L'Observatori Ciutadà de la Biodiversitat es presenta en societat als centres cívics de Reus

Les diferents sessions de treball als barris obriran espais de debat sobre la natura, la xarxa de camins, els orígens de l'aigua o els refugis climàtics, entre d'altres

Imatge d'arxiu d'una acció per renaturalitzar l'espai urbà, a l'entrada del barri Gaudí
Imatge d'arxiu d'una acció per renaturalitzar l'espai urbà, a l'entrada del barri Gaudí | Ajuntament de Reus
18 de febrer de 2025, 17:35
Actualitzat: 17:35h

L’Observatori Ciutadà de la Biodiversitat, l’espai que aglutina i dona visibilitat a les actuacions de sensibilització i participació ciutadana al voltant de la renaturalització de la ciutat, es presentarà públicament, aquest dijous 20 de febrer, en un acte obert al conjunt de la ciutadania que tindrà lloc a les 19 hores, al Centre Cívic Gregal. Aquest comptarà amb les intervencions de l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita; el regidor de l’àrea de Medi Ambient, Sostenibilitat i Via Pública, Daniel Rubio; i la regidora de Bon Govern, Transparència i Participació, Montserrat Flores.

L’Observatori neix a l’empara de RENATUReus, el projecte de renaturalització de la ciutat finançat amb ajuts Next Generation amb el suport de la Fundación Biodiversidad. Es planteja com una plataforma de treball compartit i d’escolta activa permanent que busca els objectius següents:

  • Promoure la cocreació i coresponsabilització en la presa de decisions en relació amb el canvi climàtic i la protecció de la biodiversitat i el patrimoni natural.
  • Sensibilitzar i implicar la ciutadania, des d’un plantejament inclusiu i universal, en el canvi d’hàbits en les relacions amb l’entorn natural, i afavorir els processos de reconnexió de les dinàmiques ciutadanes als ritmes de la natura.
  • Afavorir la participació activa de la ciutadania en els processos de generació i transferència de coneixement, acostant la ciència i les eines digitals de verificació de l’estat del patrimoni natural i l’impacte del canvi climàtic.

Sessions programades febrer i març

La presentació pública de l’Observatori Ciutadà de la Biodiversitat estrena la programació d’activitats de sensibilització i participació del projecte de renaturalització de la ciutat. En primer lloc, es faran unes sessions de treball homogènies als barris de Reus per plantejar què considera la població per viure millor en una ciutat més verda. Les sessions seran els següents dies:

  • 26 de febrer, a les 18.30 hores, al CC Mestral
  • 27 de febrer, a les 18 hores, al CC Migjorn
  • 27 de febrer, a les 18.30 hores, al CC Carme
  • 28 de febrer, a les 10 hores, al CC Llevant
  • 28 de febrer, a les 18 hores, al CC Ponent
  • 28 de febrer, a les 18.30 hores, al CC Mas Abelló

Serviran per presentar el projecte Renatur: El contacte amb la natura té una incidència directa en la salut i el benestar de les persones. Quins espais verds tenim a tocar de casa? Quins itineraris de natura tenim a l’abast per passejar? Què vol dir reverdir la ciutat? Per què cal preservar la biodiversitat? Parlem d’espais d’ombra, de patis escolars, d’aigua, de nous espais naturalitzats i d’altres actuacions per fer la ciutat més habitable i connectar-la amb l’entorn natural. Després d'aquestes sessions inicials, continuaran:

  • Espais de natura i biodiversitat. 4 de març, a les 18.30 hores, al CC Mas Abelló: Com gaudim de la natura? Quins espais de joc i de descoberta tenim a prop de casa? A peu, en bici, estiu i hivern, quines activitats ens ajuden a connectar amb l’entorn natural? Arbres, flors, ocells, papallones, ratpenats... Sabem diferenciar-los? Parlem d’espais de natura i de biodiversitat.
  • Masos, camins i barrancs. 5 de març, a les 18.30 hores, al CC Mestral: Mirem cap al nord per resseguir els espais de trobada amb les zones agrícoles i els itineraris que connecten la ciutat amb les poblacions veïnes d’interior. Molts camins d’aigua, de la Boca de la Mina al barranc del Molí, passen també per aquí. Posem en valor encara més aquest patrimoni natural amb algunes propostes de futur.
  • Els camins de l’aigua: la riera de l’Escorial. 6 de març, a les 18.30 hores, al CC Ponent: Durant molts anys, la riera de l’Escorial va limitar el creixement de la ciutat, tot i que a mitjans del s. XX, ben a tocar, hi van créixer nous barris. Més tard, les obres de desviació i soterrament en van canviar la fesomia. Volem resseguir aquesta història amb una nova Ruta Reus: Quins records personals o familiars ens l’ajuden a entendre? Volem parlar també de nous projectes per millorar el verd en aquesta part de la ciutat.
  • Refugis climàtics, espais de benestar. 11 de març, a les 19 hores, al CC Llevant i al CC Migjorn / 12 de març, a les 18.30 hores, al CC Carme, i a les 19 hores, a la Biblioteca Central Xavier Amorós: Com hem de fer front a l’augment de temperatures a la ciutat? Com hem de preparar els equipaments i els espais públics perquè siguin espais de benestar per a tothom però especialment per a la població més vulnerable, com la gent gran o la canalla? Parlem de refugis climàtics amb els redactors del Pla de Refugis Climàtics de Reus.
Arxivat a