Es comença a redactar el document de planificació per desplegar refugis climàtics arreu de Reus

L'Ajuntament ha adjudicat el contracte per gairebé vint mil euros menys de l'import de licitació i haurà d'enllestir-se en els pròxims sis mesos

Imatge d'arxiu de la jornada divulgativa que es va dur a terme al voltant del RENATUReus
Imatge d'arxiu de la jornada divulgativa que es va dur a terme al voltant del RENATUReus | Sandra Pérez
12 de setembre de 2024, 09:38
Actualitzat: 9:38h

L'Ajuntament de Reus ha adjudicat a la UTE ACCE Assajos Urbans el contracte per a la redacció delPla de Refugis Climàtics de Reus, el document inclòs en el projecte de renaturalització de la ciutat, RENATUReus, que ha d'incorporar informació meteoclimàtica, social, econòmica, urbanística, arquitectònica i paisatgística per poder decidir quins són aquells llocs de la ciutat més idonis per a la implantació de refugis climàtics.

L’adjudicació s’ha fet per un import de 76.525,24 euros (IVA inclòs), quan el pressupost base de la licitació -publicat el passat 13 de juny al perfil del contractant- era de 93.896 euros. La redacció del document de planificació té un termini d’execució previst de sis mesos i es farà en paral·lel al desplegament dels primers refugis climàtics.

L'Ajuntament també té adjudicat el contractes per a la redacció dels projectes bàsic i executiu de les obres de naturalització d’entorns escolars i refugis climàtics a les escoles Pompeu Fabra, General Prim, Teresa Miquel i Marià Fortuny.

Es tracta d'un primer pla de xoc i d’una estratègia a curt, mitjà i llarg termini per protegir el màxim de població vulnerable de la ciutat davant les onades de calor amb la creació immediata dels primers refugis i el desplegament planificat de la xarxa a tota la ciutat.

Pla de Refugis Climàtics

En el marc del projecte RENATUReus, el Pla de Refugis Climàtics tindrà especialment en compte que les onades de calor tenen més incidència en segments de població més vulnerables a causa de la seva condició socioeconòmica, d'edat, la condició sanitària o l'entorn. Amb tot, haurà de permetre centrar els esforços a intervenir en les zones més útils, als espais i els entorns d’ús intensiu, i promoure canvis en benefici de la ciutat.

La selecció dels refugis climàtic es tractarà de manera científica. Es definiran les variables que permetin caracteritzar la capacitat d'acollir biodiversitat i el desenvolupament de la vida quotidiana i les dinàmiques socials, a partir de la cartografia del Pla Estratègic de Zones Verdes i Biodiversitat, i amb treball de camp. Aquests criteris permetran fer un plànol de la xarxa de refugis climàtics, planificar la seva execució en el temps i prioritzar les actuacions a fer. 

L'àmbit de treball seran els espais urbans i periurbans, abastant espais públics, vials, zones verdes, equipaments i edificis. A més, s'avaluaran cadascun dels edificis públics i els seus entorns, començant pels de titularitat municipal per a estudiar si reuneixen les condicions de vegetació, aïllament, temperatura, aigua, bancs, accessibilitat, distàncies, capacitat d'acolliment màxim de cadascun d'ells, la vulnerabilitat social del seu entorn, etc.

En aquestes avaluacions s'inclouran propostes concretes, acompanyades d’una estimació econòmica d’inversió i les despeses derivades de la seva revegetació, obertura, normes d'ús específiques, propostes de participació ciutadana específiques i els continguts per a la seva divulgació i senyalització.

Arxivat a