha volgut sintetitzar el rei.
Agraïment a Europa
Les paraules de Juncker, Tajani i Tusk en defensa de l'estat de dret, segons el dirigent espanyol, simbolitza el "compromís de les institucions amb Espanya, el sistema institucional i el sistema democràtic i de dret". "Espanya ha de fer front a un inacceptable intent de secessió. Ho resoldrà amb les institucions democràtiques, amb la Constitució i fent servir els mecanismes dels quals ens vam dotar fa quasi quaranta anys", ha destacat.
Felip VI ha elogiat el paper de la Unió Europea, premiada en el seixantè aniversari de la signatura del Tractat de Roma. "Es va firmar després d'un període de deshumanització", ha indicat el monarca espanyol, que ha apuntat que "després de tanta desolació" -les dues guerres mundials- els ciutadans es van unir a un projecte de "pau, solidaritat i progrés". Segons ell, ara no es pot fer cap pas enrere per tal de no caure en el "sectarisme, l'arbitrarietat i l'horror". "Europa representa la fermesa democràtica davant del fanatisme", ha indicat Felip VI, que ha recordat els "desafiaments" existents en defensa de la "convivència enfront la discòrdia".
"No podem fer que els somnis se'n vagin. Els desafiaments no poden trencar l'impuls a un procés integrador que és l'avenç més gran que s'ha aconseguit mai entre països", ha apuntat el cap de l'Estat. El rei ha subratllat la "col·laboració sincera" i la "unitat de propòsits". "Junts, formant un equip sòlid, és com treballen els equips", ha apuntat Felip VI referint-se als premiats, però amb un indubtable rerefons polític en el context actual.

Els reis d'Espanya, amb els premiats Foto: Casa Reial
La Unió Europea tanca files amb l'Estat, amb Tajani al capdavant
La tria dels premiats en els guardons Princesa d'Astúries d'enguany no es pot separar del moment polític. Jean-Claude Juncker, president de la Comissió Europea; Antonio Tajani, president del Parlament Europeu; i Donald Tusk, president del Consell Europeu, han rebut aquesta tarda el premi a la concòrdia que atorga l'organització, a qui el rei Felip VI posa cara tot i que portin el nom de la seva filla gran. Juncker, Tajani i Tusk han fet costat aquesta setmana el seu suport a Mariano Rajoy -present a l'acte de lliurament- contra el procés català en els moments previs a l'aplicació de l'article 155 per frenar el procés. Els discursos han fet costat a la línia de Rajoy i de la monarquia, especialment el de Tajani, que ha criticat els "egoïsmes nacionalistes".
Segons el dirigent italià, canviar fronteres "pot portar als inferns", i ha indicat que "mentre el dret no es canvia, el seu respecte és una obligació". El valor del consens cosntitucional europeu és un bé en si mateix que no hem de posar en risc. La concòrdia és estendre la mà sempre a l'entesa, buscar el bé comú", ha indicat Tajani, que ha circsumscrit el diàleg a la llei i ha volgut acabar el discurs amb un "visca el rei".
Juncker i les banderes espanyoles
"Sense Espanya, Europa seria més pobra", ha apuntat Juncker en la seva intervenció, en la qual ha elogiat el paper de Joan Carles I, avui absent, i també la del seu fill, a qui ha donat les gràcies pel "compromís amb la causa europea". El dirigent luxemburguès ha assenyalat que la força de la Unió Europea (UE) radica en "l'estat de dret". "El dret és el que construeix un espai que ens protegeix", ha destacat el màxim dirigent comunitari. "Europa és la millor fortificació contra els drames que hem conegut en el passat", ha volgut resumir.
"Europa, avui, és un símbol de pau, democràcia i llibertat", ha apuntat en castellà Juncker, que ràpidament ha passat al francès. "La Unió Europa és també una qüestió de ment, però també de cor", ha apuntat el president de la Comissió, que ha celebrat haver contemplat la visió "bonica" de les banderes espanyoles penjades a Oviedo. Juncker ha considerat "indispensable" recordar que la "pau de la que gaudeix Europa" és una "conquesta de cada dia" i que, "massa sovint", s'obliden les biografies trencades i interrompudes en les generacions anterior d'europeus.
Tusk subratlla que "el diàleg és millor que l'enfrontament"
El president del Consell Europeu, el polonès Donald Tusk, ha subratllat el valor del diàleg, que ha considerat un dels "principis bàsics" de la construcció de la Unió Europea. Les paraules de Tusk es poden interpretar com una referència a l'actual moment polític que viu Catalunya i Espanya. "La violència no resol res, el diàleg és millor que l'enfrontament, la llei ha de ser respectada, l'harmonia és millor que el caos", ha destacat.
Tusk ha expressat la necessitat de continua treballant per una "Europa unida". Recordant el nom del guardó -Premi Princesa d'Astúries de la Concòrdia-, el president del Consell Europeu ha destacat que "la concòrdia és sinònim d'unitat". "No hi ha una autèntica concòrdia sense la veritat", ha reblat.
Poder suau a través de la llei
"Els nostres pares i avis sempre han alimentat al fons del seu cor el somni etern del mai més. Han rebutjat, per a les nostres generacions, les guerres, les ruptures i el rebuig de l'altre", ha apuntat el dirigent luxemburguès. "El somni de la postguerra s'ha transformat en un programa polític que ha tingut efectes beneficiosos. Han imposat la força del dret davant la força de les armes. El dret és un principi fonamental d'una UE consentida. El seu poder suau és reposar i fonamentar-se en l'estat de dret", ha considerat el president de la Comissió Europea.
El premi, tècnicament, és per a la UE, perquè es compleixen seixanta anys del Tractat de Roma, embrió de les institucions comunitàries. Juncker, Tajani i Tusk han estat especialment ovacionats per l'auditori congregat a Astúries, i al president del Parlament Europeu se l'ha vist particularment content de rebre la distinció. Tots trens s'han abraçat mentre el públic -entre el qual hi havia la reina Sofia sense el seu marit, Joan Carles I, apartat dels focus des que va abdicar- els vitorejava.

Juncker, Tajani i Tusk recullen el premi Princesa d'Astúries Foto: Casa Reial