Reus es manté un any més al capdavant de la classificació dels municipis catalans reconeguts en el certamen Viles Florides, que premia l’aposta dels per la millora dels espais verds i l’enjardinament. La capital del Baix Camp ha tornat a obtenir el màxim guardó, quatre Flors d’Honor, en la 13a edició del certamen, que es van lliurar a Blanes el passat divendres 4 d’octubre. Fins ara, cap municipi ha aconseguit el màxim premi de cinc Flors d'Honor.
Daniel Marcos, regidor de Via Pública, afirma que “el reconeixement de Viles Florides a la tasca de manteniment i conservació de la jardineria i les zones verdes, i de renaturalització de Reus, ens ha de fer sentir orgullosos i ens ha d'esperonar a continuar treballant per avançar cap a una ciutat més verda i, en definitiva, amb més qualitat de vida”.
Reus ha anat millorant el seu posicionament des que es va adherir el 2015 al programa que distingeix les ciutats per la presència i qualitat de les plantacions de flors i vegetació als seus espais públics. En la primera convocatòria va obtenir dues flors d’honor i a l’edició de 2016, la tercera flor, una distinció que ha anat mantenint fins al 2022, quan va aconseguir el màxim guardó, la quarta flor, que ja va revalidar l'any 2023.
Qualitat i promoció de zones verdes
Reus va aconseguir les quatre flors d’honors en l’edició anterior del certamen per la qualitat de l’enjardinament públic, i en reconeixement, especialment, a les activitats de promoció cívica i turística del verd de la ciutat. La candidatura ha posat en valor les activitats socials,turístiques i de comunicació vinculades als espais verds.
En aquest sentit, s’impulsen la promoció del propi certamen Viles Florides, el programa d'educació ambiental Reus Natural, els Horts Urbans, la Mitja Marató Rural de Reus, la Setmana Internacional del Compostatge, el Concurs-exposició Nacional de Roses i el Festival Roses de Reus.
La biodiversitat i els beneficis ecosistèmics a la ciutat són un instrument que defineix els reptes, els objectius i els compromisos de l’Ajuntament en relació amb la conservació del verd i de la diversitat biològica. Es fa un esforç proactiu per impulsar la naturalització de la ciutat i l’increment de la biodiversitat amb actuacions necessàries per aconseguir una infraestructura ecològica capaç d’inserir la natura a la ciutat i connectar-la amb el territori de l’entorn i, finalment, de fer la ciutat més fèrtil i més resilient.
Així, els criteris que es tenen en compte en el disseny i les actuacions en matèria de jardineria i paisatgisme són: la continuïtat ecològica; l'estratificació; la naturalització; la biodiversitat; l'efecte regulador, l'entorn dinàmic; espais confortables, atractius i saludables; la pacificació de l'entorn; la funcionalitat i accessibilitat.