L'Artis de Reus impartirà un cicle formatiu mitjà de danses urbanes pioner a Catalunya

Es tracta d'una titulació regulada que comença el curs vinent a tres escoles de tot Catalunya

Publicat el 17 de maig de 2022 a les 17:03

L'escola de dansa Artis de Reus acollirà, a partir del mes d'octubre, un curs oficial de danses urbanes. És un dels tres que la Generalitat ha autoritzat a tot Catalunya, i els altres dos es cursen a Lleida i a Barcelona. Comptarà amb unes 25 places a les quals s'accedirà després d'una prova per entrar en aquest cicle formatiu de grau mitjà en danses urbanes.

 

Pilar Sanz, directora de l'escola, subratlla el temps de preparació que ha suposat poder anunciar aquest nou cicle formatiu. Suposarà 1.400 hores de formació en dos cursos acadèmics impartits per un equip inicial de sis professors. «És un pla d'estudi que ha generat la Generalitat; nosaltres hem tingut la sort d'estar dins d'aquest grup elaborant el pla d'estudis», ha explicat aquest dimarts.

 

La motivació per implicar-s'hi ve de la mateixa comunitat educativa del centre. «Hi ha alumnes que han fet, de les danses urbanes, la seva professió», explica Sanz. Al curs hi podrà accedir tothom que superi la prova inicial i tingui, almenys, 16 anys.

 

És el departament d'Educació qui dictarà les dates per inscriure's a la prova d'accés i acabarà de perfilar com serà. Tot i això, Pilar Sanz anima qualsevol persona interessada a posar-se en contacte amb Artis per estar informada de qualsevol novetat al respecte. La prova d'accés es preveu fer al llarg del mes de juny i comptarà amb una part d'exercicis tècnics i una d'improvisació.

 

Míriam Valero serà la professora de hip-hop, que juntament amb el breaking, el locking i el popping, integraran «el cos fort del cicle». També comptarà, però, amb tècniques de dansa clàssica i contemporània, «que són importants per a la preparació del cos». A més d'aquestes tècniques, també hi haurà hores de formació física.

 

Els estudiants del cicle l'acabaran presentant, al final del segon any, un projecte final «treballant una part coreogràfica i de posada en escena». La titulació de tècnic en tècniques de danses urbanes permetrà «ser ballarins a companyies, assistents de coreògrafs o fins i tot gestors de grups». Adrián Hernández serà professor de popping i ha explicat que, per crear el cicle formatiu, s'ha fet molta recerca.

 

El que engloba l'etiqueta de danses urbanes són estils de ball «relativament joves, tenen entre 50 i 60 anys». Això implica, alhora, que alguns dels impulsors referents siguin vius i se'n pugui aprendre directament. Com a qualsevol cicle formatiu, hi ha una sèrie d'assignatures que cal incorporar al pla d'estudis.

 

Es tracta de l'anglès com a llengua estrangera i de matèries com la formació i l'orientació laboral. En aquest cas se n'encarregarà Violeta Pena, que també serà qui imparteixi l'apartat de música adaptada a les danses urbanes. «És molt important que un ballarí sàpiga entendre la música, els patrons rítmics, les melodies...», aclareix.

 

El cicle de danses urbanes, pioner a Catalunya

L'escola Artis té 75 anys, i Pilar Sanz reflexiona que «quan l'Enriqueta i la Roser hi eren, els primers anys, mai es podien pensar que arribaria a passar això». Durant molts anys es va fer només dansa clàssica, i posteriorment es van incorporar altres gèneres acadèmics, com la dansa contemporània o l'espanyola. «Fa uns vint anys que Artis va començar a fer danses urbanes», aclareix.

 

Des de l'Ajuntament, el regidor de Cultura, Daniel Recasens, apunta que la voluntat de crear aquest curs és «anar generant professionals en determinats sectors on no hi eren». S'impartirà a l'Artis, on «es fa aquesta feina des de fa molt de temps», recorda Recasens. «Ara procurarà que aquells que vulguin especialitzar-se en dansa urbana no hagin de marxar fora», ha afegit.

 

Es tracta d'un primer pas que, tal com exposa Sanz, a la llarga podria implicar que s'obrís, també, el cicle de grau superior. Actualment, a Barcelona, Lleida i Reus es podrà obtenir el títol de tècnic en tècniques de dansa urbana. És una titulació oficial, però que s'imparteix de manera privada.

 

Com en altres àmbits i gèneres on s'han iniciat estudis de nova creació, hi ha un recorregut que es pot preveure, però sense fixar al calendari. No seria estrany que, quan es consideri consolidat aquest cicle de grau mitjà, es reguli i s'implanti el de grau superior. En paral·lel, tampoc seria estrany que, tot i començar com un curs privat, a la llarga s'acabi incorporant un concert de la Generalitat.