La Marató de donants de sang arriba a l'Hospital Sant Joan de Reus

Es farà un pilar casteller digital que recollirà les donacions de sang que es facin a Catalunya fins al 14 de juny

La Marató de donants de sang a Reus s'allargarà fins al 19 de gener
La Marató de donants de sang a Reus s'allargarà fins al 19 de gener | Cedida
16 de gener del 2024
Actualitzat el 25 de març a les 11:07h

L'Hospital Universitari Sant Joan de Reus se suma a la Marató de Donants de Sang de Catalunya. Ha iniciat la seva campanya aquest dimarts 16 de gener i s'allargarà fins al dia 19, en un horari de 9 a 14 i de 16 a 20 hores per fer donacions de sang i/o plasma. Es pot demanar cita prèvia en línia.

L'objectiu del Banc de Sang i Teixits de Catalunya és remuntar les donacions i restablir les reserves de sang que s'han vist afectades per les festes de Nadal. Amb més de 70 campanyes repartides per tot el territori, s'espera que al voltant de 10.000 persones facin donacions als principals hospitals catalans.

A més, enguany, la Marató de Donants impulsa una iniciativa inèdita, un pilar casteller digital que recollirà les donacions fins al 14 de juny, Dia Mundial del Donant de Sang. Aquest monument s'ubicarà permanentment al centre neuràlgic de les quatre capitals de província de Catalunya.

El primer pilar casteller digital

Aquesta proposta pionera s'inaugurarà el dilluns 22 de gener a les 13 hores a la plaça de la Font de Tarragona, amb la presència de castellers, responsables municipals, responsables del Banc de Sang i donants i receptors. Es trobarà, també, a la plaça Catalunya de Barcelona, la plaça del Vi de Girona i la plaça de la Paeria de Lleida

Serà un monument virtual, que  es podrà escanejar amb el mòbil, i dinàmic, ja que s'anirà omplint de color vermell amb cada donació durant els primers sis mesos del 2024. El projecte es donarà per finalitzat amb la totalitat del monument tintat  completament de vermell, amb una fita prevista de 130.000 donacions.

Aquest projecte monumental digital vol ser el símbol de l'esforç col·lectiu de la donació de sang, i la cohesió i la connexió que aquest gest suposa entre donants i  receptors. Els castellers i les colles castelleres són un símbol, igual que la donació altruista, del treball aconseguit entre tots per un objectiu comú

Un pilar casteller digital inèdit recollirà les donacions de sang fins al 14 de juny a quatre ciutats de Catalunya Foto: Cedida

Més de 70.000 donacions

Sota el lema “Fer-ho entre tots és molt nostre”, la Marató d’enguany posa el punt de mira al gest de donar com un acte d’altruisme ‘col·lectiu’ que uneix donants i  receptors en un mateix objectiu. Per això enguany fan una crida per implicar-hi la família, els amics, els companys de feina, els equips esportius, o els veïns i veïnes. 

Aquest 2024, més de 70.000 persones ingressades als centres hospitalaris de Catalunya necessitaran alguna transfusió de sang, plasma o plaquetes provinents de  la donació de sang.

De fet, caldran més de 260.000 donacions per  a cobrir aquestes necessitats dels pacients. El 2023, a la província de Tarragona es van registrar 17.092 donacions, una xifra que s'incrementa lleugerament any rere any.

Del total de transfusions que es fan diàriament a Catalunya, el grup que requereix més transfusions de sang actualment és el de les neoplàsies, un 34%, seguit de les de l’aparell digestiu, un 15,5%, i, en tercer lloc, hi ha el de les malalties cardiovasculars, que suposen un 12’3% del total. 

Arxivat a