La UGT Serveis Públics demana a l’Ajuntament de Reus una investigació interna urgent als Serveis Funeraris Reus i Baix Camp i el cessament del seu gerent a qui acusen d’haver implantat el psicoterror com a forma de gestió. “És inacceptable tot el que està succeint i que el consistori no cessi al gerent, qui ja va ser contractat amb moltes sospites”, afirma Joan Reinaldo, secretari general de la secció sindical de Tarragona.
El gerent, presumptament, hauria acomiadat un treballador, sense cap motiu aparent, que havia superat el procés de selecció, per tal de contractar la seva dona i col·locar-la en el lloc d’aquest treballador. Aquest és un dels processos que hi ha iniciats, i, només en el darrer any, s’han posat en marxa dos procediments judicials més, un per assetjament laboral i un altre per greu incompliment del conveni laboral.
D’altra banda, s’han denunciat tres acomiadaments més sense motiu contra treballadors i treballadores de l’empresa; una sanció greu contra un treballador, i hi ha dos procediments iniciats per la UGT davant la Inspecció de Treball contra el gerent.
Desconfiança vers la gerència
Responsables de l’Ajuntament van assegurar fa mesos al secretari general de la UGT Serveis Públics que resoldrien aquesta situació. Es va acceptar donar un temps de marge i la confiança necessària perquè des del sindicat s’entén la prioritat de la creació de la nova estructura pública Funecamp entre els municipis de Reus, Vila-seca, Salou i Constantí.
“Així i tot, han passat els mesos i hem vist la passivitat i la tolerància de l’Ajuntament davant contractacions de familiars directes del gerent, acomiadaments sobtats, sancions als treballadors, assetjaments, acumulació de baixes laborals per ansietat de la plantilla, l’acumulació de procediments judicials, i el psicoterror que aquesta persona ha implantat als Serveis Funeraris. La plantilla no pot més”, denuncia Reinaldo.
El mateix secretari general ha intentat parlar, en moltes ocasions, directament amb el gerent dels Serveis Funeraris, sense resposta. “És evident que no podem confiar en la nova estructura Funecamp si s’exporta aquesta nefasta gestió als altres municipis”, aferma.
Alhora, el sindicat assegura tenir indicis que l’Ajuntament de Reus podria estar destinant diners públics per pagar detectius privats per fer seguiment de les treballadores i treballadors dels serveis públics. “Tot plegat és un continu maltractament i assetjament contra la plantilla de treballadors d’aquest servei públic essencial. Ni Reus ni la ciutadania mereixen tenir un gestor públic així”, sentencia Joan Reinaldo.
Tema de debat al ple
Aquesta mateixa qüestió ja va ser portada a debat en la sessió plenària del passat 15 de novembre a l'Ajuntament de Reus, per part del regidor no adscrit, José Ruiz, qui va carregar contra la direcció dels Serveis Funeraris Reus i Baix Camp i va reclamar, també, una inspecció interna.
El govern reusenc va rebutjar la moció, que comptava amb el suport del Partit Popular, apuntant que les acusacions eren falses. La regidora responsable del servei, Montserrat Flores, va defensar que les peticions de Ruiz eren sinònim de "manipulacions, tergiversacions, parcialitats i deduccions abusives".
Així mateix, va assegurar que la divisió dels Serveis Funeraris Reus i Baix Camp aposta per la "millora i revisió contínua i la formació del personal tot i que, lamentablement, en alguns casos puntuals, concrets i aïllats, s'hagin d'aplicar sancions, quan la formació no és suficient, per garantir la qualitat que es necessita".
L'Ajuntament de Reus apunta que la situació s'ha utilitzat per posar en dubte Funecamp
L'Ajuntament de Reus ha emès un comunicat per aclarir la seva posició en relació amb la gestió de Serveis Funeraris Reus i Baix Camp, destacant que l'objectiu principal de l'empresa pública és "oferir un servei rigorós i professional a les famílies en moments tan sensibles com el dol". Segons la versió del consistori, la "millora contínua i la formació del personal són prioritàries per garantir la màxima qualitat del servei".
En el comunicat, el consistori afegeix que "en casos puntuals, i per assegurar aquests estàndards, s'han aplicat sancions seguint estrictament la normativa de l'empresa". D'altra banda, asseguren que "els treballadors afectats no han activat el protocold'assetjament intern", i des del consistori s'insisteix que hores d'ara no hi ha cap resolució judicial ferma ni cap novetat des del darrer plenari municipal, on ja es van donar les explicacions oportunes.
L'Ajuntament també ha lamentat que aquesta situació es pugui utilitzar per qüestionar la viabilitat de Funecamp. En aquest sentit, s'ha mostrat confiat que les autoritats competents determinaran una resolució adequada i ha reiterat que no es posicionarà fins que es resolgui la via judicial iniciada per alguns treballadors.