La Residència i Centre de dia Marinada de Reus, gestionada per la Fundació Villablanca (Grup Pere Mata), ha iniciat un projecte pilot per registrar digitalment tota l’activitat relacionada amb la cura i l’atenció de les persones residents, totes amb discapacitat psíquica severa. Això significa passar a registrar digitalment les més de 250.000 dades que cada any es registraven en paper.
Es tracta del registre, per cada persona atesa, de dades relacionades amb l'alimentació, la pauta de medicació, la higiene, les activitats diàries, visites mèdiques, visites de familiars, sortides d’oci… és a dir, qualsevol activitat assistencial i totes les circumstàncies diàries de cada persona resident i de les persones usuàries del centre de dia.
El sistema digital implantat, anomenat DIGIT-DI, facilita la feina de registre que ha de fer el personal i millora l'accessibilitat a les dades i la capacitat d'anàlisi a l'hora de prendre decisions basades en l'evidència, de manera que també es millora l'atenció a les persones usuàries. En aquest sentit, el sistema permet identificar patrons i tendències en l’atenció, de manera que es podran millorar les estratègies d'intervenció i prevenir situacions de risc.
Els registres en paper d’aquestes més de 250.000 dades dificultaven sobretot l’anàlisi de la informació registrada per poder millorar l’atenció de les persones usuàries. La gestió de l'arxiu i el manteniment dels registres físics també és una tasca feixuga que ara s'ha suprimit.
Millorar la gestió i l'atenció
Tot el personal de Marinada ha rebut formació específica sobre el nou sistema, que utilitza tauletes i pantalles digitals per a la recollida de dades. La rapidesa en el registre i la facilitat en l’ús i en la consulta de dades són els aspectes especialment valorats pel personal del centre arran de la implementació del sistema el passat mes de març.
Amb la posada en marxa dels sistema DIGIT-DI, la Fundació Villablanca reforça el seu compromís amb la millora contínua i la innovació en el sector sociosanitari. En aquest sentit, la gerent de la Fundació, Cori Rodriguez, ha explicat que “l’aposta per la digitalització no només millora l’eficàcia operativa, sinó que també permet que l’atenció es basi en dades objectives i actualitzades. Així, la intervenció és més precisa i adaptada a les necessitats de cada persona, i esdevé més àgil i més transparent.”
La prova pilot del sistema DIGIT-DI a Marinada és el primer pas per expandir el model de registre de dades a altres residències i centres especialitzats gestionats per la Fundació Villablanca al Camp de Tarragona i Barcelona. El projecte ha estat possible gràcies al finançament dels fons NextGeneration de la Unió Europea, gestionats per la Generalitat de Catalunya per impulsar la transformació digital i la modernització en l'àmbit sociosanitari.