La Mamadeta celebra el seu 30è aniversari com a beguda de les festes de Santa Tecla de Tarragona

Aquesta combinació de granissat de llimona amb Chartreuse groc i Chartreuse verd es va presentar per primera vegada l'any 1994

La Mamadeta és una beguda que combina granissat de llimona amb Chartreuse groc i Chartreuse verd.
La Mamadeta és una beguda que combina granissat de llimona amb Chartreuse groc i Chartreuse verd. | TarragonaDigital
19 de setembre de 2024, 06:00

Les festes de Santa Tecla van lligades al Chartreuse des de fa tres dècades a través de la Mamadeta, la beguda oficial de la festa major de Tarragona. La relació d'aquest licor d'altra graduació amb la capital tarragonina ve de lluny, concretament des de l'any 1903. Ara fa 121 anys, un grup de monjos cartoixans van ser expulsats de França i es van instal·lar a Tarragona, on van continuar produint el seu licor en una destil·leria a la Part Baixa.

L'any 1989, la producció a Tarragona es va acabar i els monjos van abandonar la destil·leria, que amb el temps acabaria acollint l'Escola Oficial d'Idiomes de Tarragona (EOI). Però pocs anys després que acabés la producció de licor, concretament el 1994, es va crear la Mamadeta, la beguda de les festes de Santa Tecla que combina un quart de Chartreuse verd, un quart de Chartreuse groc i sis vuitens de granissat de llimona.

Per commemorar el 30è aniversari, el passat divendres 13 de setembre es va recuperar la Festa de la Mamadeta al Carrer, amb la col·laboració de Bodega Gerard, Raffa Gelatti i Pastisseria Trill, que va oferir un merengue de Chartreuse. La recaptació de l'acte es destina a la Fundació Estela.

L'origen de la beguda de les festes de Santa Tecla

La Mamadeta va néixer l'any 1994 de la voluntat d'un grup d'amics del Ball de Diables que Tarragona tingués una beguda pròpia de les festes de Santa Tecla. Després de fer diverses proves, barreges i cates, la proposta que va tirar endavant va ser la combinació de granissat de llimona —en un primer moment era suc de llimona— amb Chartreuse Verd i Chartreuse Groc.

En un primer moment no rebia el nom de Mamadeta, sinó que es coneixia com a Esperit de Santa Tecla. En aquest sentit, es va presentar el 16 de setembre de 1994, en un acte a la Casa de la Generalitat, al carrer Major, que es va omplir de gom a gom. Pel que fa a la primera referència a la denominació Mamadeta, cal buscar-la a la Geladeria de la plaça del Rei uns anys després, tot i que no hi ha consens sobre l'origen del nom.

Pel que fa al barrilet on s'acostuma a servir la beguda, es va presentar per primer cop l'any 1998, mentre que la primera aparició de la Mamadeta al programa oficial de Santa Tecla, va ser l'any 2000, presentant-se una edició especial de festa major de les ampolles de Chartreuse. Des de llavors, la combinació de granissat de llimona, Chartreuse verd i Chartreuse groc és la beguda oficial de les festes de Santa Tecla.

Chartreuse celebra el 30è anivesari de la Mamadeta

Per celebrar els 30 anys de la Mamadeta, Chartreuse ha produït 1.300 ampolles de Chartreuse groc amb una graduació alcohòlica de 43 graus, la mateixa que el licor que es feia a la destil·leria de Tarragona. Així mateix, també s'han embotellat 700 ampolles de Chartreuse verd. Des de l'any 2022, aquesta edició especial es dedica a una de les entitats festives de Santa Tecla que estan d'aniversari. Enguany, el protagonisme és per la Colla Jove Xiquets de Tarragona, que celebra el seu 45è aniversari.

Així mateix, per commemorar l'efemèride, el barrilet oficial presenta un disseny molt tarragoní de l'il·lustrador Hugo Prades. En aquest sentit, és de color blau turquesa, que evoca el mar Mediterrani que banya Tarragona, acompanyat del característic skyline de la ciutat. Segons expliquen des de la companyia, "aquest disseny tan tarragoní és una invitació a viure la festa amb orgull local".

El Chartreuse TAU

Tarragona té un tracte diferencial per part de Chartreuse, recordant la història conjunta entre la marca i la ciutat que durant gairebé un segle va acollir una destil·leria. Per això, l'any 2017 es va crear la TAU, una edició especial que és una barreja de Chartreuse groc amb un toc de Chartreuse verd. Segons explica la companyia, "és una manera de donar les gràcies a tants anys de relació entre la ciutat i la marca". En aquest sentit, recorden que "aquesta ampolla només es pot adquirir a les bodegues i botigues especialitzades de la ciutat, en cap lloc més del món".

Això, asseguren des de Chartreuse, atrau visitants a Tarragona, ja que els col·leccionistes a nivell mundial han de passar per la ciutat de Tarragona per poder adquirir-la. Els col·leccionistes d'aquest licor no són els únics que faran cap a la capital tarragonina, ja que cada any Chartreuse convida una sèrie de persones perquè puguin veure i participar de les festes de Santa Tecla, esdevenint així "un aparador únic a nivell internacional. Sempre amb la intenció d'exportar la idea de marca Tarragona per tot el món".

Aquest 2024, els convidats per la marca de licors són experts dels Estats Units, que visitaran la ciutat per conèixer de primera mà "la dimensió que té la marca dins de les festes de Santa Tecla de Tarragona". Així mateix, Chartreuse assegura que també arribaran reconeguts sommeliers, bartenders de tota Espanya i França, així com veïns de Voiron, on la marca produeix els seus licors.

La polèmica pels preus

El preu de la Mamadeta és una de les polèmiques més comentades durant la festa major de Santa Tecla, amb diverses acusacions a través de les xarxes socials que alguns establiments havien pactat preus d'entre 10 i 12 euros per recàrrega. En aquest sentit, alguns dels preus que s'han pogut veure durant el primer cap de setmana varien entre els 7,50 i els 9 euros.

Una altra polèmica ha estat el preu de les ampolles de Chartreuse TAU, que s'enfila fins als 49,90 euros, i que alguns consideren "abusiu". Mentre que també s'ha destacat a través de les xarxes socials el fet que a través d'algunes pàgines de venda d'objectes, com per exemple eBay, s'ofereixin ampolles de Chartreuse especials del 45è aniversari de la Colla Jove a 125 euros la groga i a 175 euros la verda.