Més de 177.000 persones de Tarragona obtindran gratuïtament productes menstruals reutilitzables

El Govern distribuirà la copa, calces menstruals o compreses de tela a partir de l'any que ve a través de les farmàcies

Aquest dimecres s'ha fet una formació sobre els productes menstruals reutilitzables al Col·legi de Farmacèutics de Tarragona.
Aquest dimecres s'ha fet una formació sobre els productes menstruals reutilitzables al Col·legi de Farmacèutics de Tarragona. | ACN
08 de novembre del 2023
Actualitzat a les 17:03h
Unes 177.400 persones del Camp de Tarragona podran adquirir productes menstruals reutilitzables a través d'un codi QR a l'aplicació La Meva Salut. En global, es calcula que hi tindrà accés una població potencial de 2,5 milions de dones a Catalunya. El Govern distribuirà gratuïtament la copa, calces menstruals o compreses de tela a les farmàcies a partir del primer trimestre de 2024.

Es tracta d'una mesura "inèdita" internacionalment que té la voluntat de garantir el dret a l'equitat menstrual. Aquest dimecres, el Departament d'Igualtat i Feminismes i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) han organitzat una formació en aquest àmbit a Tarragona per formar a més de 500 professionals a les comarques tarragonines.

Segons el Govern, la informació personalitzada i l'assessorament de les farmàcies és "clau" per afavorir l'ús d'aquests productes, especialment, per a les persones que els utilitzen per primera vegada, així com per fomentar el coneixement de la població sobre el cicle menstrual.
 

"Acabar amb els mites i tabús" sobre la regla

"És un projecte sense precedents que ens situa com a país capdavanter garantint l'equitat menstrual i l'accés a l'educació sobre el propi cos i a la salut amb perspectiva de gènere", ha afirmat a la secretaria general d'Igualtat i Feminismes, Georgina Oliva.

També ha assegurat que aquesta mesura permetrà "acabar amb els mites i tabús" sobre la regla i la pobresa menstrual. A més, diu, suposarà un estalvi a les dones i famílies i al mateix temps "cuidant el planeta, amb productes sostenibles i reutilitzables".

Per la seva banda, el president del COFT, Toni Veciana, ha remarcat que se senten "molt orgullosos" de formar part del projecte "com a punt d'accés", ja que, sosté, segueix els objectius marcats per l'Agenda 2030 en termes de sostenibilitat i foment de l'ús de productes reutilitzables.
 

Formació per als professionals

Els farmacèutics de Tarragona han assistit aquest dimecres a una de les formacions que s'organitzen a tot el país per tractar els drets sexuals i reproductius i, més concretament, sobre equitat menstrual i l'ús de productes reutilitzables. Aquestes jornades van arrencar a Barcelona a finals d'octubre i aquest dimarts també es van celebrar a Lleida.

Pròximament, es replicaran a Girona i Tortosa. La formació continuarà en línia, un cop fetes de forma presencial. Es preveu que es formin 11.600 farmacèutics a Catalunya, dels quals més de 500 al Camp de Tarragona.
 

La meva regla, les meves regles

El Departament d'Igualtat i Feminismes i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya van presentar a finals de setembre els detalls de la distribució gratuïta i universal de productes menstruals reutilitzables a totes les dones de Catalunya inclosa en el Pla integral d'equitat menstrual i climateri 2023-2025 del Departament.

Així, es podran escollir un d'aquests tres productes: una copa menstrual, dues compreses de tela o unes calces menstruals en funció del que millor s'adapti a les seves necessitats.

Les persones que compleixin els criteris per accedir als productes podran obtenir un codi QR, individual i intransferible, a través de l'espai web o l'aplicació per a mòbil de La Meva Salut i dirigir-se a la farmàcia per obtenir aquell producte de la seva preferència.