Novetats judicials en el cas del nou contracte de la brossa de Tarragona: el TSJC aplana l'adjudicació

Ara fa gairebé un any, l'Ajuntament de Tarragona va adjudicar el contracte a GBI Paprec SA, però encara no s'ha pogut formalitzar per diferents recursos judicials

L'alcalde Viñuales creu que el nou contracte de la brossa podria entrar en vigor abans que acabi aquest 2025.
L'alcalde Viñuales creu que el nou contracte de la brossa podria entrar en vigor abans que acabi aquest 2025. | Antonio Ramos
07 de febrer de 2025, 13:20
Actualitzat: 16:47h

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat les mesures cautelars sol·licitades per l'empresa GBI Paprec SA contra la seva exclusió del concurs del nou contracte de la brossa de Tarragona acordada pel Tribunal Català de Contractes del Sector Públic el 6 de juny de 2024 i també contra l'acord del consell plenari de l'Ajuntament de Tarragona del 21 de juny de 2024. En aquest acord l'Ajuntament executava la resolució del 6 de juny i demanava tota la documentació a la segona classificada per iniciar els tràmits i adjudicar a Urbaser SA el nou contracte.

L'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha celebrat la decisió judicial i ha assegurat que "simplifica" el procediment. En paral·lel, l'Ajuntament de Tarragona està a l'espera que el Jutjat del Contenciós Administratiu resolgui si aplica la mateixa mesura a les mesures cautelars sol·licitades per GBI Paprec SA contra l'acord del 21 de juny del Consell Plenari. En el cas que resolgui en el mateix sentit i denegui les cautelars, el consistori podrà finalment adjudicar el contracte a la segona empresa, és a dir, a Urbaser SA.

Viñuales ha explicat que "un cop tinguem la resolució del Jutjat del Contenciós demanarem informes tècnics i jurídics i, així que sigui possible, adjudicarem el contracte de la brossa". L'alcalde, que confia que això passi abans que acabi l'any, ha remarcat que "estem més a prop de tenir la Tarragona neta que tots volem, amb un contracte actualitzat, amb més màquines d'aigua i illes emergents. En definitiva, un contracte que ja no sigui obsolet com el que tenim de fa 23 anys".

Els arguments del TSJC

En la resolució judicial, la magistrada del TSJC argumenta que GBI Paprec SA fa referència a al·legacions de fons de l'assumpte en la seva sol·licitud de les cautelars, les quals "no poden ser objecte d'anàlisis en aquesta peça separada". D'altra banda, la companyia francesa defensava que la denegació de la mesura provocaria perdre el recurs de la seva "legítima finalitat". En aquest sentit, el tribunal justifica que "no compartim aquest criteri, ja que en el cas d'estimar-se el recurs, l'actora podria ser l'adjudicatària del contracte, i de no ser això possible, podria obtenir una indemnització pels danys i perjudicis patits".

La jutgessa també al·lega que sobre la ponderació dels interessos en joc, es parteix que l'interès públic representa "l'executivitat de l'acte administratiu impugnat", el qual, sosté, és prevalent sobre l'interès de GBI Paprec SA de ser l'adjudicatària del contracte. "Fet que també afecta els interessos de la resta de licitadors", afegeix la resolució del TSJC. En aquest sentit, GBI Paprec SA pot presentar un recurs de reposició contra la decisió del tribunal.

Un procés que s'ha convertit en un serial

L'adjudicació del nou contracte de la brossa de Tarragona, per un període de 10 anys i un import de 233 milions d'euros, s'ha convertit en un serial. Després que en l'anterior mandat el concurs quedés desert en la primera licitació, el març de 2024 es va adjudicar a l'empresa francesa GBI Paprec SA. El juny de 2024, el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic va excloure la companyia francesa i l'Ajuntament de Tarragona va assumir l'acord, mostrant la voluntat d'adjudicar el contracte a Urbaser. Els recursos de GBI Paprec SA van fer que el govern municipal aturés l'adjudicació, esperant les resolucions, algunes de les quals han arribat ara.

Entremig, però, l'adjudicació del contracte s'ha convertit en un serial, amb una denúncia per un presumpte espionatge de la tècnica municipal encarregada de la licitació. Així mateix, l'alcalde Viñuales va anunciar en un primer moment que el seu telèfon també podria haver estat espiat, tot i que finalment els Mossos d'Esquadra van descartar-ho. Així mateix, els grups municipals de l'Ajuntament de Tarragona van rebre un anònim amb informació relativa a l'adjudicació del contracte. Mentrestant, els ciutadans continuen denunciant la brutícia dels carrers de la ciutat.

Arxivat a