Sant Joan, la festa del foc

El Ball de Diables va iniciar una cercavila de foc l'any 1985, després de la seva recuperació el 1984 | La Colla de Diables Vormar són els encarregats de rebre la Flama del Canigó des de l'any 1991

Publicat el 27 de maig de 2015 a les 07:30
Actualitzat el 04 d’agost de 2023 a les 13:41

Una de les primeres cercaviles de foc que finalitzava a la plaça Corsini. Foto: Ball de Diables de Tarragona


Sant Joan és la festa del foc per excel·lència. A molts llocs la nit del 23 de juny encenen fogueres, bengales i tiren petards. A Tarragona des de fa trenta anys els diables surten al carrer per animar a la gent i la nit amb el seu espectacle. Tot i això el recorregut ha anat canviant al llarg d'aquests anys, a més s'han incorporat elements nous que s'han anat recuperant al llarg del temps i des de fa relativament poc es conviden a colles o balls de diables de fora per donar més renom a la cercavila de foc.

L'any 1985 el Ball de Diables de Tarragona per primer cop va organitzar una cercavila de foc la nit del 23 de juny. Hores abans, també van muntar la primera «moscatellada» popular, un acte que han anat repetint al llarg d'aquests trenta anys. El recorregut s'iniciava a la plaça de la Mitja Lluna on s'encenia una gran foguera i es feien diverses paròdies de polítics. Al final de la cercavila, que va acabar a la platja del Miracle aquell any, també s'encenia una altra foguera. L'any 1986 es va canviar la localització de la platja a la plaça Corsini on a més de la foguera també hi havia una revetlla quan finalitzava la cercavila de foc. Aquest recorregut es va fer fins que es van iniciar les obres del Mercat Central. Això va fer que es decidís que tot l'espectacle de foc acabés als Despullats i que la foguera final es perdés - es va substituir per una traca de castells de foc. La de l'inici, a més, es va deixar de fer per problemes amb els tècnics de l'Ajuntament.

En aquesta època ja s'havia incorporat la Colla de Diables Voramar, que des de l'any 1991 són els encarregats de rebre la Flama del Canigó que arriba des de Reus i encén totes les fogueres d'aquella nit. El primer any, el de la seva fundació, no van poder participar perquè els seus padrins van ser el Ball de Diables de Valls i, per tant, van haver d'anar al correfoc de Valls, però actualment ja fa 24 anys que hi participen i reben la flama del Canigó a Tarragona. Un cop arriba, encenen la foguera del Serrallo. Poc després, es va incorporar la Víbria, que pertany a la mateixa colla. El Bou va ser el següent a formar part d'aquesta festa i l'últim a arribar és el Griu, que es va recuperar l'any passat, el 2014.
 

La colla de Diables Voramar. Foto: Cedida.

 

Amb tot es va proposar que el recorregut es canviés, ja que havia perdut intensitat i participació, per això la primera idea va ser traslladar-lo a la Part Alta i acabar-lo a la plaça de la Font amb una revetlla i recuperar la foguera final. Però van sortir problemes normatius per encendre-la. Alguns components del Ball de Diables consideren que «no té sentit fer una cercavila de foc sense una foguera per Sant Joan perquè és la festa del foc». Per aquest motiu aquest any han tornat a canviar el recorregut i acabarà a la Rambla Nova amb una foguera i una festa. Tot i això des del Ball de Diables s'espera que quan s'acabin les obres del Mercat es recuperi el recorregut original i es torni a recuperar tot el que es feia al principi.
 

Una de les primeres «moscatellades» del Ball de Diables de Tarragona a la plaça de la Mitjalluna. Foto: Ball de Diables de Tarragona

 
La colla de Diables Voramar. Foto: Josep M. Llauradó