Nou avenç en una peça del cas Innova, que manté 18 investigats

El jutge ha tancat la instrucció de la peça sobre Shirota arxivant-la per alguns dels implicats

La instrucció de la peça sobre Shirota estudia la concessió d'un aval públic per beneficiar, presumptament, una empresa privada
La instrucció de la peça sobre Shirota estudia la concessió d'un aval públic per beneficiar, presumptament, una empresa privada | Jordi Olària Gras
13 de març del 2023
Actualitzat el 14 de març a les 18:09h
Nou avenç en el macrocas judicial Innova de Reus. Segons ha informat Canal Reus TV, el jutge que porta el cas, Diego Álvarez de Juan, ha tancat la instrucció de la peça número 1, la de Shirota. Amb la instrucció acabada continua el procés contra tot el govern tripartit que va avalar la creació de l'empresa l'any 2007.

Tant als membres del govern local com als alts càrrecs de Shirota Funtional Foods se'ls acusa de malversació de fons públics i blanqueig de capitals. En tota són 18 les persones investigades en aquesta primera peça del cas, que estudia la creació de l'empresa a través d'un aval de l'Ajuntament. Segons Canal Reus cita de l'auto judicial, aquest aval, de tres milions d'euros, s'hauria signat "d'esquena al plenari municipal, amb opacitat i sense seguir la legalitat" per part del govern d'aleshores (PSC, ERC i ICV).

El jutge apuntaria, a l'auto, que es tracta d'una quantitat que sobrepassava el que legalment podia aportar l'Ajuntament tenint en compte que era propietari d'un 40% de l'empresa. Al mateix document, segueix el mitjà de comunicació, el jutge també apuntaria que, des d'un bon principi, l'objectiu del projecte hauria sigut que La Morella Nuts es quedés amb els tres milions d'euros de l'aval públic. Es tracta de la part privada implicada en la creació de Shirota, i que també s'hauria quedat, segons indicaria el jutge a l'auto, amb qualsevol benefici intel·lectual de la companyia.
 

Dos dels investigats, a les llistes electorals del mes de maig

A algunes de les persones fins ara implicades en el cas se'ls ha arxivat la causa, però es mantenen com a investigats tots els membres del govern de Reus del 2007. És el cas de l'actual cap de files i futura alcaldable de Junts per Reus, Teresa Pallarès, que aleshores era regidora del PSC. En la mateixa posició es troba el també exsocialista i futur número 8 de la llista d'ERC, Joan Anton Verge.

Com també recorda la televisió reusenca, no és la primera vegada que el cas Innova es reactiva després de temps d'aturada, poc abans d'unes eleccions. L'any 2015, quan faltava menys d'un mes perquè se celebressin, es va ordenar i executar la detenció de Teresa Gomis per una causa que va acabar arxivada.

De fet, el jutge ha donat de termini fins a just passades les eleccions municipals i abans que es constitueixi el nou consistori perquè es presentin els textos acusatoris o peticions d'arxivament. L'auto manté la crítica a Lluís Miquel Pérez i Josep Prat, qui el jutge creu que eren conscients que actuaven fora de la llei.
 

El jutge arxiva la causa per als investigats que no eren del govern

L'exalcalde de Reus i l'exdirector general d'Innova respectivament són dues de les persones que també es mantenen investigades en aquesta peça. En canvi, el jutge ha arxivat la causa per als implicats que ho eren per part de la URV o del Tecnoparc. En aquest capítol s'hi troben l'extinent d'alcalde Teresa Gomis i l'encara batlle de Reus, Carles Pellicer, com el gerent del Tecnoparc, Xavier Gómez.

A l'auto el jutge critica que els membres de l'oposició no tenien accés a la informació necessària per prendre decisions fonamentades. De fet, segons apunta el mitjà, les declaracions dels investigats indiquen que tampoc la tenien els membres del govern, que haurien votat d'acord amb la disciplina de partit, més que per coneixement de la matèria.