Diferents entitats de Valls, vinculades a diversos projectes enfocats en el desenvolupament sostenible de la societat, s’han agrupat amb el suport de la Comunalitat de Valls, per desenvolupar el projecte reÚtil. L’objectiu principal d’aquest espai és allargar la vida dels productes, reduir el consum, evitar compres innecessàries d’objectes i aprendre els avantatges de fer un ús compartit d’estris.
ReÚtil, integra dues seccions en un mateix espai: el banc de recursos i la biblioteca de les coses. El banc de recursos consisteix "en la donació per part d’empreses i particulars d’aquells recursos que estan en desús o que es llencen i que estan en bon estat, per posar-se en disposició del tercer sector, del teixit associatiu i d’altres particulars en forma de donacions permanents; i la biblioteca de les coses, que consisteix en el lloguer puntual d’objectes que només necessiten un ús puntal" expliquen els impulsors.
Altres experiències arreu del territori
"Espais com la reÚtil s’estan implementat poc a poc al nostre territori, tot i que ja fa molt anys que a altres països del món com a Estats Units, Anglaterra o Suècia es potencien aquest tipus de d’iniciatives, d’on en podem treure referents" exposen des de la Comunalitat. Així podem trobar casos d’èxit com a Londres, amb la Library of Things o la Library of Goods a Lund.
A Catalunya, es poden trobar també diferents exemples amb aquest model, com poden ser la Biblioteca de Coses de Sant Martí, la primera a nivell estatal. Una iniciativa impulsada des de diferents entitats d’aquest districte de Barcelona i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, situada així en un Centre Cívic de la ciutat.
També a Barcelona existeix la Caixa d’Eines i Feines, un espai on no només es comparteixen objectes i eines, si no que també hi ha un intercanvi de coneixements entre els propis usuaris. Una iniciativa impulsada per CERCA (Comunitats, Eines i Recursos del Cas Àntic) amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona.
Obertura de Portes a Valls
Ubicat al carrer Forn Nou, 19 del Barri Antic de Valls, el projecte vallenc té com a un dels principals objectius donar vida a una zona amb un alt índex de baixos comercials tancats. Així doncs, el proper 5 d’octubre de 2024, es durà a terme la presentació oficial de l’espai, que comptarà amb diverses activitats al llarg de tot el dia.
De 10.30 h a 12.30 h es farà una jornada de portes obertes amb visites al local on s’explicarà els espais, funcionament, etc. També hi haurà la possibilitat de fer-se soci per poder fer-ne ús i col·laborar amb el projecte. A partir de les 12.30 h i fins les14.00 h es farà el vermut amb música en directe a la Plaça dels Alls, seguidament hi haurà un dinar popular amb taquilla inversa. La jornada de presentació
conclourà amb una sobretaula amb cafè amb un col·loqui amb altres projectes de Catalunya destinats a la reutilització i a l’economia circular.
A partir del dia 5 d’octubre, reÚtil obrirà de forma estable tres dies a la setmana; dilluns de 10 h a 13 h i de 17 h a 20 h, dimecres de 10 h a 13 h i de 17 h a 20 h i dissabte de 10 h a 13 h. A més a més, té previst organitzar diverses activitats vinculades a la reutilització d’objectes com tallers de reparació d’objectes, la install Party dedicada a la instal·lació i orientació de programari lliure per ordinadors, entre d’altres.
Aquest projecte ha estat impulsat per l’Associació cultural per a la recuperació i el reciclat, Recicla!, Valls en Transició, Increible Sostenible, l’Associació pel Desenvolupament Local i Alternatiu (ADELA), l’Associació Egueiro i pel programa de la Comunalitat de Valls.