La recollida selectiva al Camp de Tarragona suspèn: s'estanca en el 42%

Aquesta xifra suposa tres punts menys que la mitjana catalana

Contenidors de recollida selectiva a Salou.Contenidors de recollida selectiva de la ciutat de Tarragona.
Contenidors de recollida selectiva a Salou.Contenidors de recollida selectiva de la ciutat de Tarragona. | TarragonaDigital
31 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 15:08h
La recollida selectiva de residus al Camp de Tarragona s'ha situat al 42,4% durant el 2022, tres punts per sota de la mitjana catalana (45,33%). En total, s'han reciclat 129.795 tones. Segons el director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire, la situació de la vegueria és similar a la resta de Catalunya, on s'ha experimentat un "estancament" generalitzat. L'índex del 2021 a Tarragona va ser del 42,01%.

Malgrat tot, la Conca de Barberà s'ha mantingut, per segon any consecutiu, com la comarca catalana amb les millors dades, un 77,24%. Al territori, la Conca i el Priorat (58,92%) són els únics que superen la mitjana, seguits per l'Alt Camp (43,58%), el Baix Camp (43,30%) i el Tarragonès (39,01%).

Peraire ha subratllat que la millora en la recollida selectiva al Camp de Tarragona aquest 2022 ha estat "insignificant". "Continua estant per sota de la mitjana catalana (45,33%) i per sota dels objectius que ens marca Europa (55% el 2025)", ha lamentat.

De fet, durant l'últim any, el territori ha generat un total de 299.300 tones de residus (sense runes), el que equival a 558 quilograms per habitant. D'aquests, només s'ha reciclat un 42,4%, és a dir, 237 quilos per persona.
 

Una millora del 6% en deu anys

Per la seva banda, el delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré, ha afirmat que la vegueria només ha millorat un 6% en els últims deu anys. "Hem passat d'un 36% a un 42% des del 2012", ha destacat Xifré, qui ha demanat un major esforç al conjunt dels municipis per fer front als "deures pendents".

Tot i això, el delegat ha subratllat que "fer la recollida selectiva quan tens un sector turístic que es força important a la demarcació, fa que sigui més complicat i difícil". D'altra banda, Xifré ha celebrat que la Conca de Barberà i el Priorat "estiguin fent bé els deures". De fet, són les úniques dues comarques de la vegueria que superen la mitjana catalana.

"La Conca continua sent la millor comarca de Catalunya en recollida selectiva, ja que ha aplicat un model d'alta eficiència i l'ha normalitzat entre la ciutadania", ha argumentat Peraire, qui considera que "s'ha convertit en un exemple per al conjunt dels territoris del país".
 

Crida a les grans ciutats

En aquest sentit, Peraire ha defensat que els models d'alta eficiència com el porta a porta o els contenidors intel·ligents es poden aplicar "tant als municipis més petits com a les ciutats més grans". "Necessitem que les zones més poblades facin els salts necessaris per tenir una incidència global més gran", ha demanat.

De fet, i segons han apuntat des de l'ARC, un augment de la recollida al Tarragonès —amb 263.428 habitants— i en menor mesura a l'Alt Camp —amb 197.525 habitants— faria incrementar les dades al conjunt del Camp de Tarragona.
 

Creixell, el municipi que menys recicla

Els municipis tarragonins que més residus van recollir selectivament el 2022 són Barberà de la Conca (Conca de Barberà) amb un 84,23%; la Masó (Alt Camp) amb un 83,48%; Santa Coloma de Queralt (Conca de Queralt) amb un 82,21%; Botarell (Baix Camp) amb un 81,83% i Vilaverd (Conca de Barberà) amb un 80,37%.

Per contra, els municipis amb les pitjors dades de reciclatge al Camp de Tarragona són Creixell (Tarragonès) amb un 18,13%; el Lloar (Priorat) amb un 25,04%; el Rourell (Alt Camp) amb un 27,82%; Torroja del Priorat (Priorat) amb un 28,23% i el Morell (Tarragonès) amb un 28,82%.