Noemí Llauradó: «Tenim un pacte que és ferm, sòlid i que ja està caminant»

La presidenta de la Diputació de Tarragona defensa que l'acord entre JxCat i ERC és positiu pel territori i afirma que donarà solidesa al govern

Publicat el 11 de juliol de 2019 a les 07:00
Noemí Llauradó (Reus, 1978) s'ha convertit en la primera presidenta de la Diputació de Tarragona. La reusenca va prendre possessió del càrrec el passat 2 de juliol i hi va arribar gràcies a un pacte entre ERC i Junts per Catalunya. Llauradó, que va ser cap de llista dels republicans a Reus el 26-M, arriba per substituir Josep Poblet al capdavant de l'ens supramunicipal després de 12 anys. La presidenta afirma que el pacte és positiu pel territori i assegura que donarà solidesa al govern. Un dels objectius és combatre i revertir el despoblament que pateixen algunes zones de la demarcació.

- S'ha convertit en la primera dona que assoleix la presidència de la Diputació de Tarragona. Com valora aquesta fita?

- Celebro que sigui la primera dona però espero no ser l'última. El que lamento d'aquesta fita és que sigui una situació anòmala. M'agradaria remarcar que al ple de la Diputació de Tarragona només som set dones de 27 diputats i per aquest motiu, apel·lo a igualar-ho en el proper mandat.

- Va arribar a la presidència per un pacte que es va segellar in extremis, ja que va arribar la nit abans del ple d'investidura.

- El més important és que és un pacte signat al territori, fet al territori i que ens permet governar a la Diputació de Tarragona. De fet, ja ens hem posat en contacte perquè aviat ja volem tenir el cartipàs format i portar a terme les polítiques en benefici de la població de les comarques tarragonines. El més important és que el tenim i per tant, això és el que interessa.

[blockquote]"El més important és que és un pacte signat al territori, fet al territori i que ens permet governar a la Diputació de Tarragona"[/blockquote]
- Hi havia l'amenaça real que Junts optés pel PSC i no per ERC i que això, tot i ser el partit amb més representació, li suposés pogués perdre la presidència.

- Doncs no ho sé. El que m'interessa és el present i encara més el futur. Com hi haguem arribat crec que ara mateix no té massa interès i ara el que cal és començar a treballar, colze a colze entre els dos partits. Hi ha bona sintonia professional i també a nivell personal. El primer dia, el president Josep Poblet va voler tenir un primer contacte amb mi ies va posar a la meva disposició pel que convingués. Com que veig aquesta predisposició a governar plegats, segur que governarem bé. A més, tenim la mà estesa a l'oposició perquè crec que la Diputació és una institució que està per damunt del dia a dia que es pot viure en un ajuntament i per això, està bé que tots anem a la una per tirar l'ens endavant.

- Per què ha estat possible a Tarragona el que no ho ha estat a la Diputació de Barcelona, que ERC hagués pactat amb Junts x Catalunya?

- Bé, això són pronunciaments que corresponen més als portaveus dels grups polítics que a mi i prefereixo doncs que es continuïn ubicant en aquest espai. Jo ara tinc un càrrec de representació institucional i per tant, vull preservar aquesta institucionalitat del lloc. Insisteixo, el que m'importa és la Diputació de Tarragona i aquí tenim un molt bon pacte que donarà solidesa al govern i que està obert a les forces de l'oposició.

- Com qualificaria l'actitud de JxCat en els pactes postelectorals, i en concret a la Diputació de Barcelona?

- Torno a dir que els posicionaments no els he de fer jo i jo em centro en Tarragona.
 

Noemí Llauradó, presidenta de la Diputació de Tarragona, durant l'entrevista. Foto: Jonathan Oca


- Creu que hi ha algun marge per pactar una estratègia conjunta de l'independentisme abans de la sentència del Suprem amb les actuals relacions entre ERC i JxCat?

- Tal com vaig dir en el meu discurs d'investidura, crec que hem de ser lleials al Govern de la Generalitat, al Parlament de Catalunya i que hem de trobar la millora manera per defensar els drets i les llibertats de la ciutadania d'aquest país i dels nostres representants polítics.

- El pacte de Barcelona pot amenaçar d'alguna manera al de Tarragona?

- Nosaltres tenim un pacte que és ferm, sòlid i que a més a més ja està caminant. No tinc cap mena de preocupació en aquest sentit.

[blockquote]"Nosaltres tenim un pacte que és ferm, sòlid i que a més a més ja està caminant. No tinc cap mena de preocupació en aquest sentit"[/blockquote]
- Ha arribat a la presidència després de tenir opcions d'assolir l'alcaldia de Reus. L'alcaldia de la capital del Baix Camp va ser moneda de canvi per ser presidenta de la Diputació?

- En absolut. El pacte està fet al territori. Cap municipi ha pesat més que un altre. S'ha tingut aquesta visió de conjunt i un pacte que està alineat en el context del país però que pensa en el benefici de la nostra demarcació.

- Ha visitat la zona cremada per l'incendi a la Ribera d'Ebre?

- Sí. Aquest dissabte passat vaig assistir a una reunió a Flix, en la qual hi havia la delegada del govern espanyol a Catalunya, la consellera Budó, els alcaldes i alcaldesses dels municipis més afectats, la presidenta de la Diputació de Lleida, els subdelegats del govern de l'Estat de Tarragona i de Lleida. En aquesta trobada el que es va fer és escoltar molt els municipis afectats que havien recollit una mica els danys que havien patit a la població i també els seus veïns i veïnes. A partir d'aquesta escolta activa, cada administració ho va recollir per veure què es pot oferir en una coordinació entre totes les administracions presents. És evident que primer caldrà impulsar uns ajuts molt directes i més immediats que alguna administració pot adreçar de manera directa o amb algun tipus de bonificació fiscal.

- I des de la Diputació de Tarragona què es farà?

- Estem analitzant la possibilitat, com es va fer en els incendis de Roquetes o d'Horta, que mitjançant un pla d'ocupació hi hagi una brigada que pugui netejar tota la biomassa que hi pugui haver pels camins o als llocs més perillosos on es pugui tornar a repetir un incendi. Després, tenint en compte que tenim un pla zonal de carreteres i camins, mirar de quina manera podem millorar aquestes vies per tal que hi hagi més seguretat entre el que serien les finques agrícoles i la part del bosc, amb l'objectiu que si hi ha un incendi no es propagui a les finques. Això seria com a mesures més immediates. En canvi, a mig i llarg termini, doncs tots ens hem conjurat a fer front a la problemàtica del despoblament que hi ha en determinades zones i hem de treballar perquè la població d'aquella zona no es vegi obligada a marxar a altres territoris per guanyar-se la vida.
 

Noemí Llauradó, presidenta de la Diputació de Tarragona, durant l'entrevista. Foto: Jonathan Oca

 

- Com es pot revertir?

- Doncs hem de tenir millors infraestructures, un millor accés a les telecomunicacions, a la xarxa d'internet, desenvolupar programes d'ocupació, incentivar la zona a nivell turístic i cultural. La idea i l'objectiu és que la gent de cada territori pugui desenvolupar-se personalment i professionalment allà on viu. Aquest objectiu és vital perquè el despoblament és una de les principals causes dels incendis, ja que moltes terres queden abandonades. Per tot plegat, el despoblament és un dels reptes d'aquest mandat però també dels propers.

[blockquote]"Per tot plegat, el despoblament és un dels reptes d'aquest mandat però també dels propers"[/blockquote]
- La Diputació pot subvencionar els pagesos pel que fa a la producció?

- Això correspondria a la Generalitat i a l'Estat. Nosaltres com a Diputació el que podem fer és anar més al terreny i actuar sobre el territori.

- La Diputació té diferents projectes entre mans, un dels més importants és el de la Savinosa. Està d'acord amb el futur que li espera a l'antic preventori?

- Encara no he tingut massa temps per valorar-ho. Fa poc més d'una setmana que vaig prendre possessió del càrrec. Evidentment que li he donat una ullada i sé en quin punt està, sé que hi ha una sol·licitud perquè l'Ajuntament faci una modificació del POUM i ara haurem d'estar a l'espera que es faci efectiva. Un cop estigui desenvolupada, prioritzarem que aquesta zona emblemàtica pugui quedar a disposició de la ciutadania.

- Intentarà aturar-lo?

- Aturar-lo no perquè ja està en marxa. A més, es va fer un concurs d'idees on un estudi d'arquitectes va fer el que és la proposta guanyadora. El més important de tot plegat és preservar el seu caràcter natural, ambiental i crec que es poden desenvolupar usos que vagin en benefici del conjunt de ciutadania. Cal obrir-lo a la ciutadania.

- Un altre dels grans projectes és l'impuls de la Regió del Coneixement. Seguirà en la mateixa línia que Poblet?

- Crec que el paper de la Universitat Rovira i Virgili (URV) és molt rellevant per tot el que representa al territori. La URV encarna aquesta visió territorial, de demarcació que som, i aquí hem de continuar insistint, col·laborant i encara més en aquest àmbit de l'economia del coneixement. És evident que si volem anar cap a una economia més sostenible, hem d'apostar per aquesta economia i regió del coneixement, que aposti pel talent i per retenir-lo, i això també va relacionat amb la lluita contra el despoblament que parlàvem abans. Qualsevol iniciativa que vagi en aquesta direcció serà ben valorada.
 

Noemí Llauradó, presidenta de la Diputació de Tarragona, durant l'entrevista. Foto: Jonathan Oca


- Té la sensació que des de Barcelona es menysté Tarragona en diferents sentits?

- No, aquest sentiment de menysteniment no existeix. Ara bé, si tenim en compte el tema de les infraestructures, és cert que aquí en tenim més que estan pendents de millorar o de desenvolupar per tenir realment un ús més apropiat per al desenvolupament econòmic i territorial per a la nostra demarcació. Ara bé, tot i així no considero que hi hagi aquest menysteniment. El que sí que hem de fer, però, és reivindicar-nos com a demarcació i aquí la Diputació de Tarragona hi juga un paper molt important.

[blockquote]"El que sí que hem de fer, però, és reivindicar-nos com a demarcació i aquí la Diputació de Tarragona hi juga un paper molt important"[/blockquote]
- Li toca la difícil tasca de substituir a Josep Poblet, que inclús polítics de l'oposició afirmen que ha sigut sota el seu mandat quan la Diputació ha pogut créixer.

- S'ha de reconèixer una gran talla política de Josep Poblet, ja que són 30 anys de dedicació en la política. Tal com vaig dir en el discurs d'investidura, he coincidit amb Poblet en diferents actes i el que ressalto és la brillant oratòria i el caràcter pròxim als municipis i a la seva gent. Com a presidenta espero estar a l'alçada del càrrec i poder demostrar de manera diferent, perquè tots som diferents, d'estar sempre al servei de la ciutadania, d'actuar per al bé comú i amb la màxima proximitat.

- Quins objectius es fixa Noemí Llauradó en el seu mandat, a banda d'abordar el tema del despoblament?

- No són uns objectius que no me'ls marco de manera unidireccional sinó que els hem de compartir amb el conjunt del govern, són d'equip. Aniria en la direcció d'impulsar més polítiques socials, adreçades a la millora de la qualitat de vida de la ciutadania. Hi ha una línia que podríem començar a abordar com és la de l'habitatge. Hi ha molts municipis afectats per aquesta manca d'habitatge i per tant, s'està vulnerant el dret fonamental que és el del dret a l'habitatge. Aquí tenim un camí per recórrer i crec que coincidirem amb la resta dels membres del govern i amb l'oposició en el fet que cal trobar una solució. En temes mediambientals també és important anar avançant en el projecte de la biomassa i les xarxes de calor i així combatre el canvi climàtic. I també el tema, que aquest ja és més transversal, que seria aprofundir en la transparència, en la proximitat, en la manera de fer de la Diputació i fer-la més participativa per als municipis als quals donem servei, a la gent que hi treballa i a la gent que també atenem i representem.