Molt esperat: S'inaugura el nou Centre de Tractament de Residus Municipals de la Conca de Barberà

Les obres han tingut un cost de 3,8 milions d’euros

Imatge del nou centre que s'ha inaugurat
Imatge del nou centre que s'ha inaugurat | Cedida
23 de març del 2023
Actualitzat a la 13:13h
Avui s'ha inaugurat el nou Centre de Tractament de Residus Municipals de la Conca de Barberà, a l'Espluga de Francolí. Es tracta d’una nova planta de tractament mecanicobiològic de fracció resta i de la remodelació de la planta de compostatge. Les obres les ha finançat íntegrament l’ARC per un valor de 3,8 milions d’euros i han estat executades entre el novembre de 2021 i el desembre de 2022 dins el Pla territorial sectorial d’infraestructures de gestió de residus municipals de Catalunya.

La nova planta de tractament mecanicobiològic de fracció resta donarà servei als 20.000 habitants de la Conca de Barberà i té una capacitat de tractament de 6.000 tones anuals. La instal·lació permetrà tractar prèviament els residus d’aquesta fracció, abans de dur-los al dipòsit controlat. El tractament previ permet extraure materials que encara es poden aprofitar, obtenir biogàs i sobretot reduir el contingut biodegradable, que és la font principal d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle als dipòsits controlats.
 

La comarca que més separa

La Conca de Barberà va esdevenir l’any 2021 la comarca amb l’índex de recollida selectiva bruta més elevat de tot el territori català, el 80,43%. Aquests resultats es van donar després de la implantació de sistemes eficients de recollida selectiva (recollida de porta a porta i contenidors tancats amb identificació de l’usuari) en els seus 22 municipis.

L’any 2021 la Conca de Barberà va generar 2.016 tones de fracció resta que van anar directament al dipòsit controlat per absència d’una instal·lació de tractament previ. Ara, amb la creació de la planta de tractament mecanicobiològic de fracció resta, es podran recuperar bona part dels materials que tornaran a esdevenir recursos.