Tarragona vol remuntar les reserves del Banc de Sang amb la Marató de Donants

Habitualment les reserves baixen durant les festes de Nadal i durant una setmana s'espera augmentar-les a través de la Marató de Donants de Sang

Crida a Catalunya per reforçar les donancions de sang.
Crida a Catalunya per reforçar les donancions de sang. | Albert Segura
09 de gener del 2024
Actualitzat a la 13:36h
La Marató de Donants de Sang de Catalunya arrencarà aquest dijous 11 de gener amb el repte d'arribar a les 10.000 donacions en una setmana. Sota el lema 'Fer-ho entre tots', la campanya d'enguany s'allargarà fins al pròxim 19 de gener. Tal com ha detallat la directora del Banc de Sang i Teixits, Anna Millán, durant set dies es podran fer donacions als principals hospitalscatalans i en una setantena de punts de donació repartits arreu del territori. Com és habitual, la campanya se celebra al gener per remuntar la baixada de donacions durant les festes de Nadal i, en aquest sentit, Millán ha fet una crida a "l'altruismecol·lectiu", ja que ara com ara només hi hauria "estoc" de sang per cincdies, mentre que allò "idoni" és tenir reserves per vuitdies.

A Tarragona serà l'hospitalJoanXXIII el centre que s'utilitzarà com a puntneuràlgic de la Marató de Donants de Sang. La campanya s'ha presentat aquest dimarts en un acte a l'Ajuntament de Barcelona que ha comptat amb la presència telemàtica dels alcaldes de tres de les quatre capitalscatalanes.

Crida a les donacions de sang a Tarragona

A la capitaltarragonina es durà a terme un acte de suport i promoció de la campanya de donació i, en aquest sentit, està previst que la Torre dels Ventss'il·lumini de color vermell el pròxim 13 de gener.

Com a novetat, per la companya d'enguany també es construirà el primerpilarcasteller "digital" de Catalunya, que s'ubicarà al centre de les quatre capitals catalanes. A la ciutat de Tarragona es posarà en marxa el dilluns 22 de gener a les 11.30 hores a la plaça de la Font, amb la presència de castellers, membres del Banc de Sang, donants, receptors i responsables municipals.

El monumentvirtual, segons ha explicat el Banc de Sang, serà dinàmic i es podrà escanejar al mòbil, i s'anirà tenyint de vermell a mesura que augmentin les donacions. Aquest es mantindrà fins al pròxim 14 de juny, coincidint amb el Dia Mundial del Donant de Sang i quan s'espera que s'hagin assolit130.000 donacions.

Caiguda de les donacions l'any 2023 arreu de Catalunya

Segons dades del Banc de Sang, les donacions fetes durant el 2023 van caure arreu de Catalunya respecte de l'any anterior i, especialment, ho van fer a la província de Barcelona. Concretament, l'any passat es van registrar 247.677 donacions a tot el territori, mentre que el 2022 en van ser 253.494. A Barcelona província, el 2023 es van fer 170.122 donacions, mentre que el 2022 173.897.

En el cas de la província de Girona, les donacions també van caure el 2023, amb 29.348, mentre que el 2022 se'n van fer 30.550. En la mateixa línia, el 2023 la província de Tarragona va registrar 31.115 donacions, mentre que el 2022 una mica més de 32.000. Finalment, Lleida és l'única província on el 2023 van incrementar lleugerament les donacions respecte del 2022, amb 17.092.