“Soc el primer que no vol pujar els impostos o les taxes. Però no enganyaré ningú. No n’hi ha d’altra, i s’ha de dir amb tanta responsabilitat com valentia. L’alternativa, que seria retallar serveis o inversions, crec que tampoc no la vol ningú.” Així de clar es manifesta Ramon Ferré, alcalde de Calafell, en una entrevista amb els canals d’informació municipals. Ferré diu també que “després d’anys de no pujar la fiscalitat, ara és inevitable demanar un esforç a la ciutadania”.
Quina és la situació?
Com a molts ajuntaments, els costos de tota mena han pujat de preu de forma esbojarrada en els darrers temps. Els més evidents són els costos energètics, però no són pas els únics. També ens han caigut unes despeses extraordinàries, vingudes d’altres administracions i de normatives generals, que no tenen un impacte precisament petit.
Podria precisar?
El cost de subministraments, materials, combustibles, consums..., s’ha més que duplicat. També s’ha disparat la partida de personal, perquè l’Estat ha decretat uns increments salarials als empleats públics, per a pal·liar la inflació. I un altre fet, potser menys conegut, és que a partir de 2024 la taxa de la recollida de residus haurà de cobrir la totalitat del cost del servei, no com ara.
No com ara?
A la immensa majoria de municipis, la taxa no cobreix el cost. Molts ajuntaments hem cobert la diferència per no carregar més la butxaca del ciutadà. A Calafell, els contribuents n’aporten el 70% i l’Ajuntament n’assumeix el 30%. Però l’any que ve s’haurà de cobrir el 100% i ja es pot veure quin haurà de ser l’increment.
Està en contra d’aquestes mesures?
No. Estic d’acord que els treballadors no perdin poder adquisitiu i que cal fomentar el reciclatge per evitar les penalitzacions que ara paguem. Però és el de sempre, i que ja he denunciat molt sovint: les altres administracions prenen decisions i no ens ajuden a portar-les a la pràctica. De la pandèmia a la sequera, passant pels equipaments públics que són responsabilitat seva, com les escoles o els CAP. Dit clarament: ho acabem pagant els ajuntaments.
La municipalització de serveis no ha ajudat?
Sí, i sort que ho vam tirar endavant. L’estalvi aconseguit ha permès no pujar impostos durant alguns anys. Però ara, l’increment de costos s’ha menjat aquest marge que havíem guanyat. I arriba un moment que la corda ja no pot estirar-se més.
Hi ha alguna alternativa a la pujada d’impostos?
S’ha de dir claríssim: la cosa ha arribat a un punt que és això o retallar serveis o inversions. Fins i tot en qüestions tan sensibles com la despesa social. I crec que això tampoc no ho vol ningú. Puc afegir quelcom que em sembla molt important?
Digui.
Des de 2017 els impostos i taxes estan congelats. I el 2016, vam baixar l’IBI un 10% i allí continua. Ha anat bé i hem pogut tirar endavant una gran transformació del municipi, que ens deien que no seria possible baixant impostos. Però ara ha arribat un moment en què és inevitable demanar a la ciutadania un esforç per evitar el que serien molts mals per a tothom.
Es pot posar algun exemple d’això que diu que la rebaixa de l’IBI ha anat bé?
La rebaixa va significar que l’Ajuntament deixés d’ingressar dos milions d’euros l’any. Vuit anys després, són 16 milions que han quedat a la butxaca de la ciutadania. I que han alleujat molt les economies domèstiques, a més d’ajudar a parar trompades com la de la covid i la de l’actual crisi provocada per la guerra i la inflació. A qui la xifra li sembli poca cosa, que pensi que supera les inversions de l’Ajuntament de tres anys...
Abans d’entrar a concretar detalls i xifres, la situació de Calafell és tan dramàtica com la que han anunciat altres ajuntaments?
No. No estem a la vora de la fallida. Les circumstàncies són difícils, però remuntables. Això també vull que ho sàpiga la ciutadania. És més, tot i la pujada, seguirem sent un dels municipis més barats de la costa en molts dels impostos i taxes.
Quant pujarà l’IBI?
Estem afinant els números, perquè la intenció és no pujar ni una dècima que no sigui imprescindible. L’augment estarà al voltant de la rebaixa que vam fer el 2016. El 10%, potser un punt més.
Quin augment experimentaran les taxes? La major part pujaran un 10%. Però, com en el cas de l’IBI, hem de tenir en compte el que no han pujat en anys. A més, la casuística és diversa.
Pot concretar més?
S’haurà de pujar de forma important, segurament el 100%, el transport escolar, que costa anualment 437.929,20 euros més IVA, i n’està ingressant 91.004,93. És dels increments que més greu em sap, però és un servei brutalment deficitari, quan resulta que l’Ajuntament no en té l’obligació, perquè l’hauria de donar la Generalitat. També es revisarà en un 50% el preu del transport urbà, que significa una despesa de 854.554,84 euros més IVA i n’ingressa 120.929,02.
Tinc claríssim que aquests serveis no han de guanyar diners i fins i tot acceptar pèrdues. Però la gent ha de prendre consciència del que costen les coses i del fet que la situació ha esdevingut absolutament insostenible.
Com quedarà la taxa de terrasses, atesa la importància de la restauració al municipi?
A la zona més cara, actualment es paga 22 euros anuals per metre quadrat. Pujarà a 44 euros. Abans que em diguin que és un escàndol i tal i tal, pensin que som i seguirem sent el municipi amb les terrasses més barates de tota la Costa Daurada. Al Vendrell es paguen 50 euros el metre quadrat a tot el municipi. I a les zones cares de Cambrils i de Salou, són 66 euros i 125 euros, respectivament.
Preveu que hi hagi nous increments fiscals durant els propers anys?
No. L’augment dels impostos serà pels quatre anys i no es tornaran a tocar. Les taxes s’actualitzaran automàticament cada any, segons l’IPC. Creiem imprescindible aquesta mesura, i així la inclourem en la reforma de les ordenances, perquè és aquí on la inflació ha tingut més impacte i ens ha portat al límit.
L’Ajuntament donarà explicacions clares i suficients?
Ja ho estic fent ara, tot i que queden alguns números per tancar. En tot moment, donarem la cara i no ens amagarem ni posarem excuses. Com fem sempre, però en aquest cas més encara, perquè soc ben conscient que una pujada d’impostos no li agrada a ningú.
Entén que un augment de la pressió fiscal no serà popular?
Soc el primer que voldria no haver-ho de fer. Però no enganyaré ningú. No n’hi d’altra, i s’ha de dir amb tanta responsabilitat com valentia. Mirarem de fer entendre tothom que això no és un caprici sinó una necessitat ineludible. I que cal saber què costen les coses, que molt sovint és poc conegut.