Les llàgrimes de Sant Llorenç 2024: quan i on pots veure la millor pluja d'estels a Tarragona

Les conegudes com a 'Llàgrimes de Sant Llorenç' són un dels fenòmens astronòmics més destacats de l'any i es poden veure fins a 100 meteors per hora en el seu punt més àlgid

Imatge d'arxiu d'una pluja d'estels vista des del Pla de la Guàrdia, al terme municipal de Prades
Imatge d'arxiu d'una pluja d'estels vista des del Pla de la Guàrdia, al terme municipal de Prades | Cedida / Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades
30 de juliol de 2024, 16:00
Actualitzat: 16:27h

Les Llàgrimes de Sant Llorenç són un dels fenòmens astronòmics més destacats del calendari. Cada mes d'agost, tot i que es poden veure entre el 17 de juliol i el 24 d'agost, molts ciutadans -aficionats o no a l'estudi del cosmos- esperen observar aquesta pluja d'estels, també coneguda com a Perseids.

Cal recordar que aquest fenomen astronòmic són partícules de pols de la cua del cometa Swift-Turtle. El cometa fa la volta al sol cada 133 anys, però cada estiu la Terra travessa la cua, moment en què són visibles les Llàgrimes de Sant Llorenç, que reben aquest nom perquè el seu moment àlgid arriba al voltant del 10 d'agost, dia de Sant Llorenç.

El millor moment per veure-les

Enguany, el pic d'activitat serà entre els dies 9 i 11 d'agost, ja que segons expliquen des del Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades, a partir del dia 12, la lluna entrarà en fase creixent i serà més complicat: caldrà esperar més perquè el cel estigui més fosc. Els experts afirmen que durant una pluja d'estels es poden veure entre 60 i 100 meteors.

Els estels fugaços s'han d'observar de nit o matinada, quan es retiren els núvols i la Lluna s'amaga, en un lloc amb poca o nul·la contaminaciólumínica i sense telescopi ni prismàtics. Per veure els estels, s'ha de mirar cap al nord-oest, concretament cap a la constel·lació de Perseu, motiu pel qual se'ls atorga també el seu nom.

Per tal de gaudir el màxim possible aquest espectacle astronòmic, es recomana estirar-se a terra per aconseguir una visió vertical i panoràmica del cel. 

Camp de Tarragona: els millors llocs per gaudir-ne

Les Muntanyes de Prades i la Serra del Montsant és el lloc per excel·lència on gaudir d'aquest i altres fenòmens astronòmics. Els 32 municipis que comprèn aquest territori -de les comarques del Priorat, el Baix Camp, l'Alt Camp i la Conca de Barberà- compten amb el cel fosc protegit més gran d'Europa i una vintena d'aquests estan certificats des del 2021 com a Destinació Turística Internacional per la Fundació Starlight.

Més enllà d'aquests miradors excepcionals, hi ha diversos indrets en què es podran veure les Llàgrimes de Sant Llorenç aquest 2024.

1. Prades

La qualitat del cel fosc del municipi de Prades el converteix en un lloc idoni per a l'observació de fenòmens astronòmics com la pluja d'estels. Així mateix, cal recordar que en aquest poble del Baix Camp hi podem trobar el Parc Astronòmic Muntanyes de Prades, que organitza diverses activitats per divulgar l'astronomia. A més, aquest i altres municipis del voltant han treballat en els darrers anys per protegir el seu cel nocturn, reduint la contaminació lumínica.

2. La Mussara

Al terme municipal de Vilaplana, la Mussara és també un magnífic lloc per gaudir dels Perseids. El fet que sigui un poble deshabitat el converteix en un lloc una molt baixa contaminació lumínica, un fet a què cal sumar que està situat a gairebé 1.000 metres per sobre del nivell del mar.

3. Mont-ral i Farena

També a les Muntanyes de Prades i la Serra del Montsant trobem Mont-ral i el seu nucli empedrat de Farena. La seva privilegiada ubicació, a 888 i 618 metres per sobre del nivell del mar, converteixen aquests dos pobles de l'Alt Camp en espais privilegiats per gaudir de les Llàgrimes de Sant Llorenç.

4. La Vilella Alta

Un altre dels llocs per gaudir dels Perseids aquests dies és la Vilella Alta, a la comarca del Priorat. El poble s'ubica al capdamunt d'un turó, rodejat pel Montsant, a una alçada de 372 metres i amb molt poca contaminació lumínica, esdevenint un espai ideal per observar la pluja d'estels.

5. Mont-roig del Camp

Al municipi de Mont-roig del Camp (Baix Camp) trobem un enclavament privilegiat per a l'observació de l'entorn, l'Ermita de la Mare de Déu de la Roca. Ubicada sobre una roca de pedra sorrenca de color vermellós, està a gairebé 300 metres sobre el nivell del mar.

6. Vilanova d'Escornalbou

El Castell Monestir d'Escornalbou de Riudecanyes és una mansió senyorial que data de finals del segle XII i inicis del XIII i que era el centre d'una gran baronia. Consta de les restes de dos edificis medievals: el monestir de Sant Miquel i el castell, que es va construir sobre una fortalesa romana. Ara ja es pot tornar a visitar, després que el juliol del 2023 reobrís al públic un cop finalitzades les obres de reforma dels anteriors tres anys.