L'Hospital Sant Joan de Reus acollirà una Unitat d'Investigació Clínica pionera a Catalunya

L'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili lidera el projecte que ha obtingut un finançament de 4,3 MEUR

Una treballadora del laboratori Biobanc de l'IISPV
Una treballadora del laboratori Biobanc de l'IISPV | Ajuntament de Reus
22 de gener de 2025, 13:59
Actualitzat: 13:59h

La demarcació de Tarragona farà un pas endavant en la realització d’assajos clínics defàrmacs punters gràcies a la construcció, aquest 2025, d’una Unitat d’InvestigacióClínica (UIC). Aquest equipament, que ocuparà un espai de 500 m², ha comptat amb un ajut de 4.312.240 euros atorgat per l’Institut de Salut Carlos III (Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades) i estarà ubicat a l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus

Aquesta nova UIC, que es preveu que entri en funcionament a finals del 2026, l’ha impulsat l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) conjuntament amb l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, i ha comptat amb la col·laboració de totes les institucions sanitàries del territori, de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i d’organismes locals com l’Ajuntament de Reus. 

És en un assaig clínic quan un medicament es comença a administrar en un pacient, per poder ser comercialitzat amb totes les garanties. Passa per 4 processos abans no surt al mercat: des de la fase 1, que és la més experimental (en la qual un pacient que participa en aquest assaig és tractat per primera vegada amb aquest fàrmac) fins a les fases 2, 3 i 4, que són més avançades i en les quals es miren aspectes com l’efectivitat o la idoneïtat de la dosi, per acabar, finalment, autoritzant la seva distribució i aplicació clínica.

Assajos clínics de fàrmacs, també a la demarcació

Actualment, els assajos clínics en la fase 1 només es porten a terme en centres de recerca vinculats a grans estructures hospitalàries, ubicades majoritàriament a l’àrea de Barcelona. La creació d’aquesta UIC farà possible que aquest tipus d’estudis també es puguin fer al nostre territori: “Ja fèiem estudis en les fases 2, 3 i 4, però, a partir d’ara, aquesta UIC ens dotarà de més infraestructura i recursos per dur a terme assaigs clínics en la fase 1. L’ampliació dels recursos (tant humans com els destinats a l’espai) ajudarà els professionals sanitaris a atraure més assajos de les altres fases; ens permetrà fer un assaig en totes les seves etapes, en definitiva, des de la més inicial fins a l’última, i afavorirà que la població del nostre territori tingui accés a teràpies que només es duen a terme en el marc d’un estudi controlat, apropant-los a fàrmacs més experimentals i innovadors”, explica el Dr. Joan Vendrell, director de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV).

“Això serà especialment rellevant per als pacients oncològics, ja que permetrà apropar teràpies fins ara limitades exclusivament a entorns d’assajos controlats; aquesta iniciativa representa un pas endavant per reduir la bretxa actual en l’accés a aquest tipus d’estudis millorant així les oportunitats de tractament per a aquests pacients”, ha afegit el Dr. Vendrell.

A més, la UIC acollirà un aparell de ressonància magnèticanuclear 3 Teslas, d’alta resolució, per estudiar amb detall diferents parts del cos així com aspectes del funcionament d’òrgans que requereixen una tecnologia especial, fora de l’ús assistencial rutinari d’aquests aparells. I comptarà amb la complicitat del sistema de salut públic a l’atenció primària (CAP), apropant els estudis als pacients a través del seu metge o metgessa de família. 

Arxivat a