El Síndic diu que hi va haver «laxitud» en la supervisió del pres que va matar la cuinera de Mas d'Enric

L'informe que ha fet d'ofici la institució recomana al Departament de Justícia valorar "amb totes les variables" l'accés a feines dels interns

Els treballadors de Mas d'Enric durant un homenatge a la Núria López, la cuinera assassinada per un intern el passat mes de març.
Els treballadors de Mas d'Enric durant un homenatge a la Núria López, la cuinera assassinada per un intern el passat mes de març. | ACN
05 de juliol de 2024, 12:23
Actualitzat: 12:31h

El Síndic de Greuges ha recriminat al Departament de Justícia de la Generalitat i a l'administració penitenciària "certa laxitud" en la supervisió de l'intern que va assassinar Núria López, la cuinera de la presó de Mas d'Enric del Catllar, el passat mes de març. En l'informe, al qual ha tingut accés l'ACN i ha avançat Catalunya Ràdio, es retreu que el pres recuperés el lloc de treball a la cuina, tot i el seu perfil, estar sancionat per un fet violent i no complir la sanció, i no haver fet cap tractament.

En aquest sentit, la institució assenyala que no es podia preveure l'assassinat, però que cal valorar millor l'accés dels presos a llocs de feina. En un altre informe, el Síndic de Greuges també es mostra crític amb els sindicats de presons pel bloqueig dels centres penitenciaris i les conseqüències que aixó va suposar per als interns, les famílies i els funcionaris.

Cal recordar que Núria López va ser assassinada el passat 13 de març a la presó de Mas d'Enric per un intern que treballava a la cuina i que va apunyalar-la. Arran dels fets, una onada de protestes contra els responsables polítics es va estendre per les presons catalanes, tancant-se amb el relleu del director del centre penitenciari tarragoní.

Petició del Síndic de Greuges als ajuntaments de Reus i Tarragona

D'altra banda, el Síndic de Greuges vol saber si els principals ajuntaments de Catalunya, entre ells els de Tarragona i Reus, tenen protocols per detectar situacions de risc de suïcidi davant la imminència de desnonaments. A banda dels consistoris de la demarcació tarragonina, la petició també s'ha fets a Barcelona, Lleida, Girona, Badalona, Sabadell, Terrassa, Mataró, Cornellà, Sant Adrià dels Besòs i Santa Coloma de Gramanet.

Aquesta actuació de la institució arriba arran del suïcidi de dues germanes hores abans de ser desnonades del seu habitatge, al carrer Navas de Tolosa de Barcelona.

Arxivat a