Les últimes exacavacions revelen que el Fòrum de la Colònia encara amagava secrets sota terra

La primera fase de les obres de rehabilitació del monument de Tarragona, que inclouen les excavacions arqueològiques, està en la seva recta final

Publicat el 22 de juliol de 2025 a les 11:57
Actualitzat el 22 de juliol de 2025 a les 13:17

El Fòrum de la Colònia de Tarragona encara amagava secrets sota terra després de gairebé dos mil anys d'història. Així ho han confirmat les excavacions arqueològiques que s'estan fent en el marc de la primera fase de les obres de rehabilitació del monument. En aquest sentit, els arqueòlegs que hi treballen han trobat diverses objectes i construccions. Josep Francesc Roig, arqueòleg i director facultatiu de les excavacions, arqueòleg, ha explicat que "pensàvem que no trobaríem gaire cosa després de les excavacions prèvies de mossèn Serra Vilaró i l'arquitecte Alejandro Ferrant, però la veritat que hem tingut sorpreses agradables".

Així, "s'han localitzat sitges, dipòsits i nivell de terraplenament, que ens permetrà datar els nivells constructius", ha assenyalat Roig. Així mateix, s'han localitzat, entre altres objectes, una àmfora per al transport d'oli —que venia de la zona de Sevilla—, motllures de marbre decoratives de la basílica, una moneda i una petita plaqueta de bronze, així com una petita placa de marbre amb un grafiti d'un cavall, trobat a la zona de la cúria. Així mateix, s'han trobat restes d'una inhumació i un revòlver, en aquest cas, sense relació amb l'època romana.

El director facultatiu de les excavacions ha explicat que "els treballs de Serra Vilaró van ser metòdics, però no va poder definir moments constructius d'algunes fases que amb aquestes troballes ara podrem datar". En aquest sentit, Roig ha afegit que "amb aquests treballs coneixerem l'extensió i les fases constructives del Fòrum de la Colònia, ampliant la informació que tenim i acabant d'encaixar-lo".

Els treballs acabaran a finals d'aquest 2025 o principis de 2026

Cal recordar que les obres de conservació, restauració i transformació del Fòrum de la Colònia van començar el 22 d'abril i la previsió és que s'allarguin durant vuit mesos. Així, la previsió és que el monument estigui enllestit per a reobrir portes a finals d'aquest 2025 o principis de 2026. Ara com ara, està a punt d'acabar la fase d'excavació, que s'ha allargat més del que estava previst, tot i que segons els responsables, les obres van a bon ritme i complint els terminis fixats.

Durant el mes de juliol, a banda de les excavacions arqueològiques, també s'ha estat treballant en la retirada de jardineria a la zona on es trobava la basílica i, en aquest mateix espai, s'han començat a enderrocar fonaments moderns que distorsionaven la visualització del conjunt.

D'altra banda, també es comença a treballar en l'entorn i les afectacions dels edificis que limiten amb el recinte, per afavorir-ne la consolidació. Així, s’està treballant amb els diferents projectes de subministrament, com l’electricitat i les telecomunicacions, així com el pas elevat del carrer Soler, que connectarà les dues parts del Fòrum de la Colònia.

Una inversió de 3,5 milions d'euros

La inversió prevista és de 3,5 milions d'euros, bona part dels quals —prop de 3 milions— són finançats pels fons europeus Next Generation. Tres mesos després de l'inici dels treballs, s'ha fet una visita d'obres al monument per veure com evolucionen. En aquest sentit, l'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha assenyalat que "el Fòrum de la Colònia era, potser, el monument més desconegut i menys treballat del nostre patrimoni, però ens ha tornat a sorprendre".

Cal recordar que el Fòrum de la Colònia va ser el centre de l'activitat administrativa de la ciutat de Tarraco durant l'època romana. En aquest sentit, hi havia una basílica de tres naus en la qual s'hi impartia justícia, entre altres activitats, l'erari públic —on es guardaven els diners de la ciutat—, així com una gran plaça i un temple dedicat a la tríada capitolina: Júpiter, Juno i Minerva.