L'oposició carrega contra els Serveis Funeraris Reus i Baix Camp i reclama una investigació interna

En el ple del mes de novembre, el regidor no adscrit ha presentat una moció, amb esmena i suport del PP, fent públiques sancions als treballadors i altres acusacions

Imatge d'arxiu del tanatori municipal, ubicat a la plaça de Pablo Picasso
Imatge d'arxiu del tanatori municipal, ubicat a la plaça de Pablo Picasso | SF Reus i Baix Camp
15 de novembre de 2024, 18:03
Actualitzat: 18:04h

Un dels moments més tensos del ple d'aquest divendres 15 de novembre a l'Ajuntament de Reus, en què s'ha donat llum verda als pressupostos de 232 milions d'euros i el pla d'inversions per al 2025, s'ha viscut arran de la moció presentada pel regidor no adscrit, José Ruiz, qui ha carregat contra la direcció dels Serveis Funeraris Reus i Baix Camp i ha reclamat que es faci una inspecció interna urgent. La proposta ha comptat amb el suport del Partit Popular, després de fer una esmena, i ha sigut rebutjada pel govern, apuntant "acusacions falses".

Independentment de la posada en marxa de FuneCamp, que hauria de ser una realitat en els pròxims mesos, la crítica de Ruiz ha anat adreçada a la direcció dels Serveis Funeraris i ha assegurat que "s'han anat detectant situacions dubtoses amb els treballadors des de l'entrada del nou director". Així, el regidor no adscrit ha enumerat "acomiadaments improcedents, en què s'han hagut de pagar prop de 40.000 euros després de negociar amb el treballador; sancions constants on consten falsedats per la part sancionadora; conciliacions en què no es presenta part de l'empresa; o responsables de seccions amb dubtosa experiència".

Així mateix, ha afirmat ser coneixedor de "baixes per depressió i ansietat on els informes mèdics exposen un caràcter d'assetjament constant; contractacions laborals immorals i amb falta d'ètica professional; i l'ús de detectius privats per perseguir els empleats i assetjar-los en la seva vida privada". Tanmateix, ha assenyalat que Inspecció de Treball hauria fet una visita al Tanatori municipal de Reus i encara no es té l'informe.

La majoria dels treballadors "perseguits" i objecte d'aquest "maltractament", segons el regidor no adscrit, portarien més de 25 anys en els Serveis Funeraris. Per tot plegat, José Ruiz ha demanat el cessament del gerent, assegurant que hi ha molts indicis de l'exposat, i responsabilitzat la regidora responsable del servei, Montserrat Flores, de qui també, ha afegit, "en podria demanar la dimissió" pels fets que s'haurien anat succeint.

La confidencialitat i els drets laborals, sobre la taula

Apel·lada directament per la moció i en representació del govern de Reus, la regidora Flores ha sigut contundent en la seva resposta: "No tot s'hi val, aquest és un escrit irresponsable, ple de manipulacions, tergiversacions, parcialitats i deduccions abusives; un text que està a l'alçada dels pamflets de la ultradreta, on el que més importa no és la veracitat, sinó insinuar, deduir i provocar reaccions viscerals a partir del que es diu".

A més, en "temps de fake news", ha reivindicat la dignitat del servei públic i l'obligació de l'Ajuntament, com a gestors, de defensar-lo. Tot seguit, la regidora ha argumentat que la moció "perjudica tots els treballadors, perquè els jutja sense proves i també els posa en el focus públic, situant-los en un risc d'indefensió", tenint en compte que ha donat a conèixer l'existència d'aquestes sancions, exposant les baixes laborals sense contemplar el greuge per la salut mental dels mateixos i "trencant la confidencialitat, es perden les garanties de suport i acompanyament inherents als drets laborals", ha evidenciat Montserrat Flores.

Així mateix, ha posat en valor la llarga trajectòria d'èxit dels Serveis Funeraris Reus i Baix Camp, avalada per les valoracions positives dels usuaris, que la situen per sobre de la privada, i ha assegurat que la divisió aposta per la "millora i revisió contínua i la formació del personal tot i que, lamentablement, en alguns casos puntuals, concrets i aïllats, s'hagin d'aplicar sancions, quan la formació no és suficient, per garantir la qualitat que es necessita".

També, ha desmentit que la denúncia col·lectiva dels treballadors no fos per altre motiu que recuperar el reconeixement extraordinari de jubilació i ha desmentit que s'hagi arremès contra el personal, com el regidor "hauria manipulat". De fet, ha recordat que Ruiz treballa en una asseguradora del sector privat que té com a clients empreses funeràries, com ara Elysius Europa S.L., una de les quatre que van presentar un recurs contra l'organisme supramunicipal FuneCamp.

«Enfrontament» amb l'alcaldessa

En el moment de començar a llegir la seva moció, el regidor José Ruiz vestia una samarreta groga amb la frase "aquesta funerària fa pudor", que li havien donat els mateixos treballadors dels serveis funeraris, que han fet una protesta silenciosa al Saló de Plens, en reclam per les seves condicions laborals; símbol que l'alcaldessa de la ciutat, Sandra Guaita, ràpidament ha criticat.

Guaita ha fet referència a l'article 106 del ROM, pel qual està prohibit que cap dels regidors i regidores del consistori duguin mostres de suport en representació de qualsevol empresa ni lluir distintius, en aquest cas, d'altres funeràries. Tractant-se d'una falta de respecte a la resta, l'alcaldessa li ha demanat que es tregui la samarreta i, després d'insistir i en un silenci tens, el regidor finalment ha accedit a posar-se un jersei a sobre per cobrir la "reivindicació".

Arxivat a