Les obres del túnel de Roda de Berà, amb la corresponent afectació en la circulació dels trens entre Tarragona i Sant Vicenç de Calders, també tenen una altra cara de la moneda. Es tracta de la millora de la connexió ferroviària que han aconseguit algunes poblacions, amb el conseqüent desviament i parades dels trens de les línies R13 I R15 durant el temps que durin les obres. És el cas, per exemple, de Valls, que des d’aquest dilluns dia 1 d’octubre compta amb 14 trens diaris que fan parada a l'estació del municipi.
Es tripliquen els trens a Valls
Durant els cinc mesos que s'allarguin els treballs, a la capital de l’Alt Camp circularan fins a 34 trens cada dia, el triple del que és habitual. “En un principi, la previsió era que la gran majoria de serveis passessin de llarg i no s’aturessin a l’Estació de Valls per permetre l’accés dels passatgers, un fet del tot inacceptable i incomprensible, atès el gran dèficit crònic que pateix Valls quant al servei de transport de viatgers” explica Dolors Farré l’alcaldessa de la ciutat.
Davant d’això, la plataforma ciutadana de Defensa del Ferrocarril Propera Parada Valls, l’Associació d’Amics del Ferrocarril de Valls i l’Ajuntament van impulsar aquest estiu un “front comú de ciutat” per reclamar a Renfe una rectificació del pla alternatiu de serveis de trens. Finalment, la reclamació ha donat els seus fruits.
"L'R13 beneficia els municipis petits"
La Judit Sabaté és, precisament, una de les usuàries de l’R13 que fa notar la gran millora que ha suposat l’increment de trens i parades a causa de les obres a Roda de Berà. Viu a Salomó i s'ha de desplaçar tres cops per setmana a Barcelona, per anar a treballar. Fins ara havia d'anar fins a Altafulla en cotxe per poder agafar un tren i, amb el canvi de servei a causa de les obres, ara pot viatjar des del seu municipi de residència.
Aquest fet ha permès a la Judit optimitzar el seu temps i en comoditat. "Abans de les obres, la freqüència i la parada de trens de la línia R13 eraridícula i era inviable poder arribar a la feina amb aquests horaris. En canvi, ara tenim 5 trens per dia i sentit. És a dir, cada tren fa totes les parades i això ha beneficiat molt les persones que vivim en municipis petits"explica la Judit a TarragonaDigital.
La nota negativa és, però, el retard que acumulen la majoria de trens. "En els tres dies que porta en funcionament la nova proposta, cap dels trens ha complert l'horari i tots han arribat tard", explica la usuària. A més, passat aquests cinc mesos, la Judit lamenta que "les coses tornin a ser com abans, tot i que poder mantenir els trens actuals milloraria la vida de moltes persones i segur que molts usuaris se sumarien a l'ús del transport públic", cosa que fins ara no han fet pel servei nefast que s'ofereix.
I després de les obres?
Una de les incògnites que més preocupa a l’Ajuntament de Valls és el retrocés i la pèrdua de trens que pugui patir el servei a Valls un cop finalitzin les obres del túnel. Per aquest motiu, des del consistori asseguren que “s’està treballant per reclamar a Renfe que asseguri una solució definitiva al dèficit estructural de trens que pateix la ciutat de fa dècades, per tal que aquest increment de trens actual no sigui puntual, ni una anècdota, i que perduri més enllà de la situació provisional”.
En aquest sentit, una altra de les reivindicacions que s’estan duent a terme des de l’Ajuntament cap al Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible és abordar la problemàtica del pas de trens de mercaderies per la línia ferroviària Picamoixons-Valls-Sant Vicenç de Calders, ja que la línia ferroviària de Valls ha d’absorbir els trens desviats per les obres.
“Des del mes de juny, l’alcaldessa ha sol·licitat per escrit reunions en tres ocasions, unes peticions que no han estat ateses”, expliquen fonts municipals. Així, el consistori reclama tota la informació sobre el trànsit de trens de mercaderies, incloent combois de mercaderies perilloses.
Els combois efectuen un recorregut de 8 quilòmetres pel terme municipal, dels quals tres quilòmetres són a tocar de zones residencials de l’EMD de Picamoixons i barris densament poblats de Valls com Sant Josep Obrer, la Xamora, Cases Verdes, Fornàs, Vallvera-C/Tren, passeig de l’Estació i Bon Sol, a més de la presència molt a prop de la línia ferroviària de dos centres educatius. En total, més de 7.000 habitants segons els últims càlculs efectuats per l’Ajuntament es veuen afectats de manera directa pel pas de trens de mercaderies.
En aquesta reclamació, Farré també demana que s’informi de la viabilitat d’un nou itinerari per connectar la línia Pau-Canfranc amb el futur Corredor del Mediterrani, ja que l'alcaldessa recorda que "no hem rebut informació directa sobre cap d’aquests estudis per part del Ministeri i a més desconeixem si es plantegen nous treballs relacionats amb la configuració ferroviària que puguin afectar Valls i el Camp de Tarragona".