L'Ajuntament de Reus va presentar aquest dilluns 18 de març al·legacions a l'estudi informatiu de la nova estació intermodal del Camp de Tarragona, que s'ubicarà entre el municipi i Vila-seca i per la qual es preveu un pressupost de 82 MEUR. Les modificacions del projecte busquen millorar la seva capacitat, intermodalitat i connectivitat amb la resta d'infraestructures del territori.
El Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible va portar a informació pública l'estudi el passat 14 de febrer, amb un període de 30 dies hàbils per recollir suggeriments ciutadans sobre la infraestructura que haurà de millorar la connexió dels viatgers amb la xarxa d'alta velocitat, Rodalies, l'aeroport de Reus i el futur tramvia.
Aquest estudi informatiu ja planteja una nova ubicació de l'estació en el nus de Vila-seca per tal de permetre una òptima interconnexió, i es contemplen les següents alternatives: un total de quatre vies, amb dues generals i dues apartades, bé exteriors o interiors.
Les propostes del Govern de Reus
Així, l'Ajuntament de Reus posa en valor la possibilitat de tenir una connectivitat pròpia com una bona oportunitat per a estructurar i cohesionar el Camp de Tarragona i, com ha assenyalat la regidora d'Urbanisme, Marina Berasategui, "és un encert la ubicació entre aquests dos nusos de xarxes viàries, sempre que es garanteixi la intermodalitat de tots els mitjans de transport: tren regional, alta velocitat, bus, vehicle privat, futur tramvia i a peu".
En termes de connectivitat i intermodalitat, el paquet d'al·legacions inclou un tren llançadora que connecti la futura estació intermodal amb l'actual estació del Camp; una bona i fluida connexió amb Barcelona, amb un servei ferroviari origen-destí -sigui de Rodalies o d'alta velocitat-, que connecti ambdues àrees metropolitanes i els aeroports de Catalunya entre si; així com un bus llançadora fins a l'Aeroport de Reus, que podria ser gestionat per l'empresa municipal Reus Transport.
Així mateix, el consistori demana la previsió d'una parada a la nova infraestructura per possibilitar l'arribada del bus urbà; millorar el vial de connexió amb la rotonda de la T-11 i l'avinguda de Bellissens i amb el nucli urbà de La Plana i Vila-seca; a més de la connexió amb la xarxa de carrils bici de les avingudes de Bellissens i de Salou.
D'aquesta manera, s'adequaran els espais per a busos, vianants i bicicletes, inclòs un espai d'aparcament segur i vigilat per aquestes a l'estació, "com requereix qualsevol gran hub de mobilitat", apunta Berasategui.
L'estudi preveu un cost superior als 80 MEUR per a la nova infraestructura Foto: Twitter / @transportesgob
Màxima capacitat i ciutat verda
Les al·legacions presentades pel Govern reusenc a l'estudi informatiu del MITMA també demanen l'ampliació a sis vies respecte de les quatre plantejades en el projecte, fet que permetria una major capacitat i intermodalitat ferroviària, amb una major simultaneïtat de combois entre vies.
La regidora ha acceptat, però, que la viabilitat d'aquesta petició la determinarà la unitat impulsora de l'estació intermodal. Així mateix, ha afegit que "cal definir un traçat que segregui el transport de viatgers del de mercaderies, el qual hauria d'allunyar-se de la trama urbana, però en cas que acabin passant per l'estació intermodal, caldrà fer una separació clara i de forma segura".
Finalment, l'Ajuntament de Reus preveu un tercer paquet al voltant del disseny de ciutat verda i els criteris de sostenibilitat pel que fa a la construcció de l'edifici de la nova estació. Aquest demana alhora que es preservi la connectivitat i accessibilitat de la xarxa de camins rurals afectats pel projecte, per als residents i els terrenys agrícoles del voltant.
I, amb la voluntat de reduir els efectes sobre la permeabilitat del sòl i l'efecte d'illa de calor, s'aposta per dotar els vials de connexió, el pàrquing i la mateixa estació de zones verdes, arbrat i paviments drenants per garantir la seva integració en el paisatge.