Els fons europeus Next Generation reguen el Camp de Tarragona amb 336 milions d'euros

En global, hi ha 4.900 beneficiaris: 941 empreses, 3.788 particulars, 79 corporacions locals, 62 entitats sense ànim de lucre, 16 centres de recerca i i 15 entitats del sector públic

La consellera d'Economia en funcions, Natàlia Mas, ha visita el Servei de Recursos Científics i Tècnics de la URV.
La consellera d'Economia en funcions, Natàlia Mas, ha visita el Servei de Recursos Científics i Tècnics de la URV. | Mar Rovira/ACN
31 de maig del 2024
Actualitzat a les 16:56h

El Camp de Tarragona ha rebut 336 milions d'euros dels fons europeus Next Generation fins al 30 d'abril d'enguany. En global, s'han beneficiat d'aquests ajuts europeus 4.900 beneficiaris. En concret, 941 són empreses —el 95% Pimes—, 3.788 particulars, 79 corporacions locals, 62 entitats sense ànim de lucre, 16 centres de recerca, entre ells la Universitat Rovira i Virgili (URV), i 15 entitats del sector públic. Entre els projectes destaquen els 49,2 milions d'euros adjudicats a l'empresa Lotte Energy Materials o els 15,8 milions a BASF.

En la visita feta aquest divendres 31 de maig a la URV, la consellera d'Economia en funcions, Natàlia Mas, ha assenyalat que aquests fons financen "projectes tractors que tindran un efecte molt important en el territori". El Departament d'Economia ha destacat que els àmbits de la indústria, mobilitat urbana, turisme, ciència, cures i renovables són els que han rebut més recursos dels fons europeus.

En concret, el 60% dels recursos es concentren a la indústria (75 milions), seguits per la mobilitat urbana (37,8 milions), turisme (37,4 milions), ciència (27,6 milions) i cures (25,5 milions). El 40% restant es destinarà a energies renovables, hidrogen, polítiques d'ocupació, entre altres.

Les empreses de les comarques tarragonines reben més de 150 milions d'euros

En detall, gairebé la meitat dels 336 milions d'euros captats per a les comarques tarragonines s'han assignat a empreses, concretament, aquestes han rebut 154,5 milions d'euros. Pel que fa als centres de recerca, la xifra s'enfila fins als 45,8 milions (13,6%) mentre que les administracions locals n'han obtingut 90 milions (27,5%). En el cas dels particulars i de les entitats sense ànim de lucre han rebut 20,3 i 20,8 milions d'euros, respectivament.

En la seva visita a les instal·lacions del Servei de Recursos Científics i Tècnics de la URV, la consellera Mas ha destacat que el 95% de les companyies beneficiades són petites i mitjanes empreses del Camp de Tarragona. Amb tot, també ha subratllat que els fons s'han destinat a "projectes molt tractors" per al territori.

Així, ha assenyalat els 49,2 milions d'euros adjudicats a la companyia sud-coreana Lotte Energy, que s'instal·larà a Mont-roig del Camp per fabricar elecfoil —un component per fer bateries—. També ha posat d'exemple, la nova planta de refinament de metalls de BASF per reciclar bateries, amb 15,8 milions, o el projecte Lhyfe Hidrogeno, que obtindrà 14,1 milions.

Respecte a les corporacions locals, des del Departament han realçat els 3,6 milions d'euros que l'Ajuntament de Tarragona destinarà a la posada en marxa de les Zones de Baixes Emissions (ZBE), l'intercanviador d'autobusos del carrer Dr. Battestini o l'adquisició de quatre autobusos elèctrics. També han remarcat les actuacions relacionades amb les ZBE de Reus i la construcció del carril bici o del servei de bicicletes compartides, les quals han rebut 4,8 milions.

Així mateix, la consellera ha subratllat els 22,2 milions d'euros adjudicats a la URV, que es destinaran a projectes de formació de joves doctors, inversions en matèria de computació o per a nous equipaments científics. "Avui, ens han mostrat uns espectròmetres molt versàtils, que permeten enfortir les capacitats tecnològiques de recerca i atracció de talent i inversions", ha afirmat Mas.

Nous projectes, d'alt contingut tecnològic

La consellera ha explicat que els fons europeus s'han repartit de forma equilibrada arreu del país, tot i que a les comarques tarragonines les empreses han tingut un pes "lleugerament superior a altres territoris", on una part, ha indicat, s'ha destinat més a l'àmbit particular i residencial. "Veiem que hi ha un pes de projectes tractors, que un cop es posin en marxa, tindran un efecte molt important en tot l'ecosistema productiu, d'universitat, i de servei del territori", ha dit.

Alhora, Mas ha avançat que hi haurà nous projectes i s'ha mostrat confiada en el fet que es puguin "materialitzar". Aquests tindran un "alt contingut tecnològic", segons ha comentat. Finalment, ha defensat la importància de les pròximes eleccions europees per "l'impacte diari" que tenen les decisions que es prenen a Europa.