El reusenc Aleix Alvarez Vall es troba al capdavant del Taller Avall, l’única empresa especialitzada en la conservació i restauració d'imatgeria religiosa, elements festius i patrimonials en tota la demarcació de Tarragona. L’equip de professionals treballa en el camp del patrimoni històric, artístic i de béns culturals, també arreu del territori català i espanyol.
A més, ho fan amb una agenda a un o dos anys vista, d’acord amb diferents encàrrecs d’entitats culturals, agrupacions, clients privats o administracions. De cara a la Setmana Santa del 2024, han rehabilitat tres passos: el de Nostre Pare Jesús a la Columna de Reus, el Misteri de la Crucifixió de Valls i el Natzarè de Torredembarra.
La seva tasca curosa i detallada al mil·límetre intervé en les estructures de les carrosses; la pèrdua de color, les esquerdes i altres danys de les escultures; i permet que les figures recuperin de nou “la seva vida”. Aquests treballs no haurien estat possibles sense subvencions de la Diputació de Tarragona, per ajudar a finançar el projecte de les confraries reusenca i vallenca; i la parròquia de Sant Pere Apòstol, que ha tirat endavant les millores de la figura torrenca.
Les principals afectacions dels passos es donen pel pas del temps i el transport a espatlles Foto: Laia Solanellas
Una aportació a tres tradicions diferents
El Misteri de la Crucifixió de Valls celebra enguany el seu 75è aniversari i la seva història és ben particular, ja que “va ser creat pel poble i per al poble”, expressa el restaurador sobre el pas que pertany a la Germandat homònima i que, actualment, porten els castellers de la Colla Joves Xiquets de Valls.
El pas de Nostre Pare Jesús (N.P.J.) a la Columna el porten una de les disset confraries reusenques de la Setmana Santa i surt per la processó del Sant Enterrament. L’agrupació estava vinculada a l’antic gremi de la construcció o “dels paletes” i el conjunt escultòric és obra de l'artista Teresa Nolla i Vidal.
El Natzarè de Torredembarra, per la seva banda, està a punt de fer 80 anys i és una figura que porten a espatlles entre 15 i 20 persones, que genera molta devoció al municipi. Aleix Alvarez explica que “és una peça que va ser regalada a la parròquia i es creu que no ve de Catalunya, sinó de les Índies o Amèrica”.
El reusenc Aleix Alvarez Vall ha guanyat recentment el Premi Restaura 2023 de la Generalitat Foto: Laia Solanellas
‘Sobreviure’ al pas del temps
Que els vallencs i vallenques celebrin l’efemèride del Misteri de la Crucifixió de Jesús té nombrosos motius al darrere. La Germandat té les seves arrels en el segle XVIII, però quan l’entitat es va dissoldre a finals del XIX, el pas va patir fins que va ser restaurat i recuperat el 1931; per tornar, un cop més, a desaparèixer durant la Guerra Civil.
Després de la guerra, es va encarregar un nou misteri a l’Escola de Treball de Valls i, amb la participació de diferents alumnes d’escultura, fusteria i mecànica, i sota la direcció del vendrellenc Joan Borrull i Soler, es va construir l’actual. Així, el pas va ser beneït i entregat a la Germandat el Diumenge de Rams de 1949.
Segons detallen al Taller Avall, les figures, que representen el moment de crucificar Jesús a la muntanya del Gòlgota, amb un soldat dempeus fent guàrdia i dos jueus executant-lo, “eren molt delicades i estaven en un estat de conservació precari, ja que les peces es van fer amb guix, i en 75 anys tampoc s’havia fet mai cap intervenció”. “El sistema constructiu no era el correcte i les figures s’han anat trencant i deteriorant”, afegeix Alvarez Vall.
Abans i després del procés de restauració de dues de les figures del Misteri de la Crucifixió Foto: Taller Avall
Les tasques principals de restauració han consistit a construir una peanya metàl·lica de reforç, intervenir individualment cada figura i refer el terra del tabernacle; i, finalment, es va decidir reproduir una imatge del Gòlgota -amb calavera d’Adam inclosa- perquè s’assemblés el màxim possible a l’original.
A tocar de les vuit dècades
La confraria de N.P.J. a la Columna celebrarà l’any vinent el seu 80è aniversari i, per tant, “és un pas que es trobava molt envellit; tota la fusta del sostre estava podrida per l’excés d’humitat de les flors i pels canvis d’emplaçament, ja que durant molt de temps aquests passos havien sigut ‘nòmades’”, lamenta Aleix Alvarez Vall.
A més, part del deteriorament era a conseqüència d’haver sigut un pas a espatlles portat pels mateixos paletes. En els seus inicis de mitjan segle XX, un dels seus trets característics era que desfilava portat com un gran baiard, fins que l’elevat pes va obligar a incorporar una roda per reduir el nombre de portadors. Fins i tot, el restaurador apunta que l’havien arribat a portar els Bombers de Reus.
Canviar de pas a espatlles a pas rodat suposa una modificació de tota l’estructura del tabernacle, però a la Setmana Santa de Reus, per tradició i perquè han anat mancant portadors, les confraries s’han vist obligades a aquesta segona opció, més ràpida i eficient.
El pas de Nostre Pare Jesús a la Columna és propietat de l'antic gremi de la construcció Foto: Laia Solanellas
La restauració que s’ha fet enguany ha permès renovar el terra i incorporar un canal especial on col·locar les flors i evitar filtracions d’aigua; arreglar tots els elements daurats, que estaven repintats, i les esquerdes i trencaments. A més, ha calgut reparar tot el sistema del cremador de l’olla que porten, feta malbé després d’un intent de robatori; i retirar les capes de pintura que s’havien fet sobre la figura per retornar-li la seva policromia original.
Una figura 'adoptada' pel poble
El procés de conservació i restauració del Natzarè de Torredembarra s’ha centrat, precisament, en recuperar els seus colors originals i resoldre una problemàtica estructural greu de la figura. Alvarez Vall explica que és “una talla de fusta que representa Nostre Senyor i és articulada, quelcom poc freqüent a la zona i que evidencia que va ser entregada per un indià”.
La Germandat portadora, que consta d’una seixantena de confrares, surt en processó el Divendres Sant i una de les seves principals preocupacions eren les esquerdes en els peus, perquè patien per un possible trencament, i la posició del braç dret, que s’ha modificat per aconseguir una subjecció de la creu “més natural”.
El Natzaré de Torredembarra és una figura especialment curiosa i amb 80 anys d'història Foto: Laia Solanellas
Els professionals del Taller Avall van fer una inspecció tècnica per valorar les necessitats i han treballat, sobretot, en un nou acoblament amb la peanya que sosté el Natzarè. Cal tenir en compte, també, que el pas es va dissenyar per ser rodat, i això ha provocat unes “fluctuacions i trencaments en la seva morfologia, perquè són peces d’ús, peces vives, no estan exposades en un museu”, defensa Aleix Alvarez Vall la intervenció realitzada.
D’altra banda, s’ha de preservar aquest element patrimonial, especialment, ara, que estarà present a la parròquia al llarg de l’any, per a la veneració del poble, conjuntament amb la resta d’imatges que surten a la processó del Sant Enterrament.