L'Escola Eduard Toda de Reus ha guanyat el concurs "Patis x Clima Catalunya", un programa divulgatiu que se centra en les comarques del Baix Camp, el Bages i el Barcelonès. Com a escola seleccionada, rebrà assessorament per renaturalitzar els seus espais educatius, especialment, per transformar el seu pati.
Aquesta convocatòria, organitzada per l'empresa El Globus Vermell i que compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Reus, s'emmarca en un programa d'acompanyament que es desenvolupa durant el curs 2023-2024. Així mateix, disposa de la promoció i finançament del departament d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.
L'objectiu és assessorar les comunitats educatives perquè puguin replantejar el disseny dels seus espais exteriors, a partir d'unes metodologies de treball que puguin ser replicables més enllà del programa i escalables d'acord amb les necessitats de cada centre. També rebran aquest acompanyament les escoles Cascavell de Sant Adrià del Besòs i Pare Algué de Manresa.
Un dels objectius del programa intercomarcal és donar eines a les comunitats educatives per enfrontar l'emergència climàtica Foto: Twitter / @reus_cat
Renaturalització d'espais i entorns educatius
La finalitat del programa que es desenvolupa en les tres comarques és donar resposta a les problemàtiques relacionades amb l'emergència climàtica i la crisi eco-social actual. Es pretén fomentar la corresponsabilitat tant de la ciutadania com de l'administració pública per avançar cap a una societat més resilient climàticament. El treball conjunt s'iniciarà aquest febrer del 2024.
L'acompanyament per part de l'equip d'arquitectes d'El Globus Vermell es tradueix en processos d'adequació dels espais exteriors dels centres educatius, a través de quatre sessions participatives al mateix centre i un projecte bàsic orientat, en aquest cas, a una escola pública com és el CEIP Eduard Toda. Se centra, així, en la necessitat de renaturalitzar els patis dels instituts i escoles d'arreu de Catalunya.
En el procés de selecció, el centre reusenc va haver d'exposar les característiques de la comunitat educativa, la xarxa de relacions amb el barri Mas Iglesias, les activitats comunitàries que s'hi duen a terme i, també, un llistat de propostes i idees per transformar els seus espais exteriors.
Beneficis indirectes per la ciutadania
A més de les sessions formatives amb el personal docent, l'alumnat i les famílies, el redisseny dels patis escolars amb un objectiu mediambiental també aspira al fet que, un cop renaturalitzats, aquests esdevinguin espais d'aprenentatge dins l'escola. És a dir, que es pugui integrar l'acció climàtica en el currículum educatiu del centre.
Iniciatives com aquesta es tracten de processos col·lectius que, mitjançant la participació activa dels implicats i l'entorn, contribueixen a millorar les condicions ambientals de la ciutat. Des dels espais educatius es fomenten actuacions per mitigar els efectes del canvi climàtic i es proporcionen eines sostenibles d'adaptació, promovent al mateix temps la preservació de la biodiversitat i l'ecosistema.
El programa, creat l'any 2017, actua tant en l'àmbit legislatiu i administratiu com en qüestions pràctiques d’acció comunitària, pedagògica i de disseny. Ha comptat, de fet, amb el suport inicial de la Fundación Biodiversidad del Ministeri per a la Transició Ecològica.