REPORTATGE

La Fundació Bara i comerços de Reus s'uneixen en una campanya solidària

Es poden fer donacions fins al 4 de desembre i per cada 5 euros de donatiu, la campanya #GivingTuesday inclou una participació en el sorteig de 8 lots diferents

La Fundació Bara treballa amb 150 nens i adolescents de Reus en activitats diverses després de l'escola
La Fundació Bara treballa amb 150 nens i adolescents de Reus en activitats diverses després de l'escola | Cedida
25 de novembre del 2023
Actualitzat el 12 d'abril del 2024 a les 11:53h

La campanya #GivingTuesday és una iniciativa global que incentiva l'acció de donar i la solidaritat de les persones. Hi participen més de 70 entitats catalanes per impulsar projectes des de diversos àmbits.

La Fundació Mossèn Frederic Bara de Reus va començar fa quaranta anys com a menjador social i, actualment, acull aproximadament a 150 nens i adolescents -d'entre 3 i 18 anys- en famílies en risc d'exclusió social, i els acompanyen durant tot el curs.

Per segon any consecutiu, la fundació s'adhereix a la campanya solidària, però enguany se l'ha fet seva. A més del micromecenatge obert a través de la plataforma "Mi granito de arena", han sumat la col·laboració de diferents entitats i establiments de la ciutat, els quals aportaran els seus productes i experiències per possibilitar un sorteig de 8 lots.

Sinergies locals

"Es col·labora amb la Fundació Bara mitjançant un donatiu, però també pots obtenir una recompensa", explica Javier Veraguas des de la fundació. La campanya no només incentiva així la màxima participació de la ciutadania, també dona a conèixer la tasca de totes les entitats implicades.

La creperia Esquitx, Cines Axion Reus, Agronatura, Llibreria Gaudí, El Xalet de Prades, Lila Quiromassatge, El Celler de Reus, la Penya Barcelonista de Reus i Baix Camp i Exalta formen part del #GivingTuesday de la fundació aquest 2023. D'aquesta manera, s'obren les possibilitats més enllà de la ciutat i "és una forma de crear lligams amb la societat", descriu Veraguas.

Les donacions es poden fer fins al 4 de desembre, a través de la plataforma, per transferència bancària (ES22 2100 0227 1102 0029 4844) o Bizum (05329), i també de forma presencial a la Fundació Bara (plaça del Teatre).

El mateix dia 4 se sortejaran: un sopar per a dues persones, entrades per al cinema, experiències de vermut i cava, un massatge relaxant, productes blaugranes, una nit a una habitació rural, llibres, val de perruqueria canina i un pastís premiat com a millor pastís de formatge català de l'any.

La campanya #GivingTuesday de la Fundació Bara inclou participacions en un sorteig de 8 lots Foto: Cedida

 

Multiplicar les possibilitats

Cada 5 euros de donatiu, cadascú obté una participació en el sorteig, però la Fundació Bara ha decidit fer una aposta per la promoció via xarxes socials. Amb l'objectiu d'arribar a la màxima gent possible, han decidit que tota persona que comparteixi les publicacions sobre la campanya duplicarà les seves participacions.

Javier Veraguas apunta que "és una doble aposta per rebre donatius i donar a conèixer la tasca que estem fent per la qual buscar col·laboracions; si les donacions no són altes, però sorgeixen un parell de col·laboracions, ja serà positiu".

De fet, la fundació no s'ha marcat cap objectiu econòmic a assolir en aquesta segona edició del #GivingTuesday en què participen. La intenció d'aquestes campanyes és aconseguir altres fonts de finançament diferents de les institucionals, que són indispensables, però és preferible tenir un ventall de col·laboradors que no una dependència econòmica única.

Impulsar altres iniciatives

El dia del #GivingTuesday pròpiament és el 28 de novembre, però més endavant, i independentment d'aquesta campanya, ja comencen a sorgir iniciatives paral·leles que permetran a la Fundació Bara mostrar la seva tasca i recaptar diners per tal d'ajudar les famílies que ho necessiten.

Per exemple, el bar L'Amagatall els ha proposat fer un vermut solidari, que segurament organitzaran per la diada de Sant Jordi 2024; i des de la residència d'avis La Mimosa d'Alcover estan preparant unes jornades solidàries, pel dia 17 de desembre, on la recaptació de beneficis es destinarà a la fundació.

Aquestes són les que se sumen, de moment, a altres campanyes puntuals com la recollida de sucs o el concert que impulsa anualment la Confraria dels Sants Just i Pastor per contribuir a les activitats infantils de la Fundació Bara, així com la Fundación Margarita Bocio manté una col·laboració durant tot l'any.

Arxivat a