Reus se suma a la celebració del Dia Internacional del Poble Gitano, que es commemora avui dimarts 8 d'abril, amb activitats especials del programa de promoció social del poble gitano «Pont entre Cultures». Per aquest motiu, aquests dies 9 i 10 d’abril, els centres cívics Mas Abelló i Migjorn, respectivament, acolliran la celebració amb la implicació d'infants, famílies i professionals que participen en el programa.
Es guarnirà la zona interior de l'equipament municipal, es faran diverses actuacions de ball i cant i es projectarà un vídeo que explica que fa sis-cents anys que els gitanos van arribar a Catalunya. També, es faran altres activitats a la ciutat, com la festa d’aquesta tarda a l’escola Sant Bernat Calvó, a què assistirà l’alcaldessa reusenca, Sandra Guaita, acompanyada per la regidora de l'Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials, Anabel Martínez.
Aquestes propostes s'emmarquen en el programa "Pont entre cultures", que consta de diversos projectes que es desenvolupen a la ciutat durant tot l'any i té com a objectius principals conèixer la situació de la població gitana, promoure una ciutadania gitana activa i millorar la cohesió social. Per tant, promou la integració del col·lectiu gitano mitjançant actuacions comunitàries, actives i participatives, amb persones de referència del mateix poble gitano.
Treball comunitari i cohesió social
A més, comporta un important treball en xarxa amb diferents agents com, per exemple, coordinacions de l'equip tècnic amb I3 i a 1r d'ESO de les escoles, visites a domicili, reunions amb entitats del territori, com l'església evangèlica, etc. Inclou projectes com "Espais de trobada" i "Aprenem entre amigues" i es desenvolupa, sobretot, als barris Mas Abelló, Mas Pellicer, Fortuny i Montserrat. La majoria de les accions es fan als centres cívics Mas Abelló i Migjorn.
El projecte "Aprenem entre amigues", s'adreça a nenes des de primer fins a sisè de primària, i té com a objectiu sensibilitzar a les famílies sobre el valor de l'educació. En concret, cada dimecres a la tarda, una vintena de nenes del barri Sant Josep Obrer de Reus es reuneixen a l’espai municipal conegut com «La caseta del conserge», ubicat al costat de l’escola Rosa Sensat. La finalitat és que aquestes nenes s'interessin pels estudis i evitar així l'abandonament escolar, força alt en aquest col·lectiu.
El Dia Internacional del Poble Gitana commemora el Congrés Mundial del poble Romaní, celebrat a Londres el 8 d'abril de 1971, en què es va instituir la bandera i l'himne gitano, i esdevé des de fa anys una diada de reivindicació de drets i llibertats per part del moviment associatiu gitano.
Amb motiu d'aquesta data, es duen a terme diferents celebracions per part de múltiples institucions nacionals i internacionals. A la Cerimònia del Riu es fa una ofrena on les dones llancen pètals de flors com a símbol de llibertat i en record de l'èxode del poble romaní i els homes encenen espelmes a la vora del riu en memòria de les víctimes d'atacs xenòfobs i racistes i, de manera especial, en record dels avantpassats que van patir l'holocaust nazi.