Les previsions de l'Ajuntament de Mont-roig del Camp i l'empresa promotora Lotte Energy Materials són que les obres per construir la fàbrica d'elecfoil -component de les bateries elèctriques- puguin començar en el segon trimestre d'aquest mateix 2025, amb la mirada posada en el 2027 per entrar en funcionament. Mentrestant, entitats ecologistes, com el GEPEC-EdC, continuen advertint dels perills que comportarà la seva arribada al territori.
Amb l'aprovació definitiva de la modificació urbanística referent al Sector SUD-4 Els Comellarets, el projecte d'urbanització i obres pendent d'aprovar per part del consistori, i a l'espera de la llum verda del Govern de la Generalitat pel que fa a l'autorització ambiental; tot semblaria indicar que el projecte, amb una inversió inicial de 400 milions d'euros, va pel bon camí.
De fet, en l'últim comunicat elaborat per GEPEC, assenyalen que "fa l'efecte que l’Ajuntament vol anar molt ràpid", ja que està tramitant un projecte que encara està pendent de tràmits anteriors -pel que fa a la reparcel·lació i urbanització del sector- i, malgrat no ser "quelcom irregular", sí que evidenciaria certa pressa i la confiança de "donar per fet que els passos previs tiraran endavant sense problemes".
Economia verda, però impactes a considerar
L'entitat ecologista ha sigut especialment ferma pel que fa als aspectes ambientals del projecte Lotte, que, tot i emmarcar-se en l'economia verda, tindrà uns impactes considerables. Des del GEPEC apunten que el promotor ha avaluat si aquests impactes seran "compatibles, moderats o crítics" i ha estudiat factors com la població, la salut humana, la biodiversitat (flora i fauna), la geologia, el sòl, el subsòl i les aigües subterrànies, l’aire, l’aigua, el medi marí, el clima, el canvi climàtic, el paisatge i el patrimoni.
Amb tot, consideren que l'avaluació va resultar "massa optimista" (impactes compatibles, excepte en els vectors aire i sòl) i argumenten que "es tracta d’un projecte de grans dimensions que necessita grans quantitats de productes químics perillosos". Apunten, així mateix, que l'empresa haurà de definir les mesures per evitar possibles infiltracions contaminants en les aigües subterrànies de l'aqüífer del Baix Camp, més enllà del consum excessiu d'aigua -de 2.500 metres cúbics diaris-, que serà subministrada pel CAT, conjuntament amb uns dos mil m³ més que haurien de provenir d'aigua reutilitzada.
En aquest sentit, el GEPEC adverteix dels potencials problemes d'abastament al Camp de Tarragona per l'elevada demanda que es faria del minitransvasament de l'Ebre. D'altra banda, mostren la seva preocupació pel greu impacte sobre la biodiversitat: pèrdues de vegetació importants, pèrdua d'hàbitats i zones de nidificació per a la fauna, es convertirà en una àrea urbanitzada artificial, etc. "La documentació ambiental considera que els impactes seran compatibles, la qual cosa no té gaire sentit", qüestionen.
Finalment, l'entitat contempla les greus afectacions per als 500 residents de la urbanització Club Mont-roig, situada a només 300 metres del sector dels Comellarets, i demanen un estudi específic de les conseqüències que comportaria.
Deteriorament agrari i del paisatge
Fa pocs mesos, des d'Unió de Pagesos també es van sumar a la denúncia del GEPEC i l'associació de veïns del Club Mont-roig, ja que l'organització agrària considera que aquest projecte contravé la Llei d'espais agraris, que obliga a replantejar projectes amb impacte directe sobre terrenys agrícoles i a prioritzar alternatives menys perjudicials per al territori.
A més, els pagesos van alertar de les conseqüències per a l'activitat agrària de la zona i reivindica que els recursos hídrics, ja de per si escassos, siguin destinats, en primer lloc, a la pagesia abans que a usos industrials.
En la mateixa línia, l'entitat ecologista també posa sobre la taula les dimensions del projecte: "l’actuació urbanística és d’unes 44 hectàrees, amb una alçada d’edificacions que en alguns casos pot arribar als 25 metres", que implicarà un impacte visual notable. Per això, exposen que la instal·lació de Lotte provocarà un "deteriorament del paisatge de mosaic agroforestal de la zona" i denuncien que l'anàlisi feta pel promotor "no s'adequa al territori".
Alhora, reclamen a l'empresa un pla de gestió específic per minimitzar els riscos associats i que tinguin en compte l'emmagatzematge, manipulació i tractament dels residus químics, així com mesures per garantir la seguretat dels treballadors i de l'entorn davant l'ús de productes corrosius i tòxics, com l'àcid sulfúric, l'àcid clorhídric i l'àcid cròmic.