hola @TGNAjuntament tenim aquest parc (i altres de la zona) plagat d’erugues. Hi ha algún pla de tractament proper? Gràcies! pic.twitter.com/i31ocKtQpv
— Elena Gavaldà (@ElenaGavalda) February 20, 2024
En aquest sentit, des del consistori de Tarragona, s'ha explicat que els treballs que duen a terme els tècnics són el tractaments amb els productes corresponents contra la processionària, així com la retirada manual de les erugues.
A través de les xarxes socials, algunes persones han reportat la presència d'erugues en algunes zones de la ciutat. Entres els casos denunciats hi ha el d'alguns parcs i zones verdes a Sant Pere i Sant Pau i Tarragona 2.
La problemàtica també es dona en altres punts del Camp de Tarragona, ja que a principis d'aquest mes de febrer es van denunciar la presència d'eruga processionària en dues zones localitzades de Valls.
Erupcions a la pell en persones i afectacions greus en animals
Aquesta plaga suposa un perill per a les persones i, especialment, els animals. En aquest sentit, si es toquen les erugues poden causar erupcions importants a la pell, mentre que en els animals poden causar afectacions greus. Així mateix, també provoquen problemes en els pins on s'abandonen les bosses blanques, arribant a provocar la mort dels arbres.Segons dades del Departament d'Acció Climàtica, la plaga de la processionària afecta unes 100.000 hectàrees de pinedes de les 800.000 que hi ha a tot Catalunya.
Capturar les erugues abans que arribin a terra
Tot i que és entre febrer i abril que solen abandonar les bosses blanques de les copes dels arbres on passen part de l'hivern, la calor i la sequera han fet que s'avancés. Això ha obligat les institucions responsables a actuar abans del que està previst per tal de capturar-les i evitar així que caiguin al terra.La forma d'atrapar-les és mitjançant una anella que es col·loca al tronc de l'arbre que obliga a la processionària a donar voltes fins que troba una bossa plena de terra. Aquí és quan l'eruga creu que ha arribat a la superfície i s'enterra per començar el procés de metamorfosi.
D'aquesta manera, els tècnics forestals poden recollir després les bosses plenes d'erugues, sense que hagin arribat a terra on formen les clàssiques cues una darrere de l'altra.