El Jutjat de Valls podria deixar d'assumir casos de violència de gènere

L'Advocacia Catalana proposa jutges "itinerants" per evitar centralitzar els jutjats de violències vers les dones

Jutjat de Valls
Jutjat de Valls | Nació
29 de juliol de 2024, 10:22
Actualitzat: 10:22h

El Consell de l'Advocacia Catalana proposa jutges "itinerants" per evitar la centralització dels jutjats de violència contra les dones. Aquesta és la proposta alternativa que plantegen després que el Departament de Justícia fes públic l'informe "Anàlisi i actualització de la demarcació i planta judicial a Catalunya: proposta de modificació de les demarcacions dels jutjats de violència sobre la dona". L'estudi preveu que una desena de ciutats de l'àrea de Barcelona i Tarragona es quedin sense aquest servei. Els advocats confien que el nou Govern descarti el projecte i es mantinguin els jutjats mixtos per tal que aquests continuïn assumint casos de violència de gènere, ja que consideren que la seva centralització perjudicarà les víctimes.

En el cas del Camp de Tarragona, ara mateix, el partit judicial de Tarragona disposa d'un jutjat especialitzat en VIDO. Pel que fa al partit judicial de Valls no en disposa de cap i tots els casos de violència masclistes els assumeix el Jutjat de Primera Instància i d'Instrucció número 1. Amb l'aplicació de la mesura, aquests assumptes els assumiran els jutjats del Tarragona i el del Vendrell, el qual també disposa d'un d'especialitzat en VIDO.

"La jutgessa del Vendrell està especialitzada en família, com que els números són bons i no està col·lapsat com el de Valls, els assumptes de Valls passaran al Vendrell, això suposa desplaçaments dels advocats, de les famílies, i els xiquets a 40 quilòmetres, les declaracions no es fan en una hora, ja que hi ha la intervenció de metges forenses, de fiscals, dels jutges, dels lletrats, etc.", lamenta la presidenta del Consell de l'Advocacia Catalana i degana de Tortosa, Marta Martínez. Per això, argumenta que dificulta el procés de denunciar de les víctimes: "La dona és la més desafavorida, en capacitat econòmica i en desplaçaments, quan es tracta de violència, de denunciar la teva parella, costa molt denunciar".

En el cas de les Terres de l'Ebre, la presidenta de l'Advocacia Catalana explica que el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús Maria Barrientos, els va assegurar que no modificarien la distribució dels jutjats ebrencs. "Hi ha massa espai de temps, massa mala comunicació entre els diferents partits judicials, per la qual cosa, em va dir que no ho tocaran, continuaran dins dels jutjats mixtos, però no els agraden, volen l'especialització. Amb tot, no som prou ciutadans per invertir i fer jutjats de família o especialitzats com passa a Barcelona", subratlla.

Si prospera la mesura, implicaria que el jutjat de Valls deixaria d'assumir els casos de violència de gènere, els quals passarien a estar centralitzats de Tarragona o el Vendrell. 

Proposen jutges itinerants

Des del Consell de l'Advocacia Catalana plantegen que els magistrats siguin els que facin els desplaçaments i que s'especialitzin, com a alternativa a la proposta del Departament de Justícia. "Per ara, els jutges són reticents, però no ho són perquè no siguin vocacionals, sinó perquè estan mal pagats", afirma Martínez, qui considera que amb una millor remuneració hi "estarien disposats". 

"Amb el permís de Societat Catalana d'Advocats de Família (SCAF), si poguéssim fer formació als companys i jutges, ja que a l'escola judicial només hi ha dues especialitzacions -la social que és la laboral i la contenciosa administrativa-, si es formen en família perquè no tenen altres especialitzacions, així podrien ser itinerants i la víctima no s'hauria de desplaçar", argumenta Martínez.

Arxivat a