
Imatge de la bandera, ubicada des d'aquest divendres 26 de juny al pati de Jaume I. Foto: Josep M. Llauradó
Des de fa anys, l'Ajuntament de Tarragona oneja la bandera de l'Arc de Sant Martí, altrament coneguda com a bandera per l'alliberament lèsbic, gai, bisexual, trans i intersexual. Ho fa on no hi passa l'aire, per tant, no hi «oneja» pròpiament, al pati de Jaume I, a l'interior de l'edifici consistorial. En diverses ocasions, les entitats LGBTI han demanat que s'ubiqui, en la diada del 28 de juny, al balcó de l'Ajuntament, però el govern municipal socialista s'hi ha negat reiteradament.
Al·leguen que no s'hi pengen banderes que no siguin «legals», però la façana acull periòdicament tot tipus de teles, ja sigui contra la violència de gènere, a favor dels Jocs del Mediterrani 2017, o celebrant les victòries del Gimnàstic de Tarragona, entre d'altres. Enguany, a més, no s'ha fet ni tan sols un acte institucional de penjada de bandera, com darrerament ho organitzaven entre la regidora Victòria Pelegrín i l'entitat H2O. La seva substituta a partir d'ara és Ana Santos, tinent d'alcalde de Serveis a la Persona. De fet, la bandera que hi ha durant aquests dies al pati no és ni tan sols de l'Ajuntament, sinó que és de l'entitat que els la presta. En el ple de l'any passat, en què s'hi van negar una altra vegada, van assegurar que malgrat rebutjar la moció dedicarien un plenari a «demostrar» que l'Ajuntament de Tarragona «està fora de l'armari», en un debat sobre polítiques en aquest àmbit, però tampoc no s'ha fet.
El PSC no té problemes a demanar penjar-la a Salou
La secció local del Partit Socialista a Salou va demanar aquest divendres en Junta de Portaveus que es pengés la bandera al balcó del consistori salouenc. Ho defensaven perquè «els seus representants han de solidaritzar-se amb el treball que realitzen cada dia aquests col·lectius d’homes i dones que amb el seu activisme tracten de fer veure que una altra societat és possible, lliure de tota discriminació i exclusió que estigui basada i arrelada en la orientació sexual o la identitat de gènere». A Salou, el PSC es troba a l'oposició amb quatre regidors de vint-i-un, darrere de Ciutadans i de Convergència i Unió.
46 anys de Stonewall
Els aldarulls de Stonewall van ser una sèrie de conflictes violents entre els homosexuals i la policia a la ciutat de Nova York. Els primers aldarulls va començar divendres 28 de juny de 1969 poc després de l'1:20 a.m., quan la policia va fer una batuda a l'Stonewall Inn, un bar gai del barri de Greenwich Village. 'Stonewall', que és com sovint es fa referència al seguit d'aldarulls, es considera el punt d'inflexió per als moderns moviments prodrets dels homosexuals arreu del món. Va ser el primer cop que un nombre significatiu d'homosexuals s'oposaven a ser arrestats. Des de llavors, el moviment creix i a Catalunya es consolida amb la creació del Front d'Alliberament Gai de Catalunya (FAGC). Actualment, al Camp de Tarragona, l'entitat H2O és l'única que es manté activa. El proper diumenge comencen un seguit d'actes a la ciutat de Tarragona per visibilitzar precisament aquesta reivindicació.