La regidoria de Medi Ambient i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Reus organitza diverses activitats amb motiu de la Setmana de Prevenció de Residus, que enguany se celebra del 16 al 24 de novembre. Es tracta d’una acció que es realitza simultàniament en el conjunt dels països d’Europa per promoure la reducció dels residus que generem. L’enfocament temàtic de la 16a edició fa èmfasi en la importància de lluitar contra el malbaratament alimentari. Així, s’han programat un conjunt d’activitats.
En aquest sentit, el regidor responsable de l’àrea de Medi Ambient, Sostenibilitat i Via Pública, Daniel Rubio, ha manifestat que “un any més ens afegim a aquesta iniciativa europea per fomentar la reflexió sobre els hàbits de consum, especialment dels infants i joves, posant èmfasi en la prevenció de residus i destacant la importància de la reutilització i el reaprofitament com a eines clau per a la sostenibilitat", ha explicat el regidor.
La Palma acollirà els dies 19 i 20 de novembre al matí, de les 9.30 a les 12.30 hores, el Mercat de Bescanvi Escolar, una iniciativa emmarcada dins del Programa d’Educació Ambiental Reus Escoles 2030, que impulsa la Regidoria de Medi Ambient i Sostenibilitat, i de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. Aquest projecte comptarà amb la participació d'uns 554 alumnes de nou centres educatius de primària i secundària de la ciutat: Maria Cortina, els Ganxets, la Vitxeta, Puigcerver, La Presentació, Maria Rosa Molas, Alba, Roseta Mauri i Baix Camp.
Durant aquestes jornades, els alumnes intercanviaran jocs, joguines, llibres, material escolar, material esportiu i roba, amb l'objectiu de donar una nova vida a objectes en bon estat que ja no utilitzen. A més de la component ambiental, el Mercat de Bescanvi també busca promoure habilitats socials i comunicatives entre els alumnes, ja que fomenta la interacció i la cooperació en un context d’aprenentatge pràctic i dinàmic.
Experiències educatives i conscients
Un cop finalitzades les sessions, es farà una valoració de l'activitat, amb un recompte dels quilograms de residus previnguts i del nombre total d’intercanvis realitzats. Aquestes dades ajudaran a mesurar l’impacte positiu d’aquesta acció sobre el medi ambient. Amb iniciatives com aquesta, la ciutat reafirma el seu compromís amb la sostenibilitat, implicant la comunitat educativa en la lluita contra el canvi climàtic i la prevenció de residus i oferint als més joves una experiència educativa que els ensenya a consumir de manera més conscient i responsable.
També, es portaran a terme tres tallers familiars contra el malbaratament alimentari. Un taller obert a tothom, el pròxim dissabte 23 de novembre, i dos tallers que es portaran a terme als centres cívics, centrats en l’elaboració de conserves, pels quals es requereix inscripció prèvia. Tots aquests tallers són gratuïts:
- Taller familiar sobre Tips per prevenir residus alimentaris. Dissabte, 23 de novembre de 2024, 11 a 14 hores. Plaça Alcalde Anton Borrell del Parc de Sant Jordi. Es podrà jugar amb material reciclat, conèixer tips per evitar el malbaratament alimentari i realitzar una activitat d'alimentació circular tot amb caire familiar. No cal inscripció prèvia
- Taller Com elaborar conserves. 18 de novembre de 2024, de 10.30 a 12 hores. Centre Cívic Llevant. Ja realitzat.
- Taller Com cuinar les conserves. Dimecres 20 de novembre, de 10.30 a 12 hores, al Centre Cívic del Carme. Cal inscripció prèvia al següent enllaç.