L’Arxiu Comarcal identifica documentació notarial dels segles XVII i XVIII

Forma part del ric fons del notari Jaume Ramon i Vidales

Publicat el 14 de gener de 2022 a les 12:03

L’Arxiu Comarcal del Baix Penedès custodia l’important fons documental del que fou notari, historiador i editor vendrellenc Jaume Ramon i Vidales (1846-1900), arran de la cessió que la família Ramon va fer a la Generalitat de Catalunya el 2007 i el 2008.  La seva activitat professional el portà a ser notari de Sarral (1872-1883), Montblanc (1884-1888) i el Vendrell (1888-1900). 

Atès que havia de custodiar la documentació notarial dels notaris que el van precedir al Vendrell, en el procés d’inventari d’aquest fons s’han pogut identificar setze protocols d’escriptures notarials, corresponents a dos notaris del segle XVII i dos del segle XVIII, dels quals no teníem documentació, de manera que s’han convertit en els documents notarials més antics que conserva l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès. Tot i que molts dels llibres o lligalls són incomplets, aporten informació molt valuosa sobre l’activitat de la vila i la baronia del Vendrell. D’aquesta manera, tenim coneixement dels noms de batlles i regidors de l’època moderna. Per exemple, sabem que el 20 d’agost de 1707 Pere Gibert era el batlle general de la vila i la baronia del Vendrell i els jurats (regidors),Felip Vidal, Josep Borrell, Francesc Romeu, Francesc Manyer i Jaume Vidal.

Una altra informació, apareguda en aquestes escriptures, es refereix a Jaume Marrugat, notari de la vila de l’Arboç ipropietari de la torre de Calders, la qual tenia un portal,situada a prop de la capella o ermita de Sant Salvador del Vendrell. El 19 de maig de 1698 la va vendre a Pau Janer, pagès de la vila del Vendrell, pel preu de 23 lliures barceloneses. Aquesta torre, però, fou enderrocada al segle XIX, tal com recorda en els seus estudis el mateix Jaume Ramon i Vidales.

Hi ha setze llibres, com hem dit, datats entre 1627 i 1737,en els quals el notari actuava per donar fer pública de les gestions administratives i judicials de la vila i la baronia del Vendrell:

El primer notari és Antoni Martí, que havia estat notari (1617-1651) de Vilafranca del Penedès. D’aquest notaril’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès també conserva documents (1618-1622) referits al Vendrell. Al nostre arxiu es conserven escriptures de 1627 a 1630.

Del notari Antoni Bris Vila (?- el Vendrell, 1708) hi ha nou protocols que abracen de 1697 a 1708, els únics conservats que es coneixen fins ara corresponents a llibres de l’administració senyorial.  Antoni Bris es va casar en dues ocasions. La seva primera dona, Beneta, va morir el 8 de febrer de 1705 i fou enterrada a la capella del Sant Crist de l’església parroquial de Sant Salvador del Vendrell. El notari es tornà a casar amb Maria, amb qui tingué una filla, Teresa, nascuda el 14 de febrer de 1707 al Vendrell. Antoni Bris va morir el 9 de maig de 1708 i l’endemà fou enterrat a l’església parroquial. 

El succeí el notari Francesc Martí Miret, del qual s’han identificat dos protocols entre 1709 i 1711. Francesc Miret fou notari de Tarragona entre 1721 i 1744.

Josep Congost Nin (Barcelona, ? – el Vendrell, 1740), ciutadà honrat de Barcelona, era fill de Ramon Congost Pallarols, notari i ciutadà honrat de Barcelona, i de la vendrellenca Raimunda Nin Jonch, propietària de la casa del carrer del Pou, actual carrer Major, coneguda com del Portal del Pardo. En aquesta casa Josep Congost hi vivia itenia la notaria. Fins ara d’ell només es coneixien els protocols notarials de 1722 a 1729, que es troben a l’Arxiu Històric de Tarragona. Ara hem identificat tres llibres com a notari de la Cúria de la vila i baronia del Vendrell de 1722 a 1737.

Aquesta documentació s’ha integrat al fons notarial del districte del Vendrell i s’ha digitalitzat per facilitar la seva consulta, ja que alguns d’aquests documents necessiten ser restaurats. Tota aquesta informació és consultable al Portal Arxius en línia.

Val a dir que l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès encara continua amb l’inventari del fons de Jaume Ramon i Vidales i  per tant, és molt probable que tinguem noves sorpreses.