Les alteracions en els trens, inversions i situació límit al centre de Valls: així ha estat el 2024 a l'Alt Camp

TarragonaDigital t'apropa les notícies més destacades de la comarca de l'Alt Camp que han tingut lloc durant aquest any que ara acaba

Imatge de la plaça Sant Francesc de Valls
Imatge de la plaça Sant Francesc de Valls | Albert Oliva
28 de desembre de 2024, 06:00

La recent obertura de Ca Xapes, la nova seu de la Llar dels Jubilats de Valls, ha estat una de les notícies de l'any a l'Alt Camp. Després d'anys d'obres, milions d'euros invertits, i nombrosos endarreriments, la inauguració del nou equipament a Valls ha complert amb una de les grans assignatures pendents. Aquest 2024 també ha destacat la restauració del campanar de Sant Joan de Valls, l'esfondrament d'una casa a la plaça de l'Oli, l'alteració i millora en la freqüència de trens a la comarca o el tancament de diversos establiments històrics al carrer de la Cort de la capital de l'Alt Camp.

Ca Xapes, de nou en funcionament

Una de les darreres notícies de l'any, i de les més esperades, ha estat la reobertura de l'edifici de Ca Xapes de Valls, després de més de 15 anys tancat. La ciutadania ja ha pogut descobrir durant el desembre l’històric edifici després de les obres que s’han executat en aquests últims dos anys i que han suposat la rehabilitació i transformació de l’immoble en un nou equipament públic modern, funcional i accessible.

El projecte de rehabilitació ha comportat en les seves diverses fases 3,5 milions d’euros d’inversió pública que han permès resoldre els problemes estructurals que patia l’immoble i alhora executar una reforma integral en els més de 2.050 m2 de superfície construïda que té l’edifici, amb 9 aules, un gimnàs propi, sales d’actes i amplis espais polivalents.

ca xapes interior
Interior de Ca Xapes

Rosa Maria Ibarra s'acomiada de la política de Valls

Rosa Maria Ibarra, la portaveu i cap de llista del PSC a Valls, es va acomiadar el dilluns dia 29 de juliol del plenari vallenc. La regidora socialista va renunciar a l'acta de regidora després de 17 anys en la política municipal. El motiu es el càrrec de secretària tercera que ostenta a la mesa del Parlament de Catalunya.

Desallotgen veïns de la plaça de l'Oli

La situació del centre històric de Valls és crítica. El passat 5 de desembre a la tarda, un edifici va esfondrar-se i va deixar l'estructura de les cases veïnes en molt mal estat. Es tracta d'un immoble expropiat que, des de 2022, és propietat de l'Ajuntament de Valls. Arran dels fets, diverses dotacions del cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya van desplaçar-se fins al lloc dels fets i van poder comprovar que no hi havia persones a l'interior. Per sort, no es van haver de lamentar ferits. Ara, els serveis tècnics estan valorant la situació i determinaran les accions a emprendre.

Un tornado al Pont d'Armentera

El Servei Meteorològic de Catalunya va concloure que la forta ventada del 4 de novembre al Port d'Armentera va ser un tornado. El fibló s'ha quantificat com d'intensitat IF1 (150 km/h ± 20%), segons l'escala internacional de Fujita. Aquest és el resultat del treball de camp sobre la ventada d'origen convectiu, associada a la tempesta, que es va produir la matinada del 4 de novembre al municipi, i que va causar danys materials.

Imatge del tornado al Pont d'Armentera
Imatge del tornado al Pont d'Armentera

12 milions d'euros per a l'estació de trens d'Alcover

Aquest 2024, Adif ha licitat la redacció del projecte i l'execució de les obres de renovació i modernització de les instal·lacions de seguretat de l'estació de trens d'Alcover, ubicada en el tram Reus - La Plana de Picamoixons, per 12 milions d'euros. Els treballs serviran per optimitzar tecnològicament el conjunt de sistemes que intervenen en l'explotació ferroviària per tal de garantir la seva “disponibilitat, eficiència, eficàcia, fiabilitat i funcionalitat, reduint la probabilitat d'incidències”, indiquen de l'organisme.

Mia, l'acotxadora de la Vella, greument ferida

Una de les notícies més impactants va ser l'accident de la Mia, l'acotxadora de la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Va resultar ferida arran d'una caiguda d'un castell durant la Diada de Sant Fèlix a Vilafranca del Penedès, el passat dia 30 d'agost. Amb el pas dels dies, l'evolució de l'estat de salut de la nena va ser molt bona i ràpida, i després de més de 72 hores de la caiguda i del seu trasllat a l'hospital Sant Joan de Déu, ja va ser estat traslladada de la UCI a planta, un clar senyal de la seva bona recuperació. Uns dies després, va rebre l'alta.

Es tripliquen els trens a Valls

Les obres del túnel de Roda de Berà, amb la corresponent afectació en la circulació dels trens entre Tarragona i Sant Vicenç de Calders, també han tingut una altra cara de la moneda. Es tracta de la millora de la connexió ferroviària que han aconseguit algunes poblacions, amb el conseqüent desviament i parades dels trens de les línies R13 I R15 durant el temps que durin les obres. És el cas, per exemple, de Valls, que des d’aquest dilluns dia 1 d’octubre compta amb 14 trens diaris que fan parada a l'estació del municipi.

Durant els mesos dels treballs, a la capital de l’Alt Camp circulen fins a 34 trens cada dia, el triple del que és habitual. “En un principi, la previsió era que la gran majoria de serveis passessin de llarg i no s’aturessin a l’Estació de Valls per permetre l’accés dels passatgers, un fet del tot inacceptable i incomprensible, atès el gran dèficit crònic que pateix Valls quant al servei de transport de viatgers” explica Dolors Farré l’alcaldessa de la ciutat.

Imatge de l'estació de trens de Valls
Imatge de l'estació de trens de Valls

Un passeig amb torres a Sant Francesc

El projecte executiu d’enderroc, consolidació, reinterpretació i urbanització de la muralla medieval de Sant Francesc de Valls s'ha aprovat definitivament aquest any. L'equip d'arquitectes d'Anna Ibarz, Marta Milà i Marc Torrellas preveu alliberar i restaurar els vestigis de les antigues muralles ocultes a l’interior dels edificis i urbanitzar tot l’àmbit creant un nou espai ciutadà obert i ampli com a nova porta d’entrada en aquest àmbit del Centre Històric.

Les obres rebran el finançament dels fons Next Generation de la Unió Europea. En aquest sentit, el projecte presentat per l’Ajuntament de Valls ha aconseguit 2.793.000 euros dels fons estructurals europeus que permetran finançar la primera fase del projecte a la muralla de Sant Francesc. Està previst que les obres comencin a principis de 2025 i que finalitzin el 2026.

El retaule de Santa Úrsula torna a Santes Creus 400 anys després

El retaule de Santa Úrsula, obra de Jaume Forner de principis de segle XVI, torna al seu emplaçament originari, al Reial Monestir de Santes Creus, més de 400 anys després de sortir-ne. La peça ha estat adquirida per la Generalitat per la Col·lecció Nacional. El retaule renaixentista va ser traslladat al mateix segle XVI a la granja cistercenca de la Tallada, on va romandre fins a finals del segle XX. Els propietaris del mas de la Tallada, al municipi de la Secuita, van posar a la venda el retaule, que va passar a formar part d'una col·lecció privada fins que va ser adquirit per la Generalitat.

Les obres campanar de Sant Joan de Valls
Les obres campanar de Sant Joan de Valls

Restauració profunda al campanar de Sant Joan de Valls

En matèria de patrimoni, el 2024 ha estat un gran any per Valls. El campanar de l'església arxiprestal de Sant Joan ja llueix amb plenitud després d'onze mesos d'obres per reparar les esquerdes provocades per les filtracions d'aigua i els problemes d'oxidació de les peces metàl·liques. "Han estat uns treballs singulars, s'han sanejat i reforçat totes aquelles patologies que vam observar ja en els primers estudis que comportaven una perillositat en la configuració i l'estabilitat de tot el cos superior del campanar", explica Joan Gavaldà, director de la intervenció. Des de la Comissió Ciutadana que ha impulsat la restauració han explicat que tenen previst planificar treballs de manteniment per evitar que es torni a degradar, ja que als anys 80 es va fer una primera restauració al monument.

Degoteig de tancaments de comerços històrics a Valls

El degoteig de tancaments comercials dels anomenats de tota la vida al Centre Històric de Valls ha sumat diverses baixes aquest 2024. La pastisseria Santacana, a la cantonada del carrer de la Cort i el carrer Peixateria ha abaixat la persiana després de més de sis dècades al peu del canó. L'establiment s'ha convertit en tota una institució a la ciutat, i també a la comarca, gràcies al bon saber fer dels mestres pastissers que han estat al capdavant durant tot aquest temps. També ha tancat la botiga de roba Domènech i la fleca Barcelonesa, al mateix carrer.

Arxivat a