Una vintena de voluntaris li donen una nova vida a un bloc de Campclar

La iniciativa, centrada a rehabilitar diverses escales, ha fet possible que joves d'arreu de Catalunya coneguessin una realitat molt diferent a la seva

Publicat el 20 de juliol de 2015 a les 16:37
Actualitzat el 30 d’octubre de 2023 a les 15:37

Alguns dels voluntaris del camp de treball. Foto: Cedida


Aquest dissabte 18 de juliol es va acabar un camp de treball que ha revolucionat el barri tarragoní de Campclar. El Casal l'Amic, amb l'ajuda de l'associació Vincle, van organitzar durant dues setmanes un camp de treball amb 22 joves de catorze a disset anys vinguts d'arreu de Catalunya a arranjar diferents escales d'un bloc de pisos del carrer Riu Brugent. A diferència d'altres camps de treball, més dedicats a l'aprenentatge ambiental, aquest estava centrat a canviar l'aspecte intern de diverses comunitats de veïns i donar a conèixer altres realitats sovint amagades.

La realitat d'algunes zones de Campclar no és pas diferent de la d'altres zones degradades de les grans ciutats catalanes. Tot i així, es tracta d'una quotidianitat desconeguda per un gruix rellevant de gent que viu al marge dels pisos ocupats, de les escales brutes i de la pobresa que pateixen moltes famílies. El vincle emocional que finalment s'ha generat entre voluntaris i veïns és la millor experiència que ha acumulat la primera edició d'aquest camp de treball, amb un grup que alhora ha hagut de conviure i preparar-se la intendència malgrat no haver-se conegut prèviament i arribar des de llocs tan diferents com Barcelona, Girona, Lleida, Sant Cugat, Vilafranca, Salt o Banyoles. Des del 4 de juliol, han estat netejant parets, tapant forats, pintant i fins i tot han arreglat un pis d'una particular. Tot plegat, perquè «el barri pot ser molt bonic, però si per arribar al pis t'ho trobes tot brut emocionalment fa que no estiguis bé», un procés de deteriorament que viuen diversos barris de Tarragona i que, de moment, no ha rebut l'atenció de l'administració.

Una jornada completa

Els joves es repartien en tres grups: un es dedicava a buscar intendència pels àpats del dia, l'altre es dedicava al pis, i el tercer ho feia amb qualsevol de les tres escales que arranjaven. A la tarda, però, era el torn de l'esbarjo i visitaven la Tarragona més turística per tornar a la nit a dormir a l'escola de Riu Clar. En aquesta escola, a canvi, també hi realitzaven diversos tallers i arranjaven diverses zones que havien quedat malmeses. Tota aquesta tasca no ha passat desapercebuda pels veïns del barri, alguns dels quals durant el mateix camp de treball ja demanaven que els ajudessin amb la seva escala.

Aquest és el setè any que el Casal l'Amic organitza un camp de treball, però fins ara el públic beneficiari eren sempre els infants, a través dels casals d'estiu. L'hivern passat, però, en una taula del tercer sector, van debatre sobre la nova pobresa i un dels temes que els va cridar l'atenció va ser com aquesta es manifesta a l'interior de les cases. És així com van fer un treball previ amb un grup de famílies, amb les quals finalment hi ha hagut bona relació. Ara tot just es troben en procés d'avaluació, però des de la fundació estan oberts a repetir l'experiència també amb la participació d'altres entitats.
 

Alguns dels voluntaris del camp de treball. Foto: Cedida.