Segons el conseller, l'estratègia mantinguda fins el moment ha donat resultats "positius" en el sentit que s'ha pogut anar “atacant la llengua de foc des del principi i anar pujant”, i s’espera que en les properes hores els equips d’emergències puguin continuar, ja amb una meteorologia diferent durant la nit, per arribar fins al “cap de l’incendi”, on es buscarà la seva contenció.
Ara els efectius es dediquen a treballar en el sector nord d’aquest flanc perquè hi ha zones que podrien créixer. Precisament aquest és un dels motius que han portat a ordenar el confinament dels habitants de Bovera (les Garrigues). Segons Buch, la mesura s’ha pres per motius de seguretat i forma part "d’una de les hipòtesis" d’actuació marcades pels responsables de l’operatiu. El conseller ha insistit que no creuen que el foc arribi al nucli de Bovera, però que se n’ha decidit el confinament per precaució, ja que dispersar la població podria comportar altres tasques de rescat. A Maials (el Segrià) s’ha recomanat el confinament de gent gran, embarassades, infants i persones amb problemes respiratoris.
Prohibicions en una situació d'excepcionalitat
Després de la reunió, el president del Govern, Quim Torra, ha recordat que Catalunya viu un moment “d’excepcional climatologia” amb una situació “crítica” al país. Per això, ha demanat que tothom segueixi les mesures que els serveis d’emergències recomanen, així com que s’eviti qualsevol sortida a les muntanyes properes “amb caràcter general”, en la línia de la decisió que aquest dijous s’ha pres. “Es tracta d’un tema de sentit comú; millor estar dins de casa en aquests moments per evitar riscos, per precaució, seguretat i seguir el que els professionals demanen”, ha afirmat.
A aquestes zones, però, Torra ha anunciat una nova prohibició d’accedir als massissos de les Gavarres, a la muntanya de Montserrat i les Cadiretes, a part de la serralada del Montsant, els ports de Tortosa i els Montsec. També es prohibirà la sega al país en les properes 48 hores, i ha demanat “comprensió” als pagesos en aquest sentit. Així doncs, el president ha volgut enviar un missatge de “suport, agraïment i confiança” en especial als alcaldes i alcaldesses de tot el país, en concret de la Ribera d’Ebre, però també a tots els cossos de seguretat i emergències que actualment estan treballant de forma incansable.
El sector nord del flanc dret, el que més preocupa
El sector nord del flanc dret de l’incendi és el que més preocupa a hores d’ara, atès que les condicions meteorològiques -amb vent moderat i temperatures molt elevades-, continuen sent desfavorables per a l’extinció. En aquest sentit, el conseller d’Interior ha admès que no poden descartar més confinaments. "Lluitem contra el foc i la meteorologia; enemics que lluiten en contra nostra", ha subratllat. Unes 90 dotacions terrestres, una desena de mitjans aeris i més de mig miler d’efectius humans lluiten contra el foc.
El missatge que ha donat Buch, però, ha estat en positiu. “Es preveu treballar al llarg de tota la tarda i nit, i demà afrontar l’estratègia que queda”, ha indicat, després de mostrar la seva més “absoluta confiança” amb els Bombers. Malgrat que “no es pot descartar res”, ha dit, l’estratègia està donant “resultats positius”.
La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, també s’ha sumat als agraïments als cossos d’emergències, i ha traslladat la seva “solidaritat” envers la ciutadania i els municipis afectats pel foc. Segons ha precisat, només una explotació ramadera ha resultat afectada –on van morir 200 caps de bestiar-, mentre que una altra s’ha aconseguit “salvar”. Sobre això, s’ha emplaçat amb els alcaldes de la zona la setmana vinent per fer valoració” i valorar l’afectació agrícola.
[despiece]Dades de l'incendi, actualitzades fins a les 18.30h
Hectàrees cremades: 6.500
Persones desallotjades: 53
Efectius desplegats: 412 efectius de Bombers i 120 dotacions de l'UME
[/despiece]
L'origen: la mala gestió d'un femer
Segons han anunciat els Agents Rurals després del Comitè Tècnic de l'INFOCAT que s'ha celebrat aquest dijous al migdia amb presència de cossos de seguretat, emergències i el conseller d'Interior, Miquel Buch, "tot apunta" que el foc va començar arran d'irregularitats en una explotació agrícola, per una "mala gestió dels fems" que hi havia en una part de la instal·lació.
Segons han precisat, i malgrat que l'explotació complia tots els requisits legals, s'havia fet un "ús inadequat de la instal·lació", de manera que els fems s'havien col·locat en una part de l'explotació que no estava preparada per a això. "Quan el fem és de gallinassa, hi ha especials possibilitats que fermenti i que pugi la temperatura", ha detallat el portaveu del cos d'Agents Rurals. Ahir, ha prosseguit, el vent va promoure l'aflorament de les flames, i finalment aquestes van acabar afectant el femer i la zona propera de vegetació. A partir d'aquest moment, el foc inicial va passar a la vegetació forestal.
"Encara estem treballant en la zona, i hem pogut parlar amb la persona que feina l'explotació", han explicat els Agents Rurals. Aquesta persona, han assegurat, va ser qui immediatament va trucar al telèfon d'emergències 112 per avisar del foc. Malgrat que les causes no són concloents, els Agents Rurals apunten aquesta possibilitat com la més probable.
Un dels pitjors incendis dels últims 20 anys
En la compareixença que ha fet el conseller d'Interior, Miquel Buch, a primera hora del matí ha destacat les complicacions de les tasques d'extinció de l'incendi i ha apuntat que podria tractar-se del pitjor incendi dels últims anys a Catalunya, que podria arribar a les 20.000 hectàrees.
A les 7 del matí s'ha incorporat un helicòpter de comandament, un helicòpter bombarder i dos avions de vigilància i atac. I de manera progressiva, s'han anat incorporant la resta de mitjans aeris, amb tres helicòpters bombarders més, un altre helicòpter de comandament i els tres hidroavions del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.
La Unidat Militar d'Emergències ha arribat aquesta passada nit per col·laborar en les tasques d’extinció. La integren uns 120 efectius i 9 vehicles, del Batalló d'Intervenció amb base a Saragossa, dispositiu que podria incrementar en funció de com evolucioni l’incendi al llarg de les pròximes hores. El dispositiu d’extinció també compta, des d’ahir, amb maquinària pesada.
L'estratègia dels Bombers a la matinadaEs tracta d’un dels pitjors incendis dels darrers 20 anys, amb un potencial de 20.000Ha. La feina d'aquesta nit és bàsica, tenint en compte que les dures condicions meteorològiques demà tornen a ser extremes.
— Bombers (@bomberscat) June 26, 2019
Demanem la màxima precaució i responsabilitat!https://t.co/sEkfbXBSnp pic.twitter.com/nxqkLMlNN1
Al llarg de la matinada, l’estratègia dels Bombers ha consistit a reforçar l’atac al flanc esquerre amb l’objectiu d’ancorar l’incendi a tocar de la carretera C-12. Això permetrà poder-se centrar posteriorment en el flanc dret. S’ha treballat amb intensitat màxima aprofitant que, a partir del vespre, el vent havia amainat a la zona i que la temperatura havia començat a baixar amb l’arribada de l’ocàs. La humitat, com és habitual en horari de nit, també ha pujat fins al 62% que s’ha registrat a les 05.00h. Tot i això, i al llarg de la jornada diürna d’avui, s’espera que les temperatures es tornin a alçar; de fet, la humitat relativa ja ha començat a baixar. Per tant, la situació en general tornarà a ser de risc extrem, amb la qual cosa es manté la previsió de què el potencial de l’incendi és de 20.000 hectàrees.
Des dels moments inicials, el foc es va propagar amb molta velocitat en direcció nord-oest, empès pel vent. Anit, l’incendi tenia un perímetre de 128 quilòmetres, amb 14 quilòmetres de llargada, i ja havia afectat unes 3.600 hectàrees afectades de diversos municipis: la Torre de l’Espanyol, Vinebre, la Palma d’Ebre, Flix i Maials, segons la darrera estimació del Cos d’Agents Rurals. Hi ha una trentena de persones evacuades, de les masies que hi ha a la zona.
La Creu Roja ha habilitat amb desenes de matalassets i mantes la sala esportiva de l'escola Enric Grau Fontseré de Flix per a tots els desallotjats per l'incendi que hi han volgut passar la nit. L'Ajuntament ha fet un inventari amb una quarantena de veïns que podrien necessitar un espai per menjar, dormir i netejar-se però han estat molts més el afectats, com han assegurat fonts dels consistori.
Hi ha també cinc carreteres tallades com a conseqüència d’aquest incendi: la C12 (entre Maials i Flix), la T703 (a la Palma d’Ebre ), la C233 (entre Bovera i Flix), la T714 (Torre de l’Espanyol) i la T2237 (entre Vinebre i la Palma d’Ebre).
Una granja de xais, arrasada
L'incendi ha arrasat una granja de xais a Torre de l'Espanyol, una de les poblacions afectades. Això és el que ha assegurat l'alcalde del municipi, Joan Juncà, que ha apuntat que els animals haurien mort a causa del foc.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=O4DklX-ZiFg[/youtube]

Imatge aèria que mostra l'abast de l'incendi.

Un hidroavió sobrevola un gran núvol de fum de l'incendi forestal a la Ribera d'Ebre. Foto: ACN
[seguiment]476[/seguiment]