REPORTATGE

La festivitat de Tots Sants, una oportunitat per redescobrir el Cementiri de Reus i el seu patrimoni

L'equipament amplia els seus horaris fins al 2 de novembre, oferint la possibilitat de conèixer les seves «joies» artístiques i arquitectòniques més enllà de les visites guiades

Les fosses històriques del Cementiri de Reus s'han conservat de forma excepcional
Les fosses històriques del Cementiri de Reus s'han conservat de forma excepcional | Laia Solanellas
30 d'octubre de 2024, 06:00

El necroturisme o turisme de cementiris és una activitat creixent que s'ha anat expandint en els últims anys entre viatgers d'arreu del món. Amb gran tradició a Europa, aquest patrimoni, material i immaterial alhora, s'ha convertit en un atractiu que proporciona context sobre un indret concret, la seva gent i els seus costums. Tot plegat, referma la idea que els cementiris poden ser veritables museus a l'aire lliure on descobrir la petjada de la història d’una ciutat.

Així, el Cementiri General de Reus n'és un clar exemple: amb més de 13.000 sepultures, el recinte funerari compta amb nombrosos panteons, monuments i tombes singulars pel seu valor artístic i històric. D'estil neoclàssic, forma part de l'Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i es va inaugurar el 1871, com el primer cementiri laic i municipal de tot l'Estat espanyol.

La festivitat de Tots Sants és una bona "excusa" per redescobrir l'espai i els seus elements patrimonials, més enllà de les visites guiades que es fan al llarg de l'any, ja que l'equipament compta aquests dies amb un horari més ampli que l'habitual, així com dispositius de trànsit i seguretat i un servei especial de transport públic. Des de l'Ajuntament fan una crida a la mobilitat sostenible per facilitar els desplaçaments a aquelles persones amb més dificultats i garantir que les visites es duguin a terme de manera organitzada, donant espai a tothom.

  • Els dies 30, 31 d’octubre i 1 de novembre, quan es preveu una major afluència de visitants, el recinte obrirà de 7 a 18.30 hores.
  • El 2 de novembre obrirà les portes de manera ininterrompuda entre les 9 h i les 18.30 hores.
entrada cementiri general reus laia solanellas nacio
El cementiri es presenta com un espai inclusiu per tot tipus de creences i l'acompanyament dels diferents dols. Foto: L.S

Millor Cementiri del 2023 i altres guardons

Una particularitat que fa únic el cementiri reusenc és l'estàtua clàssica, obra de Florenci Andreazini, que presideix l'entrada porticada. "L'element més singular i la màxima expressió de la diversitat i la mentalitat oberta i liberal amb què es va considerar en el seu moment el cementiri és el Déu Cronos, el Peret de la dalla, que representa el respecte a totes les creences, ja que no és una escultura religiosa, sinó un símbol clàssic del pas del temps i de la mort", descriu la regidora Montserrat Flores, responsable dels Serveis Funeraris Reus i Baix Camp.

Enguany, a més, és l'any adient per convidar reusenques, reusencs i turistes a visitar l'espai, no només per recordar els seus difunts o per acompanyar en el dol; sinó per posar en valor el seu patrimoni, reconegut com a Millor Cementiri de l'Estat el 2023 (en el Concurso de Cementerios de España). Alhora, el mateix certamen va atorgar la segona posició en la categoria de Millor Monument Funerari, per l'espai de fosses històriques, i un tercer guardó en la categoria de Millor Activitat Pública, per la proposta poètica-musical "Retrobaments".

En aquesta línia, Flores recalca aquesta tasca centenària que ha mantingut i manté actiu el recinte funerari, perquè "retrata el Reus d'aquella època i de tota aquesta evolució amb mostres representatives de l'arquitectura i l'escultura" que conviuen en un mateix "conjunt harmònic" amb perfil de parc urbà ordenat, gens caòtic, que "contribueix a la imatge de pau i serenor que es vol transmetre", com bé assenyala la regidora.

fosses historiques cementiri general reus nacio
La importància i l'amplitud de l'espai de fosses històriques evidencia el compromís de Reus per conservar-les. Foto: Serveis Funeraris Reus i Baix Camp

Entre les joies arquitectòniques, s'inclouen panteons tant neogòtics com neoclàssics -amb inspiració egípcia-, com el destacat Panteó dels Fills Il·lustres, i nombrosos elements escultòrics que abracen el modernisme i l'avantguardisme, fins i tot, amb artistes tan rellevants com Lluís Domènech i Montaner o Joan Rebull i Torroja. "Hi ha elements que per si mateixos ja mereixen una visita i una observació més tranquil·la i continuada", afegeix Montserrat Flores.

Patrimoni reusenc i modernista

Tenir en consideració la dimensió patrimonial i cultural del cementiri i coordinar propostes a l'espai, com un museu municipal més, permet posar el focus i fer difusió de la història local en un sentit més ampli. Per aquest motiu, recentment, s'ha incorporat l'equipament al programa “Reus, visites genials” de Reus Promoció, a través de la regidoria de Projecció de Ciutat.

Fins ara, es podia visitar lliurement el Cementiri General amb dues rutes, "la històrica" i "l'artística", mitjançant els codis QR i uns itineraris que destaquen algunes de les sepultures i capelles i, també, alguns dels esdeveniments històrics que ha viscut la ciutat i que tenen transcendència i presència en el recinte. Aquestes continuaran disponibles, de la mateixa manera que se seguirà oferint una la visita guiada grupal gratuïta que es fa el darrer diumenge de cada mes entre gener i juny.

mausoleu joan prim prats cementiri reus laia solanellas nacio
Amb  motiu del centenari de la mort del General Prim, el mausoleu fou traslladat des de Madrid l'any 1971. Foto: L.S

Conjuntament amb les rutes turístiques, que descobreixen monuments com el Panteó de la família Boule, la capella de la família Margenat, la tomba dels Pratdesaba o el Mausoleu del General Prim; l'interès de la ciutadania vers el cementiri s'evidencia any rere any en l'elevada demanda que tenen propostes com el Concert per al record dels difunts o les Visites nocturnes teatralitzades, que sempre esgoten places en totes les sessions.

El de Reus va ser el segon recinte funerari de Catalunya que va engegar aquest tipus d'iniciatives, el pioner havia sigut el Cementiri de Poblenou a Barcelona l'any 2000, però "després de quinze anys, en què la gent ha tingut l'oportunitat de venir, encara es queden persones fora perquè l'activitat genera molta adhesió i aprovació", evidencia la regidora Flores. A poc a poc, i amb el plus de respecte que requereix l'espai, s'han consolidat les visites fomentant una visió d'història compartida i de carrer, amb personatges històrics, però també figures de la vida quotidiana, que s'han treballat amb molt d'esforç per part dels Serveis Funeraris, molta cura i una interpretació excel·lent de companyia La Gata Borda.

escultures ruta cementiri general reus laia solanellas nacio
Els curiosos elements i detalls de les sepultures mereixen una visita pausada i tranquil·la per descobrir-los. Foto: L.S