Una llamborda Stolpersteine recordarà al reusenc deportat Ramon Gorga

L’Ajuntament i l’Arxiu Municipal de Reus col·locaran la llamborda al raval de Santa Anna, en memòria d’un dels deportats als camps nazis

Publicat el 06 d’octubre de 2023 a les 10:05
Actualitzat el 06 d’octubre de 2023 a les 10:09
Un dels projectes de memòria històrica que lidera l'Arxiu Municipal de Reus, conjuntament amb l'Ajuntament a través de la regidoria de Bon Govern, Transparència i Administració Oberta, està vinculat al projecte Stolpersteine. Es tracta d'una iniciativa impulsada pel Departament de Justícia, Drets i Memòria a través de Memorial Democràtic.

Aquest divendres 6 d'octubre, a les 17.30 hores, es durà a terme l'acte de col·locació de la llamborda (Stolpersteine) en memòria de Ramon Gorga (1898-1941), reusenc deportat i assassinat als camps nazis, al raval de Santa Anna, número 60.
 

Llambordes de memòria

Les "Stolpersteine" són llambordes quadrades on es graven les dades de les persones empresonades i deportades, tant de les que van morir als camps com de les que foren alliberades. Aquestes es col·loquen davant l'últim domicili conegut del deportat, per tal de recordar que aquella persona tenia un vincle amb la ciutat, el barri, els veïns, etc.

A la ciutat de Reus, es va col·locar la primera en memòria de Pere Isern, el passat 3 d'abril, al carrer de Sant Tomàs, 46. Està previst col·locar un total de 12 llambordes -dels 35 deportats localitzats fins ara-, i, per tant, les 11 restants es col·locaran entre aquests mesos d'octubre i novembre.

[noticiadiari]99/8638[/noticiadiari]

Cada llamborda és única i està feta a mà de manera especial, precisament, com a gest de respecte i humanitat que vol contrastar amb l’exterminació industrialitzada dels nazis.
 

Biografia de Ramon Gorga

Aquesta segona llamborda Stolpersteine es dedicarà al record de Ramon Gorga Borràs, qui, a la dècada dels anys trenta, va entrar a formar part del Servei Municipal d'Extinció d'Incendis de Reus. També, va treballar de sanitari a l'Hospital de Sang de Cambrils.

Va partir a l'exili i el gener de 1941 fou deportat al camp de concentració de Mauthausen i poc temps després, fou traslladat al camp satèl·lit de Gusen on fou assassinat el 9 d'octubre de 1941.
 

Llamborda Stolpersteine en record del deportat reusenc Ramon Gorga Foto: Ajuntament de Reus



L'acte de col·locació comptarà amb la presència de familiars de Ramon Gorga – entre els quals, el seu fill-; l'alcaldessa de la ciutat, Sandra Guaita; la regidora de Bon Govern, Transparència i Administració Oberta, Montserrat Flores, i finalment, Josep Calvet, cap de continguts i projectes de Memorial Democràtic. 

Membres del parc de bombers de Reus li faran també un homenatge i finalment, hi haurà la presència d’alumnes de batxillerat del Col·legi Sant Josep de Reus que han estat treballant en el projecte.