La demarcació de Tarragona farà un pas endavant en la realització d’assajos clínics defàrmacs punters gràcies a la construcció, aquest 2025, d’una Unitat d’InvestigacióClínica (UIC). Aquest equipament, que ocuparà un espai de 500 m², ha comptat amb un ajut de 4.312.240 euros atorgat per l’Institut de Salut Carlos III (Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades) i estarà ubicat a l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus.
Aquesta nova UIC, que es preveu que entri en funcionament a finals del 2026, l’ha impulsat l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) conjuntament amb l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, i ha comptat amb la col·laboració de totes les institucions sanitàries del territori, de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i d’organismes locals com l’Ajuntament de Reus.
És en un assaig clínic quan un medicament es comença a administrar en un pacient, per poder ser comercialitzat amb totes les garanties. Passa per 4 processos abans no surt al mercat: des de la fase 1, que és la més experimental (en la qual un pacient que participa en aquest assaig és tractat per primera vegada amb aquest fàrmac) fins a les fases 2, 3 i 4, que són més avançades i en les quals es miren aspectes com l’efectivitat o la idoneïtat de la dosi, per acabar, finalment, autoritzant la seva distribució i aplicació clínica.
Assajos clínics de fàrmacs, també a la demarcació
Actualment, els assajos clínics en la fase 1 només es porten a terme en centres de recerca vinculats a grans estructures hospitalàries, ubicades majoritàriament a l’àrea de Barcelona. La creació d’aquesta UIC farà possible que aquest tipus d’estudis també es puguin fer al nostre territori: “Ja fèiem estudis en les fases 2, 3 i 4, però, a partir d’ara, aquesta UIC ens dotarà de més infraestructura i recursos per dur a terme assaigs clínics en la fase 1. L’ampliació dels recursos (tant humans com els destinats a l’espai) ajudarà els professionals sanitaris a atraure més assajos de les altres fases; ens permetrà fer un assaig en totes les seves etapes, en definitiva, des de la més inicial fins a l’última, i afavorirà que la població del nostre territori tingui accés a teràpies que només es duen a terme en el marc d’un estudi controlat, apropant-los a fàrmacs més experimentals i innovadors”, explica el Dr. Joan Vendrell, director de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV).
“Això serà especialment rellevant per als pacients oncològics, ja que permetrà apropar teràpies fins ara limitades exclusivament a entorns d’assajos controlats; aquesta iniciativa representa un pas endavant per reduir la bretxa actual en l’accés a aquest tipus d’estudis millorant així les oportunitats de tractament per a aquests pacients”, ha afegit el Dr. Vendrell.
A més, la UIC acollirà un aparell de ressonància magnèticanuclear 3 Teslas, d’alta resolució, per estudiar amb detall diferents parts del cos així com aspectes del funcionament d’òrgans que requereixen una tecnologia especial, fora de l’ús assistencial rutinari d’aquests aparells. I comptarà amb la complicitat del sistema de salut públic a l’atenció primària (CAP), apropant els estudis als pacients a través del seu metge o metgessa de família.