La Síndica Municipal de Greuges de Reus, Anna Civit, ha presentat aquest divendres, 21 de març, al ple de l'Ajuntament la Memòria de la Sindicatura de 2024. L'informe reflecteix un any intens d'activitat amb 230 expedients oberts, dels quals la majoria són queixes formulades pels ciutadans. En total, s'han registrat 134 queixes, 90 consultes i 6 actuacions d'ofici. Les queixes dirigides a l'Ajuntament han estat 106, de les quals 13 no s'han admès i 14 encara esperen resposta.
Aquestes xifres mostren una disminució significativa respecte a l'any anterior, quan la Sindicatura va obrir un total de 358 expedients per queixes i consultes de la ciutadania. La diferència destaca un descens en l'activitat registrada, tot i que l'atenció presencial es manté com la via principal de contacte amb 140 persones que han acudit directament a les oficines, cosa que suposa el 60,87% del total. El contacte telefònic i la comunicació per internet també tenen presència significativa, amb 48 i 36 casos respectivament. Les actuacions d'ofici, per altra banda, sumen 6 expedients.
Pel que fa al perfil dels usuaris, destaca l'equilibri entre gèneres: un 50% de dones i un 45% d'homes, mentre que la resta corresponen a actuacions d'ofici i col·lectius. La franja d'edat majoritària és la que va dels 36 als 65 anys, amb un 73%, seguida de persones de més de 65 anys (14%) i menors de 35 anys (10%).
La distribució per regidories mostra que les queixes i consultes més habituals es dirigeixen a l'Àrea de Serveis Generals, Hisenda i Bon Govern, amb 59 expedients. La segueixen els Serveis a les Persones i Drets Socials amb 36 casos, Seguretat Ciutadana amb 22 i Via Pública amb 10. Àrees com Urbanisme, Habitatge, Salut, Educació i Cultura també han estat objecte d'actuacions, però amb un nombre molt més reduït.