Una exposició sobre el romànic a Tarragona convida a sortir a visitar-lo

El Caixafòrum acull aquesta mostra que parla no només del patrimoni que es conserva sinó també de tot l'entorn social

Publicat el 29 de juny de 2015 a les 07:39
Actualitzat el 06 d’octubre de 2023 a les 10:56

Visió parcial de l'exposició. Foto: Josep M. Llauradó


Un viatge un miler d'anys enrere. Temps del Romànic. Art, vida i consciència porta l'espectador als segles XI, XII i XIII per tal que vegi, escolti, olori i, en definitiva, entengui com eren les persones darrere les pedres, els poderosos eclesiàstics i els senyors mitjançant recursos audiovisuals i interactius presents al llarg de tota l'exposició.

La mostra s’inspira en el conjunt del romànic català per apropar el visitant a la Catalunya d’aquesta època, oferint una lectura polièdrica, fresca i actual d'aquell temps i d'aquell patrimoni, crucial en la història de Catalunya i d'Europa. Mitjançant recursos audiovisuals i interactius, la mostra permet copsar l’estètica d’una època, els avenços tècnics i la innovació del conjunt del Romànic: un element patrimonial únic arreu d'Europa, singular dins i fora del nostre país.

La mostra està organitzada pel Departament de Cultura de la Generalitat i l'Obra Social 'La Caixa', en el marc del programa Romànic Obert, una línia d'actuació conjunta iniciada l'any 2009 per a la conservació i difusió d'aquest important llegat patrimonial català. L'expo es pot visitar ja des del 5 de juny fins al 16 d'agost a CaixaForum Tarragona.
 

Les imatges del patrimoni romànic català són ben presents al llarg de tota l'exposició. Foto: Josep M. Llauradó


Una exposició que «convida a sortir a visitar el patrimoni romànic»

Cinc són els àmbits en què està dividida la mostra. A l'entrada, la descripció ens pregunta a quins conceptes relacionem el romànic. Haurem de respondre sincerament per tal que, un cop fet tot el recorregut, quan ens ho tornin a preguntar, s'esdevingui la sorpresa. Temps del Romànic vol sobretot canviar concepcions preestablertes sobre un art però també un moment de la nostra història que sovint s'ensenya estereotipat.

El primer dels àmbits para dels pilars després que un túnel audiovisual ens transporti a la complexitat del romànic, que va més enllà de l'arc de mig punt. Ja a l'edat contemporània es va relacionar aquest estil amb una evolució «negativa» d'allò romà, però les especificitats construïdes a partir del segle X i durant els dos següents indiquen que es tracta d'un estil molt divers, des de les petites edificacions fins a les grans. També en tot l'espai mostra en cada moment quina és la visió des dels diferents estaments, la relació de vassallatge o el poder dels religiosos. Un dels elements protagonistes d'aquesta època és la diferència en el llenguatge utilitzat, des del llatí de les elits fins al català vulgar que comença a parlar-se entre les classes populars.
 

L'exposició compta amb múltiples panells interactius que descriuen l'entorn social del romànic. Foto: Josep M. Llauradó

 

El segon àmbit parla dels contrastos. Un interactiu permet classificar el patrimoni existent segons qui n'era el promotor, el tipus de pedra i l'època (primer o segon romànic). A banda de la llengua, la música també en va ser protagonista. És per això que la mostra s'esforça a desmitificar la relació entre baixa edat mitjana i cant gregorià, enumerant tot un seguit d'estils que si bé no s'han pogut recuperar al mateix nivell, sí que van completar el panorama musical de l'època.

L'arquitectura, la música i fins i tot la pintura volien traslladar un missatge. És això del que parla el tercer àmbit, tant en el fons com en la forma. La forma sovint s'ha interpretat com un retrocés respecte a anteriors estils com el greco-romà, però el cert és que va servir d'inspiració per a les avantguardes del segle XX, tant per la utilització dels colors com per la perspectiva. Les esglésies fosques i pintades per dins volien significar una experiència diferent per al practicant, mitjançant fins i tot una experiència sensorial que partia del llenguatge i de les olors. La mostra també permet captar aquestes olors alhora que permet descobrir la relació dels pagesos amb aquests temples. 
 

Un dels interactius consisteix a sentir les olors de l'època. Foto: Josep M. Llauradó


El quart àmbit descriu la quotidianitat de les persones que d'una manera o altra construïen imaginari col·lectiu. Són elements que no s'han conservat tant, ja que no s'hi destinaven excessius recursos, en comparació amb les esglésies. Un interactiu permet descobrir com podia ser una població d'aquella època, amb diferents exemples com el pont de pedra de Vic o l'hospital vell de Tarragona. En la via quotidiana, destacava el tancament dels monjos en els centres religiosos, un tancament que els feia tindre una visió totalment diferent de la que tenia la resta de la població, que si més no sí que viatjava a pobles propers i altres indrets. Per tal d'exemplificar-ho, la mostra compta amb un mapa sorprenent dibuixat per una monja al segle X que vol representar el món, dividit en tres continents i el mar mediterrani.
 

Arquetips de personatges de l'època expliquen l'entorn social en que es desenvolupava el romànic. Foto: Josep M. Llauradó


Finalment, el cinquè àmbit pretén traslladar que el patrimoni romànic català no és pas diferent del que hi ha arreu d'Europa, però sí que és on millor s'ha conservat. Segons l'exposició, la quantitat d'obres d'aquest estil, vol dir que efectivament hi havia intercanvi cultural, ja sigui a través de viatges incipients d'alguns monjos, dels barons o dels comerciants que ja començaven a teixir colònies arreu de la costa.

L'exposició, però, no s'acaba aquí, un vídeo final d'un quart d'hora descobreix l'experiència d'un mapping realitzat a l'església de Sant Climent de Taüll, ensenyant com seria aquesta edificació per dins en època del romànic. En general, és una exposició, doncs, que convida a sortir aquest estiu a visitar les nombroses mostres d'aquest estil al nostre país. Tot i que obre tots els dies a totes hores, sí que és recomanable anar-hi els caps de setmana, dissabtes i diumenges, a les vuit del vespre, amb una visita guiada amb auriculars.
 

Les mostres del patrimoni romànic català són ben presents al llarg de tota l'exposició. Foto: Josep M. Llauradó