L'Ajuntament de Reus «acompanyarà» la reforma de 10 edificis al barri Fortuny

El consistori assegura que aquest projecte, amb una inversió d'1,3 MEUR, és la «primera pedra» de la transformació integral del barri

Les reformes volen revertir la situació de deteriorament a la zona del barri Fortuny.
Les reformes volen revertir la situació de deteriorament a la zona del barri Fortuny. | L.S.
28 de novembre del 2023
Actualitzat a les 18:11h
L'Ajuntament de Reus ha anunciat el projecte que ha de ser el primerpas per a la «transformació» del barriFortuny, una de les zones més empobrides de la ciutat i que acumula anys d'edificis amb manca de manteniment que causen problemes al veïnat.

Així doncs, aquest projecte preveu una inversió d'1,3 milions d'euros procedents del Plad'Inversions2024, per a la rehabilitació de 10blocsd'habitatges del barriFortuny amb la intenció d'abordar la deterioració de l'entorn i dels edificis.

El projecte, anomenat EntornsResidencials de RehabilitacióProgramada del barri Fortuny, busca utilitzar la reformad'habitatges com a palanca per revertir la situacióurbanística i social del barri. Aquests canvis es basaran a millorarl'eficiènciaenergètica, l'accessibilitat i l'habitabilitat dels edificis.

"Acompanyament" de l'ajuntament

La inversió total i l'abast de les obresdepenen dels ajutsNextGeneration que l'Ajuntament de Reus espera obtenir de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya. La licitació per als projectes bàsics i executius de la rehabilitació de 10blocs d'habitatges ja està en marxa, amb un preu de licitació de 91.000 euros.

Sandra Guaita, alcaldessa de Reus, ha explicat que el consistori farà una funcióactiva i d'"acompanyament" en aquesta reformad'edificis, ja que la propietat és privada. L'acord arribat amb aquests deublocs ha permès començar a tirarendavant el projecte de reforma, tot i que Guaita ha explicat que quan estigui la ideaenllestida, seran els veïns qui tindran l'últimaparaula.

Els projectes han de garantir una millora de l'eficiènciaenergètica d'entre el 30% i el 45%, i inclouran la instal·laciód'ascensors exteriors per millorar l'accessibilitat a tots els edificis.

La selecció del barriFortuny per a aquesta intervenció es basa en criteristècnics com la deterioracióurbanística i la cohesió amb els plans de creixement de la ciutat cap al sud. Dins del barri, es prioritzaran 10 blocs amb 88 habitatges per a la primera fase del projecte, tot i que l'abast definitiu està encara per concretar.

Malgrat que s'espera rebre fons que ajudin a mitigar els costos, l'Ajuntament actuarà com a agent rehabilitador, assumint una gran part de la despesa. També es comptarà amb la participació dels propietaris en el finançament, tot i que serà ajustada als seus perfils socioeconòmics.