Un plenari, una renúncia, tres talls, vuit hores i onze milions

La disputa política entre els diversos grups municipals ha tornat en una sessió a l'Ajuntament de Tarragona que no ha aprovat ni tan sols què fer amb el romanent de 2020

Publicat el 19 de març de 2021 a les 18:15
Els 11 milions d'euros de romanent han centrat l'inici de la sessió plenària de l'Ajuntament de Tarragona. Més de vuit hores han estat els regidors per debatre diversos punts, cap dels quals suposarà una acció immediata per ajudar els tarragonins que estan patint els efectes de la crisi econòmica, això sí, la disputa política ha estat present fins al final.

Ha estat un ple accidentat: a banda de la pausa per dinar, la sessió s'ha hagut d'interrompre en dues ocasions més perquè el sistema informàtic es penjava i el ple telemàtic no podia continuar. Gràcies a aquest fet s'han pogut escoltar comentaris quan els representants municipals creien que no els estaven escoltant: és el cas de l'alcalde, Pau Ricomà, quan a l'inici de l'últim tram ha proposat una "baralla de galls" entre Pau Pérez (PSC) i Jordi Fortuny (ERC).

Amb galls o sense, la sessió ha servit per confirmar la distància existent entre els dos blocs: el govern més Junts i la CUP, i d'altra banda la resta de l'oposició. També han reaparegut les queixes de Sonia Orts -ara regidora no adscrita- reclamant un despatx i poder intervenir a les tertúlies polítiques de Tarragona Ràdio. I, tot i les constants al·lusions personals i debats paral·lels a Twitter, el final ha tornat a ser plàcid: quan la regidora Laia Estrada (CUP) ha fet oficial la seva renúncia, donat que exercirà a partir d'ara com a diputada al Parlament.

El romanent

Després de les Juntes Generals de les empreses municipals, els regidors han aprovat diversos punts. Un d'ells, la candidatura del Ball de Dames i Vells per aconseguir la distinció del mèrit als serveis distingits del Consell Comarcal del Tarragonès. També, comparèixer en un contenciós administratiu contra l'empresa FCC, que es nega a abonar 60.101 euros per l'incompliment del contracte de la neteja.

El primer combat dialèctic ha arribat amb la liquidació del pressupost de l'Ajuntament per al 2020, un punt que ha despertat tota mena de crítiques per part de l'oposició. I és que el govern local havia de dur al plenari d'aquest mes de març l'aprovació de la destinació del romanent d'onze milions d'euros i el fet que no ho fes per desacords amb Junts i la CUP ha despertat crítiques tant de Ciutadans, el PSC i el PP, així com de la regidora no adscrita Sonia Orts.

Els debats acalorats han continuat més tard amb la devolució dels avals a ESPIMSA pel que fa a les concessions dels aparcaments de l'avinguda Catalunya, Joan XXIII i President Companys, mentre que encara s'han intensificat més quan ha calgut aprovar la mutació demanial per tal que la Generalitat cedeixi finalment el Palau d'Esports a la corporació local. En aquest sentit, el regidor d'Urbanisme, Xavier Puig, ha afirmat que l'acord al que han arribat les dues parts és "el millor possible", un fet que no compartien alguns dels grups. Berni Álvarez (PSC) ha demanat batallar "més" per tal que la Generalitat atorgués millors condicions i no sigui el consistori qui s'hagi de fer càrrec de la finalització de les obres.

Pla de joventut i protocol d'actuació davant les violències

Abans de l'apartat de mocions, els regidors han aconseguit posar-se d'acord en dues aprovacions: el pla local de joventut i el protocol d'actuació davant de les violències masclistes i LGBTI-fòbiques. A més de felicitar la tasca dels tècnics, han detallat que tots els grups han treballat en equip per esmenar les propostes inicials.

I previ a la disputa política habitual de les mocions dels diferents partits, el plenari ha declarat institucionalment el seu suport a textos que reclamaven garantir els terminis d'execució del projecte de construcció del nou Hospital Joan XXIII, així com posar fi a la situació d'abús dels funcionaris interins. Un dels pocs aspectes concrets i immediats aprovats aquest divendres ha estat la petició de reobertura de l'Oficina d'Atenció al Ciutadà (OMAC) al barri de Sant Pere i Sant Pau.

Antifeixistes, policies i talls de llum

Totes les mocions presentades aquest divendres s'han aprovat, amb més o menys consens. N'hi ha, com la valorització dels murs de pedra seca, que no han despertat gaire debat, però d'altres han reanimat els diferents regidors. És el cas del punt de suport a l'actuació policial dels Mossos d'Esquadra -en dues mocions diferents, una del PSC i l'altra del PP- en la seva "defensa de l'ordre públic". Malgrat l'oposició de la CUP, que ha estat l'únic partit que hi ha votat en contra, els dos textos han tirat endavant. José Luis Martín (PP), ha retret a Manel Castaño (ERC), regidor de Seguretat, però, que amb la seva intervenció no hagués defensat suficientment l'actuació dels "cossos i forces de seguretat de l'Estat".

Intens també ha estat el debat al voltant d'una moció de la CUP per tal de declarar Tarragona ciutat antifeixista i que contenia un punt per tal que no se cedissin espais municipals a formacions d'extrema dreta. Finalment, per evitar posicionaments contraris a l'antifeixisme, tant ERC com PSC -crítics amb donar compliment al punt en concret-, hi han votat a favor.

L'Ajuntament de Tarragona també s'ha posicionat a favor d'aplicar mesures per evitar talls de llum i baixades de tensió i millorar la supervisió i manteniment del subministrament elèctric. El text, presentat pel PSC, feia referència a demanar a la resta d'administracions, especialment la Generalitat, de posar solució a la pobresa energètica i a les instal·lacions que actualment no donen un servei correcte a les comunitats de veïns, com en el cas de Sant Salvador.