La remodelació del carrer del Dr. Ferran de Reus incorporarà criteris d'accessibilitat i sostenibilitat

La transformació de l'espai farà que l'entorn de l'escola General Prim prioritzi el vianant i sigui alhora més amable i més verd

Imatge d'arxiu d'un operari treballant al carrer del Dr. Ferran
Imatge d'arxiu d'un operari treballant al carrer del Dr. Ferran | Sandra Pérez
19 de febrer de 2025, 14:20
Actualitzat: 14:20h

L’Ajuntament de Reus ja disposa del projecte de remodelació del carrer del Doctor Ferran i, aviat, publicarà al perfil del contractant la licitació del contracte per executar les obres. El projecte, redactat internament pels serveis municipals d’enginyeria, busca acabar amb el mal estat actual que presenta la via amb una solució que introdueix criteris d’accessibilitat, mobilitat sostenible i pacificació del trànsit, especialment a l’entorn de l’escola General Prim; i alhora aposta per un carrer més amable i més verd.

Els treballs ja s’han presentat al veïnat de la zona i s’executaran en dues fases:

  • Fase 1, entre l’avinguda dels Països Catalans i el carrer de Roger de Belfort. Les obres es licitaran en breu. En un primer tram el carrer serà de plataforma única, entre l’avinguda de Països Catalans i el carrer Lepant on hi ha l’escola General Prim. Un segon tram, entre carrer Lepant i el carrer de Roger de Belfort, serà a dos nivells, amb calçada i voreres diferenciades i passos de vianants adaptats.
  • Fase 2, entre el carrer de Roger de Belfort i el passeig de Sunyer. Serà objecte d’un altre projecte. Les característiques del vial donaran continuïtat al tram previ, a dos nivells, amb calçada i voreres diferenciades i passos de vianants adaptats.

Sandra Guaita, alcaldessa de Reus, afirma que “la remodelació del carrer del Doctor Ferran no és un fet aïllat en absolut, aquesta respon a lespolítiques de Ciutat Verda que impulsem des de l’Ajuntament, amb projectes com la remodelació del carrer Ample, la transformació de l’entorn del Carrilet o l’Eix Astorga”. També, ha enumerat exemples com la bici Ganxeta, el Bus x Tu o l’ampliació de la xarxa d’aparcaments dissuasius, per refermar el compromís amb la mobilitat sostenible i accessible, la pacificació del trànsit i la ciutat verda.

presentacio transformacio carrer doctor ferran reus nacio
L'actuació va en consonància amb projectes com la remodelació del carrer Ample, l’entorn del Carrilet o l’Eix Astorga. Foto: Reus.cat

Renovació sostenible i resilient

Per la seva banda, Daniel Marcos, regidor de Via Pública, afegeix que la remodelació “contribueix a desplegar un model de planificació i renovació urbana sostenible i resilient, ja que posta per fer de l’espai públic un entorn de qualitat, accessible i segur”. En concret, donarà al carrer una imatge més verda i més amable.

En total, es plantaran 44 arbres nous, 25 dels quals en la primera fase. La plantació d'arbrat, a més de l'ombra, aportarà millor qualitat de vida al veïnat el carrer, i segueix els objectius del projecte Reus Respira: ampliar el nombre d’arbres plantats a la ciutat per reduir la temperatura urbana, millorarà la qualitat de l'aire i crearan espais més agradables pel gaudi de la ciutadania. A més, es plantaran diverses tipologies d’arbres per evitar que futures plagues afectin tot l'arbrat del carrer.

Al mateix temps, el projecte millora l'enllumenat públic. En la 1a fase es passarà dels set punts de llum actuals a un total de 19, millorant l’enllumenat del carrer així com l’eficiència energètica. Els punts de llum es col·locaran més baixos que els actuals per minimitzar les molèsties al veïnat de les primeres plantes dels edificis de carrer. El projecte fixa un pressupost de licitació de les obres de la Fase 1 de 405.023,94 euros. Les característiques més destacades dels trams de la Fase 1, que s’executaran primerament, són les següents:

Tram de plataforma única

Entre l’avinguda dels Països Catalans i el carrer de Lepant. En aquest tram el carrer té una calçada de 120 metres d’amplada. Actualment, aquesta part del carrer disposa, al costat nord, d’una fila d’aparcament en línia a més de diversos guals. Al costat sud hi ha una zona d’estacionament regulat en horari escolar i una ampliació de vorera en calçada. El carrer és d’un sol sentit.

render transformacio carrer doctor ferran reus nacio (2)
El tram a tocar de l'escola guanyarà vegetació i serà de plataforma única. Foto: Ajuntament de Reus

Per tal de per cobrir les necessitats de l’entorn escolar, s’ha optat per una plataforma única, amb calçada i vorera al mateix nivell. Es dotarà d’arbrat a dues bandes del carrer, contemplant que a la banda de l'escola s’enjardinarà alternant les superfícies de sauló i prat, i on es plantaran arbres més alts que facin ombra en els mesos de més incidència solar. En aquest tram s’inclouen bancs, papereres, aparca-bicicletes i algun element de joc.

El carrer tindrà un aspecte més amable per tal de reduir el trànsit i la velocitat, sense deixar d’assegurar els accessos als guals actuals. També s’assegura una amplada de vorera de 2,15 metres i passos accessibles per persones amb mobilitat reduïda.

Tram a dos nivells

A partir de l'entorn escolar fins al passeig de Sunyer, el carrer està conformat amb una línia d’aparcament en cordó en un costat, i a l’altre costat hi ha una línia d’aparcament en espiga, el carrer és d’un sol sentit. L’amplada de calçada actual és d’uns 12 metres.

render transformacio carrer doctor ferran reus nacio (1)
Imatge virtual del tram de carrer que serà a dos nivells, fins al passeig de Sunyer. Foto: Ajuntament de Reus

S’ha dissenyat un tipus de carrer amb aparcament en cordó a dues bandes, intercalat amb escocells i arbrat a nivell de calçada, cada 18 metres aproximadament, respectant els guals actuals. El tipus d’arbrat dependrà de la seva distància amb els edificis de l’altura d'aquests, optant per arbres de port més o menys alt.

Es té es compte la reubicació de les places d’aparcament de mobilitat reduïda, les zones reservades per a la Creu Roja i el Consell Comarcal, així com zones d’estacionament de càrrega i descàrrega, aparcament de motocicletes i aparca-bicicletes.

Arxivat a