Una de les opcions que existeixen, segons fonts consultades per NacióDigital, és que Puigdemont enviï a la Moncloa la transcripció textual del discurs que va fer dimarts al Parlament -on va assumir el resultat de l'1-O però va deixar en suspens la proclamació- i que hi adjunti la declaració signada pels 71 diputats de Junts pel Sí i la CUP. Segons fonts sobiranistes, la idea és "conjugar la idea de diàleg amb la de fermesa". El president va assegurar que si dilatava la proclamació era per fomentar l'entesa amb el govern espanyol -sempre amb la vista posada en la comunitat internacional-, però la resposta ha estat aplicar l'article constitucional que permet intervenir l'autonomia.
[blockquote]La CUP decideix aquest dissabte en un consell polític si abandona l'activitat parlamentària ordinària en cas que no es declari la independència[/blockquote]
Aquesta reacció estatal, previsible si es tenen en compte els antecedents negociadors de Rajoy, ha fet que augmenti la pressió sobre Puigdemont per tal que declari la independència. El secretariat de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), reunit dijous a la tarda sense la presència del seu president, Jordi Sànchez, va decidir reclamar a Puigdemont que declari ja la independència, i la CUP li ha enviat una carta en el mateix sentit. Sànchez ha estat aquest divendres a Palau, com també Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. Els dos declaren dilluns a l'Audiència Nacional per segona vegada com a investigats per sedició, i fonts consultades no descarten que se'ls imposi presó preventiva. Amb fiança, això sí. Sànchez ha tancat la jornada de reunions escoltant Maria del Mar Bonet al Liceu de Barcelona.
Per part dels anticapitalistes, s'han citat amb el president el portaveu del secretariat nacional, Quim Arrufat, així com també els diputats Albert Botran i Carles Riera. La CUP reuneix aquest dissabte el consell polític, en el qual abordarà els propers passos a seguir i la possibilitat d'abandonar l'activitat parlamentària autonòmica en cas que no es faci efectiva la declaració de la independència. La cambra catalana té programat un ple per dimecres vinent en què, si els anticapitalistes decideixen no assistir-hi, l'independentisme es podria trobar en minoria.
Aixecament de la suspensió?
Fonts consultades no descarten que dimecres Puigdemont intervingui per, davant del bloqueig a Madrid, fer un pas més i aixecar la suspensió de la declaració de la independència. Així li ho demanen, per exemple, els tres diputats de Demòcrates, integrats dins de Junts pel Sí. L'única consellera que es va posicionar en contra de declaració en diferit va ser Clara Ponsatí -Ensenyament-, que el dia del referèndum va ser agredida per la policia espanyola. Avui Puigdemont s'hi ha reunit, així com també amb Jordi Turull -Presidència-, Lluís Puig -Cultura-, Santi Vila -Empresa-, i Meritxell Borràs -Ensenyament-. El vicepresident Oriol Junqueras també coneix tots els contactes, i demà intervindrà davant del consell nacional d'ERC, on s'hi preveu cert debat.
La cúpula de Junts pel Sí -Lluís Corominas (PDECat) i Marta Rovira (ERC), juntament amb l'independent Lluís Llach- també ha passat per Palau. L'agenda pública de Puigdemont ha quedat reduïda a la mínima expressió des de l'1-O, i la propera intervenció que se li espera és després de la tradicional ofrena floral a Lluís Companys de cada 15 d'octubre. No té previst enviar la resposta a Rajoy fins dilluns a primera hora: el termini acaba a les deu del matí. En tot cas, la Generalitat té fins dijous per "tornar a l'ordre constitucional", segons consta en el text de la Moncloa. Serà en aquell moment quan es procedirà a activar definitivament l'article 155 de la Constitució.
[blockquote]Puigdemont preveu enviar la resposta a Rajoy dilluns a primera hora, esgotant el termini previ a l'aplicació de l'article 155[/blockquote]
Mentrestant, el govern espanyol segueix collant Puigdemont. No té intenció de fer marxa enrere en la intervenció dels comptes i la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría insisteix que Catalunya podria entrar en "recessió" si es concreta la independència. El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha presentat una previsió de creixement d'Espanya menor de la prevista per culpa del procés. "En el fons, el pols només serà real i tindrà repercussió si té un impacte real en l'economia espanyola", sosté un alt dirigent sobiranista. Alguns estrategs del procés comparteixen aquesta afirmació, però de moment Europa segueix sense fer cap gest.
Ho exemplifica el posicionament de Jean-Claude Juncker, president de la Comissió Europea, que es nega a mediar entre Catalunya i l'Estat perquè "només ho ha demanat una de les parts". De passada, Juncker ha insistit que les institucions comunitàries no es poden permetre que hi hagi "98 estats", en referència a un hipotètic efecte contagi en altres regions comunitàries. El reconeixent internacional, sosté Artur Mas, president del PDECat, és clau si es vol actuar "realment" com un estat independent. Mas no és ben vist en aquesta fase de la negociació per la CUP, i hi ha sectors de l'independentisme que l'acusen de voler noves eleccions. De moment, aquesta possibilitat no és damunt la taula de Puigdemont.

Soraya Sáenz de Santamaría, aquest divendres Foto: Europa Press